Știri 6 februarie 2015

Biserica Ortodoxă va cinsti marți pe Sf. Sfințit Mucenic Haralambie.
Cu acest prilej, la biserica Sf. Haralambie din Constanța a fost adusă ieri de la Mănăstirea Baytali de lângă Odessa, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului Odighitria sau Îndrumătoarea.
Icoana va rămâne în biserica Sf. Haralambie din cartierul Tomis Nord, până miercuri 11 februarie, si astfel, în fiecare seară va fi oficiată de la ora 17 Taina Sfântului Maslu.
Marți, de la ora 7.30 va avea loc o procesiune cu icoana până la intersecția bd. Tomis cu bd. Aurel Vlaicu.
Apoi, de la ora 9, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia sf. liturghie, împreună cu Preasfințitul Tihon, Episcop de Tiberias și superior al catedralei Alexander Nevski din Sofia.

Noul Episcop al Covasnei şi Harghitei este Preasfinţitul Andrei Făgărăşeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.
Acesta a fost ales prin vot secret, ieri dimineață de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Preasfinţitul Părinte Andrei Făgărăşeanul a fost ales Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului pe 8 iulie 2008 şi a fost hirotonit arhiereu pe 15 august 2008, la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus.
Este licenţiat al Facultăţii de Teologie „Patriarhul Justinian“ din Bucureşti și a urmat cursuri postuniversitare la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii „Aristotel“ din Salonic, în Grecia.

România va înregistra o creștere economică accentuată în următorii doi ani.
Așa indică cele mai recente previziuni economice de iarnă elaborate de Comisia Europeană.
După scăderea accentuată din 2014, se așteaptă ca inflația să rămână moderată în perioada următoare, în timp ce consolidarea fiscală va continua și în 2015.
Totodată, se așteaptă ca, în decursul acestui an, activitatea economică din spațiul comunitar și din zona euro să crească ușor, iar din 2016 va înregistra o accelerare notabilă.

România va împrumuta 175 de milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru a construi locuinţe, pe care le va închiria tinerilor cu venituri mici.
Guvernul a aprobat un memorandum prin care Agenţia Naţională pentru Locuinţe, Ministerul Dezvoltării şi Ministerul de Finanţe primesc dreptul de a negocia împrumutul, iar banii urmează să finanţeze construirea a aproape 10.000 de locuinţe.
Acestea vor fi închiriate persoanelor cu vârstă de până la 35 de ani care au salariul mai mic decât salariul mediu din România.

Norvegia a declarat ilegală cerșetoria.
Autoritățile din Oslo au propus o lege prin care nu doar cei care cerșesc vor fi trași la răspundere, ci și cei care le dau bani, mâncare sau adăpost.
Potrivit proiectului legislativ, pedepsele ar putea ajunge până la un an de închisoare.
Conform presei din Statele Unite, legea îi țintește în special pe imigranții din România deoarece potrivit unui studiu din 2012, în Norvegia, majoritatea cerșetorilor sunt țigani de naționalitate română.

Senatorii au respins proiectul care prevede castrarea pedofililor.
Deşi senatorii au votat în majoritate proiectul de lege, au fost întrunite numai 77 de voturi „pentru” din cele 85 necesare pentru adoptarea unui proiect organic.
Proiectul propune ca tratamentul de castrare chimică să se efectueze în secţii specializate în condiţii de securitate în regim spitalizat sau ambulatoriu pentru continuarea tratamentului în perioada pentru care făptuitorul a acceptat să îl urmeze.
Senatul este primă Cameră sesizată, iar forul decizional este Camera Deputaţilor.

Colesterolul trebuie monitorizat atent după vârsta de 30 de ani.
Medicii cardiologi susţin că persoanele care prezintă niveluri de colesterol moderat crescute în intervalul de vârstă 30-40 de ani prezintă un risc mai mare de a suferi de o boală cardiacă.
De aceea, acesta trebuie atent monitorizat şi ţinut sub control printr-o dietă adecvată şi prin mult sport.
De asemenea, la recomandarea medicului, se pot administra medicamente ce urmăresc scăderea nivelului de colesterol, cunoscute sub numele de statine.
Acestea sunt recomandate, în general, celor cu boli cardiace cunoscute, pacienţilor cu un nivel de colesterol de peste 190 și persoanelor cu diabet de tip 2 cu vârste cuprinse între 40 şi 75 de ani.

Ministerul Sănătăţii dorește aducerea în România a terapiei fără interferon pentru tratamentul hepatitei C.
Tratamentul fără interferon în cazurile de hepatita C, considerat revoluţionar, este aşteptat atât de medicii infecţionişti, cât şi de pacienţi.
Acesta este accesibil doar în câteva ţări din lume, din cauza costurilor foarte mari.
De asemenea, ministrul Nicolae Bănicioiu a precizat că din această lună, bolnavii de hepatită C vor beneficia de tripla terapie, un tratament eficient care în alte ţări se administrează deja de peste un deceniu.

Numărul cazurilor de cancer va crește cu aproximativ 70% în următoarele două decenii.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, cancerul reprezintă una dintre principalele cauze ale morbidității și mortalității la nivel mondial, cu aproximativ 14 milioane de cazuri noi și 8,2 milioane de decese cauzate de maladie în 2012.
Fumatul este cel mai important factor de risc și este cauza a aproximativ 20% dintre decesele cauzate de cancer și a circa 70% din decesele provocate de cancerul pulmonar.

ANM a emis o atenționare cod galben de ninsori viscolite valabilă de ora 16 până mâine la ora 14.
În cursul zilei de astăzi și în această noapte aria ninsorilor va cuprinde treptat zona Munţilor Banatului şi cea mai mare parte a Olteniei, Carpaţilor Meridionali şi de Curbură.
Apoi, până în dimineaţa zilei de mâine, ninsorile se vor extinde şi în Muntenia şi Dobrogea şi va continua să ningă, în general slab, până în orele după-amiezii.
Vântul va avea intensificări temporare, va viscoli şi spulbera ninsoarea, în regiunile sudice, dar şi la munte, cu viteze de peste 50…60 km/h, iar în sudul Banatului vor depăşi 80 km/h.

Legea Big Brother care prevede înregistrarea utilizatorilor de cartele preplătite, precum şi colectarea şi stocarea datelor acestora, este neconstituțională.
Judecătorii au apreciat că acest demers legislativ, prin care datele cu caracter personal urmează a fi reţinute, în mod continuu, timp de şase luni de la momentul generării acestor informaţii, ”ar aduce atingere principiului garantării şi ocrotirii vieţii intime familiale şi private de către autorităţile publice, precum şi principiului proporţionalităţii”.
Legea va merge la Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, actul normativ având un caracter ordinar.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept