Știri 31 ianuarie 2015

Mâine, Biserica Ortodoxă se va afla în duminica a 33-a după Rusalii sau a Vameșului și a Fariseului.
Cu acest prilej, IPS Teodosie va oficia Sf. liturghie de la ora 9, la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel.
După slujbă, ierarhul nostru va ține un cuvânt de învățătură.
Luni, Biserica Ortodoxă va prăznui Întâmpinarea Domnului.
Astfel, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși de la ora 8.45 Sf. liturghie la Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului din Năvodari.

Astăzi se împlinesc 4 ani de la trecerea la cele veşnice a mitropolitului Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, Bartolomeu Anania.
Acesta a fost un distins om de cultură, apărător al tradiţiei ortodoxe româneşti şi un mare patriot care şi-a dedicat viaţa slujirii lui Dumnezeu şi slujirii culturii româneşti.
Mitropolitul Bartolomeu s-a născut la 18 martie 1921, în comuna Glăvile-Piteşteana, judeţul Vâlcea, într-o familie cu tradiţie preoţească şi a primit la botez numele de Valeriu.
În anul 1942, s-a călugărit la Mănăstirea Antim din Bucureşti, sub numele de Bartolomeu.
În acelaşi an, a fost hirotonit ierodiacon, slujind în această calitate la Mănăstirile Polovragi şi Baia de Arieş.
Din 1947 a fost stareţ la Mănăstirea Topliţa din judeţul Harghita.
În anul 1958, a fost arestat pentru a doua oară, sub acuzaţia de activitate legionară înainte de 23 august 1944, a fost condamnat şi a ispăşit mare parte a pedepsei în Penitenciarul din Aiud.
La 21 ianuarie 1993, a fost ales Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului, iar în martie 2006, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ridicat la rangul de Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept