Știri 20 februarie 2015

Duminică, Biserica Ortodoxă se va afla în Duminica Izgonirii lui Adam din Rai.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârşi, de la ora 9, Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa.
La ora 16.00 va oficia slujba Vecerniei şi rugăciunile de iertare pentru Postul Mare, la Catedrala Arhiepiscopală.
În prima săptămână a Postului Mare, în zilele de luni, marţi, miercuri şi joi, în biserici, va fi oficiată slujba Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, iar în zilele de miercuri şi vineri se săvârşeşte Sfânta Liturghie a Darurilor mai Înainte Sfinţite.
Astfel, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia luni și marți, de la ora 16.00, Canonul cel Mare la Catedrala Arhiepiscopală, iar miercuri și joi, de la ora 16.45.
De asemenea, miercuri de la ora 8, Ierarhul nostru va săvârşi Sfânta Liturghie a Darurilor mai Înainte Sfințite.

Seminarul ortodox din Prizren, în Kosovo a fost atacat.
O inscripție cu Armata de Eliberare a Kosovo a apărut pe poarta principală a Seminarului Sfinţii Chiril și Metodiu din Prizren.
Episcopia de Raska și Prizren a declarat că acest fapt se înscrie într-o serie de provocări manifestate prin imprimarea de graffiti pe clădirile Bisericii Ortodoxe Sârbe din Kosovo și Metohia.
Episcopul de Raska și Prizren, Teodosije, și-a exprimat îngrijorarea și dezamăgirea cu privire la acest atac și a afirmat ca “de la restaurarea Seminarului din Prizren, în ultimii patru ani, niciun alt incident similar nu a mai fost înregistrat”.

Astăzi este Ziua Mondială a Dreptăţii Sociale.
În noiembrie 2007, la cea de a 62-a întrunire a Adunării Generale a ONU, s-a stabilit ca în fiecare an la 20 februarie să fie marcată această zi, iar celebrarea ei a început din anul 2009.
Statele membre ONU au fost invitate să respecte principiile ce reprezintă valorile fundamentale ce asigură existenţa şi dezvoltarea armonioasă a societăţilor, enunţate în cadrul Summit-ului Internaţional pentru Dezvoltare Socială, dreptatea socială, solidaritatea, egalitatea de şanse.
Ţara noastră, ca stat membru UE, a aderat la aceste strategii şi trebuie să le pună în aplicare pentru a recupera diferenţele ce ne separă de cele mai înaintate state europene.

Impozitele şi taxele locale din Constanţa au rămas, anul acesta, la acelaşi nivel ca şi în 2014.
Modificările prevăzute în proiectul noului Cod Fiscal au însă în vedere majorări de până la 50 la sută faţă de nivelul maxim de 20 la sută permis de normele actuale.
Impozitele şi taxele locale vor fi indexate în continuare o dată la trei ani, în funcţie de inflaţie, dar nu de către Guvern, ca în prezent, ci direct de primării.

Constănţenii care divorţează la Starea Civilă vor plăti mai mult de anul viitor.
Guvernul intenţionează să ridice până la 750 lei limita în care taxa percepută de primării poate fi majorată peste suma standard.
Procedura de divorţ pe cale administrativă poate fi folosită de către soţii care nu au copii şi presupune depunerea unei cereri la ofiţerul de stare civilă de la primăria care are în păstrare actul de căsătorie.
În prezent, la Starea Civilă din cadrul Primăriei Constanţa, taxa de divorţ pe cale administrativă este de 512 lei.

Taxa hotelieră ar putea dispărea de anul viitor.
Aceasta este propusă spre abrogare prin proiectul noului Cod Fiscal.
Astfel, turiştii nu vor mai achita taxa hotelieră de 1% din tariful de cazare pentru fiecare zi de sejur, percepută de primării prin intermediul unităţilor de cazare.
De la plata acestei taxe sunt scutiţi, în prezent, doar tinerii în vârstă de până la 18 ani inclusiv, persoanele fizice cu handicap grav, pensionarii, studenţii, militarii și veteranii de război.
Unităţile de cazare sunt obligate să verse lunar taxa hotelieră la bugetul local.

Pacienţii nu au acces la medicamente compensate.
Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) din România solicită Ministerului Sănătăţii măsuri urgente pentru a permite accesul pacienţilor la tratamentele nou intrate pe listele compensate.
Deşi, în luna noiembrie, Guvernul a anunţat că a introdus 23 de medicamente în lista de medicamente compensate, pacienţii nu au acces nici în acest moment la acestea, din cauza lipsei protocoalelor terapeutice.
Acestea nu pot fi stabilite din cauza faptului ca o mare parte a comisiilor consultative ale Ministerului Sănătăţii şi-au prezentat demisia în luna decembrie.

Elevii constănțeni își pot cumpăra de luni, abonamente RATC mai ieftine cu 50 la sută, pe toate liniile.
Reducerea este valabilă pe tot timpul anului, inclusiv în vacanțe.
Schimbările vin în urma unei hotărâri luate săptămâna trecută de Consiliul Local Constanţa.
Ca să intre în posesia acestora, copiii trebuie să meargă la unul dintre chioșcurile RATC cu buletinul sau certificatul de naștere și carnetul de elev vizat la zi.

Un mall va fi construit peste mormintele eroilor români din Chișinău.
Fostul guvern comunist a vândut terenul unei firme private, care a construit deja un mall în vecinătate, iar peste morminte urmează să ridice alte construcţii-anexe.
Autorităţile locale consideră acest act o blasfemie şi încearcă să împiedice în instanţă dispariţia acestui fragment important de istorie.
În Cimitirul Eroilor din Chişinău sunt înmormântaţi peste o mie de militari francezi, italieni, cehi, greci şi ruşi căzuţi în cele două Războaie Mondiale, dar şi aproximativ 600 de soldaţi români.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept