Știri 11 februarie 2015

Biserica Ortodoxă va cinsti marți, 17 februarie pe Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron.
Cu acest prilej, biserica Sfântul Nectarie din cartierul constănţean Medeea îşi va sărbători al doilea hram.
Astfel, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi sfânta liturghie arhierească in seară de luni spre marți de la ora 24.
Credincioşii vor putea cinsti moaştele Sfântului Luca al Crimeei, aduse de la mănăstirea Sihăstria Putnei, cu binecuvântarea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Totodată, Sfântul Luca al Crimeei va deveni al treilea hram al bisericii constănțene, cinstit la data de 11 iunie.
Postul nostru de radio va transmite slujba in direct.

Constănţenii care se încadrează în condiţiile pentru acordarea ajutoarelor pentru încălzire pentru sezonul rece pot să-şi ridice de astăzi subvenţia.
Reprezentanţii Primăriei anunţă persoanele care au depus dosare în cursul lunii decembrie 2014, în vederea acordării de ajutoare pentru încălzirea locuinţei cu lemne, că au demarat plăţile.
Subvențiile se ridică de la sediul Serviciului Asistenţă şi Protecţie Socială din strada Amzacea nr.13.

Certificatul energetic s-a ieftinit.
Astfel, dacă un certificat energetic pentru o garsonieră costa, în 2012, 300 de lei, la ora actuală, auditorii energetici percep un onorariu de 150 de lei.
Şi pentru apartamentele cu două camere, tarifele au scăzut considerabil, de la 400 de lei la 180 de lei.
Cele mai mari scăderi s-au înregistrat la case şi clădiri.
Certificatul energetic pentru locuinţe este obligatoriu de la jumătatea anului 2013.
Oricine vrea să vândă un apartament sau o casă trebuie să evalueze proprietatea din punct de vedere termic şi să prezinte actul cumpărătorului.

Tot mai mulţi copii din România devin victime ale agresiunilor pe internet.
Agresorii se folosesc de reţelele de socializare, care au devenit foarte periculoase pentru copii și tineri.
Potrivit unui studiu al organizației Salvați Copii, aproximativ 45% dintre copii afirmă că au fost afectați emoțional sau jigniți în ultimul an în spațiul virtual.
Totodată, 22% dintre copii spun că au văzut sau primit mesaje cu caracter sexual iar 42% dintre aceștia că li s-a trimis personal un mesaj sau o imagine cu conținut explicit.

Pe malul lacului Siutghiol va fi demarat în primăvară, un proiect care cuprinde amenajarea unor debarcadere pentru ambarcaţiuni uşoare.
Investiția va fi completată cu amenajarea unui parc în apropierea lacului.
Potrivit primarului orașului Ovidiu George Scupra, pe malul lacului Siutghiol vor fi amenajate două pontoane plutitoare pentru ancorare și un punct de servire a mesei.
Valoarea totală a proiectului este de aproape două milioane de lei, bani care sunt asigurați din fonduri europene.

Expectorantele cu ambroxol si bromhexina pot da alergii grave.
Specialiştii Agenţiei Europene a Medicamentelor spun ca aceste substanţe pot provoca reacţii alergice grave si le recomanda producătorilor să treacă in prospect acest lucru.
In farmaciile din România, sunt autorizate zeci de medicamente care conţin una dintre cele doua substanţe active care pot provoca leziuni grave cutanate la nivelul mâinilor, picioarelor si cavitaţii bucale.
Unele dintre ele se pot lua fără reţeta, cum este cazul unor comprimate pentru ameliorarea durerilor de gât.

Ministerul Sănătății va supraveghea piața produselor cosmetice.
Potrivit unei directive europene, transpuse în legislaţia românească, inspectorii sanitari de stat vor avea acces la dosarul cu informaţii referitoare la produsele destinate vânzării. Totodată vor putea să retragă de la comercializare cosmeticele care încalcă normele de sănătate.
Medicii dermatologi spun că este extrem de important ca produsele să aibă un prospect pe care clienții să îl citească.
Ministerul Sănătății va fi obligat să informeze populația, dar și Comisia Europeană, cu privire la eventuale cazuri semnalate în legătură cu produsele cosmetice care au efecte adverse.

Amenzile rutiere nu vor fi majorate odată cu noile modificări aduse Codului rutier.
În schimb, valoarea amenzilor a crescut în 1 ianuarie 2015, când salariul minim pe economie a fost majorat la 975 de lei iar un punct-amendă reprezintă 10% din valoarea salariului minim pe economie, adică 97,5 lei.
Asta înseamnă că amenda cea mai mică va fi de 195 de lei, iar cea mai mare ajunge la 9.750 de lei.
Valoarea maximă se poate aplica doar în cazul persoanelor juridice, adică firme de transport iar amenda maximă pentru persoane fizice este de 1.950 de lei.

Cardul de sănătate are imprimate doar date personale de identificare, nu informaţii medicale.
Preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea a precizat că pe card şi în cip-ul cardului sunt imprimate numele şi prenumele asiguratului, codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate, numărul de identificare al cardului, data naşterii şi termenul de valabilitate al cardului.
El a mai precizat că doar la cererea asiguratului, medicul de familie poate inscripţiona pe cardul de sănătate date medicale.
Vasile Ciurchea a explicat că activarea cardului de sănătate poate fi făcută la orice furnizor de servicii medicale, mai puţin de farmacist.

Televizoarele inteligente ascultă discuţiile personale.
Compania Samsung îşi avertizează clienţii cu privire la discuţiile personale în faţa televizoarelor inteligente care sunt controlate folosind opţiunea de activare vocală, întrucât aparatele „ascultă” ce se discută şi trimit o parte din informaţii unei terţe părţi pentru afişarea de conţinut pe ecran.
Avertismentul Samsung a ieşit la iveală prin intermediul unui articol publicat de site-ul Daily Beast, care conţinea un extras din textul cu privire la politica de confidenţialitate aferentă televizoarelor inteligente care se conectează la Internet, produse de compania sud-coreeană.
Pe de altă parte, Samsung a dat publicităţii un mesaj pentru a clarifica cum funcţionează opţiunea de activare vocală și a precizat că aceasta poate fi dezactivată.

Poliția Română avertizează asupra riscurilor accesării internetului.
Atenționarea vine cu ocazia Zilei Europene a Siguranței pe Internet, care s-a sărbătorit ieri, 10 februarie.
Problemele semnalate cel mai des vizează hărțuirea și abuzul pe internet sub toate formele sale — agresiunea verbală, calomnierea, furtul de date personale, infectarea calculatorului cu viruși sau dependența de calculator.
În ceea ce privește părinții, aceștia sunt sfătuiți să supravegheze activitatea copilului pe internet, să așeze computerul conectat la internet într-o zonă deschisă, de unde copilul poate fi ușor supravegheat.
România participă din 2008 la programul European de siguranță online pentru copii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept