Știri 29 ianuarie 2015

Biserica Ortodoxă va cinsti mâine pe Sfinții Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Ioan Gură de Aur şi Grigorie Teologul.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia astăzi, de la ora 17, slujba vecerniei, la biserica din localitatea Ciocârlia de Sus.
Mâine, Ierarhul nostru va săvârși sfânta liturghie, de la ora 8.30, la biserica Sfinţii Trei Ierarhi din Constanţa, zona Cireşica.
Duminică, IPS Teodosie va oficia sf. liturghie de la ora 9, la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel.
De asemenea, luni, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși de la ora 8.45 sf. liturghie la Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului din Năvodari.

Constănțenii sunt invitați la un recital al solistului Alexandru Chiriac.
Evenimentul se va desfășura mâine de la ora 18, la Casa de Cultură.
Invitate vor fi sopranele Andreea Georgiana Balaban și Andreea Mădălina Barbu.
Concertul va fi acompaniat de pianista Raluca Ouatu.

Elevii vor intra de mâine în vacanţă.
Timp de o săptămână, elevii şi preşcolarii se vor afla în vacanţa intersemestrială, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei.
Cursurile semestrului al doilea vor începe pe 9 februarie şi se vor încheia pe 10 aprilie, iar vacanţa de primăvară va fi între 11 şi 19 aprilie.

Mai multe medicamente uzuale cresc riscul de demenţă, inclusiv riscul de dezvoltare a maladiei Alzheimer.
Potrivit unui studiu american, acest risc crește la persoanele în vârstă care primesc aceste substanţe în doze mari sau pentru perioade îndelungate.
Toate acele medicamente conţin o substanţă, denumită anticolinergic, care afectează comunicarea dintre neuroni şi perturbă memoria, învăţarea şi activitatea musculară.
Un număr mare de vârstnici iau acele medicamente, dintre care unele sunt vândute fără reţetă, precum Benadryl, administrat contra alergiilor.
Acesta a fost primul studiu care a evidenţiat o legătură directă între dozele ridicate de medicamente anticolinergice şi creşterea riscului de apariţie a demenţei.

România se află pe locul 26, din 30 de ţări europene, în ceea ce priveşte acoperirea nevoilor de îngrijire medicală ale pacienţilor.
Conform unui raport al Comisiei Europene, peste 15% dintre pacienţii români intervievaţi au răspuns că nu au avut acces la îngrijirea medicală corespunzătoare, în condiţiile în care la nivel european mai puţin de 10% dintre pacienţi au susţinut acelaşi lucru.
Conform raportului, pe primele locuri în acest clasament se află Austria, Olanda sau Slovenia unde mai puţin de 5% dintre cei intervievaţi au declarat lipsa accesului la îngrijiri medicale.
La polul opus, se află România, alături de Letonia, Bulgaria şi Polonia.

Guvernul vrea să reducă de anul viitor TVA-ul la toate categoriile de produse.
Măsura va fi aplicată în paralel cu acțiuni de combatere a evaziunii fiscale și cu îmbunătățirea colectării taxelor și impozitelor la bugetul de stat.
Executivul pregăteşte şi măsuri sociale care au fost anunţate în şedinţa de ieri.
Astfel, peste 500 de familii nevoiașe vor primi ajutoare de urgență de la stat, iar suma aprobată în acest scop este de 1.400.000 de lei.
În plus, din 16 februarie vor fi puse la dispoziția pensionarilor peste 200.000 de locuri în stațiunile balneare.

Un Mitropolit ortodox propune eliminarea jurământului religios din instanţele de judecată și la instalarea oficialilor.
Mitropolitul Antim de Alexandroupolis a sugerat înlocuirea jurământului religios, cu un jurământ civil.
Propunerea vine la o zi după ce noul Prim-Ministru grec Alexis Tsipras a refuzat să depună un jurământ religios și a adoptat în schimb un jurământ politic.
Prelatul a precizat că deși Biblia interzice jurământul, Biserica Greacă l-a considerat necesar în stabilirea noului stat grec.

Cardul de sănătate devine operaţional din februarie şi obligatoriu de la 1 mai, nu 1 aprilie, cum s-a spus iniţial.
Astfel, acesta va deveni unicul instrument de validare a serviciilor medicale acordate în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.
Cardul naţional de sănătate va fi utilizat în paralel cu actualul sistem de validare a serviciilor medicale de luna viitoare.
În acest fel, se va asigura accesul la servicii medicale şi celor aproximativ 800.000 de asiguraţi care încă nu au intrat în posesia cardului.

Românii se tem de şomaj şi de creşterea datoriilor.
Temerile românilor cu privire la siguranţa locului de muncă şi datoriile au crescut în ultimele trei luni din 2014, comparativ cu trimestrele anterioare, la fel şi îngrijorarea asupra economiei.
Astfel, potrivit Indexului global de încredere a consumatorilor,
o creştere semnificativă este observată şi la temerile cu privire la datorii, care au avansat la 13% în ultimele trei luni ale anului trecut.
Scorul înregistrat de România este uşor peste media europeană şi semnificativ mai mare decât al celorlalte ţări din vecinătate.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept