Știri 10 februarie 2015

Biserica Ortodoxă cinsteşte astăzi pe Sfântul Sfinţit Mucenic Haralambie.
Acesta a fost preot şi a trăit la sfârşitul secolului al II-lea şi începutul secolului al III-lea, când conducător al oraşului Magnezia din Asia Mică era Lucian.
În anul 202, în timpul împăratului Septimiu Sever, când s-a pornit persecuţia împotriva creştinilor, Sfântul a fost prins, adus înaintea lui Lucian şi obligat să jertfească zeilor.
Sfântul Haralambie nu a acceptat şi a fost supus la chinuri pe care le-a răbdat cu multă credinţă.
Călăii Porfiriu şi Vaptos şi trei femei care au văzut cum a răbdat chinurile Sfântul Haralambie s-au lepădat de credinţa păgână şi s-au convertit la creştinism, însă dregătorul a poruncit ca toţi să fie ucişi.
Apoi, însuşi dregătorul l-a bătut, dar îndată i-au căzut mâinile. Sfântul Haralambie s-a rugat lui Dumnezeu şi l-a vindecat pe dregător printr-o minune, iar la câteva zile acesta s-a botezat.
Sfântul Mucenic Haralambie a trecut la Domnul la vârsta de 113 ani.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 9, sf. liturghie, la biserica Sf. Haralambie din Constanța, împreună cu Preasfințitul Tihon, Episcop de Tiberias și superior al catedralei Alexander Nevski din Sofia, în Bulgaria și IPS Meletie, Arhiepiscop de Cernăuți.
Credincioșii se vor putea închina icoanei făcătoare de minuni Odighitria adusă de la Odessa.
Slujba va fi transmisă în direct de postul nostru de radio.

Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii a reînnoit apelul său de încetare a vărsării de sânge în Ucraina și a persecutării membrilor Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Moscovei.
Mai mult de 60 de biserici ortodoxe au fost distruse în timpul bombardamentelor îndreptate asupra eparhiilor de Donețk și Horlivka, iar cel puțin 15 dintre ele au fost complet distruse.
Au existat cazuri în care rachetele au lovit bisericile în timpul slujbei, care au ucis și rănit enoriași.

Noi reguli europene vor apărea din toamnă pentru producătorii de electrocasnice.
Astfel, nu vor mai fi produse centralele de apartament convenționale, ci doar cele cu condensare, care sunt mai scumpe, însă mai eficiente, potrivit specialiștilor.
Motivul este faptul că centralele clasice consumă mai mult gaz, iar Uniunea Europeană vrea să reducă risipa și să crească eficiența energetică.
Măsura va fi luată după intrarea în vigoare, la 26 septembrie, a unei directive europene.
Prețurile centralelor cu condensare se situează între 3.500 și 8.000 de lei, în funcție de dimensiunea locuinței.

Străzile și trotuarele din Constanța vor intra în reabilitare, de luna viitoare, în funcție de condițiile meteo.
Primăria Constanța va aloca 18 milioane de lei prin proiectul de buget pentru acest an pentru plombarea asfaltului deteriorat pe străzile orașului, repararea trotuarelor în mai multe cartiere și refacerea marcajelor în tot orașul.
Potrivit primarului Radu Mazăre, în toamnă proiectul de asfaltare va avea ca țintă cartierele Compozitorilor și Palazu Mare, dar va cuprinde și alte zone din oraș în care sunt probleme grave.

Înscrierile pentru programul „Prima Mașină“ se desfășoară până pe 2 martie.
Potrivit unui proiect de hotărâre, Guvernul va aloca în acest an un plafon de garanţii de 350 milioane lei.
Persoanele care vor achiziţiona un autovehicul prin programul „Prima Maşină“ vor beneficia de o perioadă de creditare de maxim cinci ani, la un cost al maşinii de cel mult 50.000 lei plus TVA, şi de o dobândă subvenţionată 50%.
De program pot beneficia toate persoanele fizice cu vârsta de minim 18 ani care obțin venituri și care îndeplinesc și celelalte criterii de eligibilitate.

Calendarul înscrierii în învăţământul primar a fost decalat cu o săptămână.
Potrivit unui ordin al ministrului Educaţiei, prima etapă a înscrierilor la clasa pregătitoare va începe la 16 februarie, și nu de ieri, așa cum trebuia să se întâmple inițial, iar înscrierea direct în clasa I – la 23 februarie.
Astfel, la 16 februarie vor fi afişate la fiecare unitate de învăţământ, circumscripţiile şcolare şi planul de şcolarizare propus, respectiv numărul de clase pregătitoare alocate.

Două centre de comandă și control ale NATO vor fi înființate în România.
Primul comandament va fi operațional în iunie, iar cel de-al doilea, în aproximativ doi ani.
Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Dușa a declarat că au început deja evaluările financiare şi cele tehnice cu privire la realizarea proiectului.
El a mai spus că România a obţinut la Bruxelles un rezultat deosebit, din punct de vedere militar şi al securităţii naţionale, după aderarea la NATO.

9 din 10 consumatori consideră că alimentele influențează sănătatea.
Așa arată un studiu, potrivit căruia aceștia consideră că alimentația influențează dezvoltarea copilului și sănătatea copilului și a familiei.
În medie, românii sunt cel mai preocupați să cunoască ingredientele alimentelor și băuturilor pe care le consumă; să cumpere produsele din locuri sigure, controlate de autorități și să consume alimente cu un conținut scăzut de aditivi.
Îmbolnăvirea cauzată de alimentație este cea mai mare îngrijorare a românilor cu privire la siguranța alimentară.
De asemenea, șapte din zece consumatori consideră în mare măsură că este important să cunoască în ce condiții au fost procesate, ambalate și depozitate alimentele.

Acordul cu FMI a fost suspendat.
Cele două părţi nu au căzut de acord în ceea ce priveşte calendarul liberalizării preţului gazelor pentru populaţie, dar nici în privinţa restructurării unor companii din sectorul energetic. Premierul Victor Ponta a declarat că guvernul încearcă să obţină un calendar al liberalizării graduale, până în 2021, în vreme ce reprezentanţii FMI cer majorarea preţurilor gazelor pentru populaţie cu 16% de la 1 aprilie 2015.
Totodată, FMI solicită restructurarea complexurilor energetice din Oltenia şi Hunedoara, cea ce ar duce la concedieri colective şi ar afecta sectorul energetic naţional.
Delegaţia FMI urmează să revină în România la 1 aprilie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept