Știri 17 februarie 2015

Viața și activitatea marelui om de cultură constănțean, Petru Vulcan va fi evocată mâine la Arhiepiscopia Tomisului.
Evenimentul se va desfășura de la ora 16:00, în biblioteca “Arhiepiscopul Lucian Florea”.
Acțiunea, ce are loc la 93 de ani de la moartea sa, va fi precedată de slujba parastasului, oficiata in Cimitirul Central Constanta, la mormantul lui Petru Vulcan, de la ora 15:00.
Printre personalitatile care vor vorbi se numara: prof.univ dr. Stoica Lascu, de la facultatea de istorie si stiinte administrative, ovidius, dr. Virgil Coman, seful directiei judetene a Arhivelor Statului – Constanta, scriitorul Ovidiu Dunareanu si filologul Nistor Bardu.
Petru Vulcan s-a născut în anul 1866 la Târnovo, în Macedonia.
În anul 1898 a înfiinţat prima bibliotecă publică din Constanţa, iar în anul 1900 a tipărit primul almanah la Constanţa, “Almanahul Macedo-român”.
De asemenea, în mai 1916, a înființat prima asociaţie a ziariştilor constănţeni.
Petru Vulcan a trecut la cele veșnice la Constanța, la 4 februarie 1922.

Dan Puric revine la Constanța.
Maestrul va susține o conferință cu tema „Despre identitatea românească”.
Evenimentul va avea loc luni, 23 februarie, la Casa de Cultură din Constanța, de la ora 19.
Prețul unui bilet este între 50 și 65 de lei, iar banii obținuți vor fi donați pentru așezământul monahal de la Aiud, închinat memoriei foştilor deţinuţi politici decedați în temniţele comuniste.

Astăzi este Ziua Bunătăţii Spontane.
Aceasta îndeamnă oamenii să facă fapte bune, fără să aştepte ceva în schimb.
Ziua a debutat în Noua Zeelandă, după ce Josh de Jong, blocat în trafic şi înconjurat de şoferi nervoşi şi agresivi s-a gândit că ar fi bine dacă măcar o zi pe an oamenii ar fi mai buni unii cu alţii, fără să aştepte răsplată.
Această zi creşte în popularitate de la an la an, sărbătorită de indivizi, grupuri şi organizaţii, subiect de carte şi film și se regăseşte inclusiv în parabola bunului samaritean.

Prețul gigacaloriei pentru populație rămâne neschimbat la Constanța, deși CET a majorat costurile.
Primarul Radu Mazăre a explicat că diferenţa va fi acoperită de Primărie din banii pe care i-a primit de la Guvern la finalul anului trecut.
Edilul a mai anunţat că în luna aprilie preconizează că vor începe lucrările pentru următoarele 6 blocuri ale campusului social Henri Coandă.

O parte dintre constănțeni nu vor avea apă şi căldură.
Astfel, mâine, între orele 7,00 şi 21,00, nu vor avea apă rece, apă caldă și căldură locuitorii din zona Gară, de pe strada Traian, bulevardul 1 Mai, bulevardul 1 Mai vechi, Şoseaua Mangaliei, zona Billa, cartierul Km 4, Poarta 6 și Abator.

Aproape jumătate dintre români se tem de atentate teroriste.
Potrivit unui sondaj, majoritatea celor chestionaţi dezaprobă publicarea unor caricaturi jignitoare la adresa vreunei religii.
Autorii studiului consideră că opinia este încă influenţată de mediatizarea intensă a cazului de la Paris, și de atentatul de acest tip într-un oraş simbolic pentru Europa.
Cercetarea a fost realizată la începutul acestei luni, pe un eşantion de 1.056 de persoane.

România se află printre statele Uniunii Europene cu cei mai buni timpi de reacţie si acurateţe în localizarea apelanţilor la 112.
Potrivit celui mai recent raport al Comisiei Europene, timpul de reacție este sub 10 secunde, iar țara noastră face parte dintre cele 5 state membre care reprezintă exemple de bună practică în termen de furnizare a datelor necesare pentru analiza sistemului.
În ceea ce privește localizarea apelanților, doar în 2% dintre cazuri ea nu este posibilă, acuratețea localizării fiind de 97,20% pentru rețelele de telefonie fixă și de 99,27% pentru cele de telefonie mobilă.

Programul Rabla va începe de luna viitoare.
Anunțul a fost făcut de ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu. Aceasta a precizat că bugetul pe acest an al programului este cu 33% mai mare decât anul trecut, respectiv de 200 de milioane de lei.
Graţiela Gavrilescu a precizat că anul acesta vor fi acordate 20.000 de tichete pentru persoane fizice şi 5.000 pentru persoane juridice.
Valoarea tichetului va fi tot de 6.500 de lei, în timp de valoarea eco-bonusului acordat pentru achiziția unei mașini ecologice va crește de la 500 la 1.500 de lei.

Proiectul de lege ce privește instituirea timbrului cultural este contestat de Federaţia Editorilor din România, de Asociaţia Producătorilor şi Organizatorilor de Spectacole şi de Uniunea Producătorilor de Fonograme din ţara noastră.
Pe de altă parte, reprezentanţii Alianţei Naţionale a Uniunilor de Creatori din România susţin această iniţiativă.
Potrivit actului normativ, ar urma să fie introdus câte un timbru literar de 1 leu pentru fiecare carte vândută, precum şi o taxă pe toate tipurile de spectacole, expoziţii, producţii culturale sau alte manifestări artistice.

Benzina şi motorina se scumpesc din nou.
Dacă luna trecută, litrul de benzină scăzuse la 4 lei şi 96 de bani, acesta a revenit la pragul de 5 lei şi costă cu 31 de bani mai mult.
Cele mai recente modificări de preţ au fost decise la sfârșitul săptămânii trecute, când toate sortimentele de benzină şi motorină au urcat cu 4 bani pe litru.
Datele petroliştilor arată că ţiţeiul şi produsele petroliere s-au scumpit cu 30% într-o singură lună, pe fondul cererii tot mai mari.

Tot mai mulţi români sunt afectaţi de obezitate.
Potrivit statisticilor, în țara noastră peste 4 milioane de oameni sunt supraponderali.
Specialiștii afirmă că doar 10% dintre aceștia merg la un control medical frecvent şi doar 1% se tratează în programe naţionale împotriva obezităţii.
Medicii nutriționiști se declară îngrijorați deoarece numărul copiilor supraponderali este cu aproximativ 20% mai mare în ultimii zece ani.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept