Știri 26 ianuarie 2015

Constănțenii sunt invitați la un recital al solistului Alexandru Chiriac.
Evenimentul se va desfășura vineri, 30 ianuarie, de la ora 18, la Casa de Cultură.
Invitate vor fi sopranele Andreea Georgiana Balaban și Andreea Mădălina Barbu.
Concertul va fi acompaniat de pianista Raluca Ouatu.

Biserica Ortodoxă din Visoko, în Bosnia și Herțegovina, a fost vandalizată.
Pereții exteriori au fost profanaţi cu graffiti cu conținut anti-sârbesc și ofensator.
Preotul parohiei Bisericii Sfântul Procopie, a declarat că
persoanele care au pătruns în biserică prin fereastră, au împrăștiat lucrurile din Altar, dar nu s-a furat nimic, deoarece scopul lor a fost de a provoca daune.
Investigația a fost efectuată de către Departamentul de Poliție Visoko, iar serviciul de protecție civilă a curățat graffiti și a reparat prejudiciul făcut de profanatori.

Glutamatul de sodiu scurtează viața cu câțiva ani.
Acesta este un aditiv conținut de foarte multe alimente pentru potențarea gustului.
Medicii spun că succesul produselor de tip fast food vine din compuşii chimici care creează aromele ce dau în final dependenţă.
Cei mai afectaţi sunt tinerii, care ajung să consume fast-food chiar şi la mesele principale.
Specialiştii atenţionează că un nivel crescut de glutamat distruge sistemul nervos şi poate provoca tulburări cardiace, dureri musculare şi obezitate.

Alimentele pe care le consumăm îi vor influenţa genetic şi pe nepoţii noştri.
Alegerile greşite pe care le facem zilnic în alimentaţia noastră pot provoca leziuni la nivelul ADN-ului.
Alimentele modificate genetic pot cauza probleme digestive, o imunitate scăzută şi pot duce la dezvoltarea unor tumori şi a cancerului.
Uleiurile din legumele bogate în omega 6 şi omega 3, cele din porumb, floarea soarelui, soia şi rapiţă, procesate, pe care le consumăm frecvent astăzi, provoacă boli cardiace, rezistenţă la insulină, obezitate, artrită şi probleme inflamatorii.

Mașinile ar putea dispărea.
Un plan ambiţios a fost anunţat zilele acestea la Davos, unde cei mai puternici oameni din lume s-au adunat pentru a participa la Forumul Economic Mondial.
Este vorba despre regândirea tuturor oraşelor lumii astfel încât utilizarea maşinilor personale să devină inutilă.
Ideea este inclusă într-un raport mai amplu care vizează lupta împotriva încălzirii globale.
Mijloacele principale prin care s-ar ajunge la un astfel de deziderat sunt construirea unor cartiere mixte din punct de vedere social și funcţional, îmbunătăţirea domeniului transportului public, cu ajutorul tehnologiei, dar și o guvernare coordonată, realizată de instituţii eficiente și responsabile.
Costurile s-ar ridica la aproximativ 90 de mii de miliarde de dolari.

Încrederea populaţiei lumii în toate instituţiile a scăzut alarmant aproape de pragul minim din 2009.
Potrivit unui studiu, încrederea populaţiei în guvern, mediul de afaceri, media şi ONG-uri este sub 50 la sută, în două treimi dintre ţări, care includ Statele Unite, Germania şi Japonia. Publicul informat este la fel de neîncrezător și înregistrează niveluri ale încrederii sub 50 la sută, în jumătate dintre cele 27 de ţări incluse în cercetare.
Scăderea dramatică a încrederii în toate instituţiile a fost determinată de evenimentele imprevizibile care s-au întâmplat în 2014.
Este vorba despre răspândirea Ebola în Africa de Vest; dispariţia avionului 370 al companiei Malayisian Airlines însoţită de alte două catastrofe aeriene; arestarea unor oficiali guvernamentali din China; invadarea Ucrainei de către Rusia și numeroase atacuri la siguranţa datelor.

Toate gravidele și mamele care nu au acte de identitate la internare vor fi fotografiate.
Pentru a diminua numărul copiilor abandonaţi imediat după naştere, Guvernul a emis o hotărâre săptămâna trecută.
Astfel, în momentul prezentării gravidei la spital, personalul medical are obligaţia de a solicita actul de identitate pentru a îi face o copie pe care o vor ataşa la foaia de observaţie.
În cazul internării copilului, cadrele medicale vor solicita atât actul de identitate al părintelui, însoţitorului, cât şi certificatul de naştere al copilului.
Dacă mamele nu beneficiază de acte de identitate, sau refuză să le prezinte, acestea vor fi fotografiate.
Hotarârea de Guvern a fost publicată deja în Monitorul Oficial și va fi aplicată în toate maternitățile din țară.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă lansează, astăzi, o campanie naţională de informare şi pregătire a populaţiei, în situații de cutremur.
Organizatorii notează pe site-ul destinat campaniei, că în mass-media au fost transmise către populaţie informaţii discordante cu privire la măsurile şi modul de comportare în caz de cutremur, după ce în ultima perioadă, pe teritoriul României, s-au înregistrat mai multe cutremure de magnitudine redusă sau moderată.

Revista satirică franceză Charlie Hebdo a hotărât să renunțe la caricaturile care îl au ca subiect pe Profetul Mahomed.
Anunțul a fost făcut de redactorul-șef ca urmare a valului de proteste la nivel mondial împotriva politicii redacționale a publicației.
Zeci de mii de oameni din Pakistan și Afganistan au protestat pe străzi, în ultimele zile, și au cerut public decapitarea celor care pătează imaginea Profetului Mahomed.
Astfel, următorul număr al săptămânalului nu va conține nicio imagine cu trimitere la persoana celui considerat Trimisului lui Allah în religia islamică.

Concediul medical și alte tipuri de concedii nu vor mai afecta durata concediului de odihnă și vor fi considerate vechime în muncă.
Între acestea se numără și cel de maternitate, de risc maternal sau pentru îngrijirea copilului bolnav.
Norma se aplică de săptămâna aceasta, ca urmare a modificării prevederilor Codului muncii, care a intrat în vigoare ieri.
Potrivit secretarului de stat în Ministerul Muncii, Codrin Scutaru, dacă o persoană are dreptul la 21 de zile de concediu de odihnă pe an și stă două luni în concediu medical, nu i se vor tăia 3 zile din concediul de odihnă.

Oamenii au nevoie de 11 săptămâni pentru a trece peste o despărţire şi de 18 luni pentru a depăşi un divorţ.
Așa arată un nou studiu realizat pentru a descoperi efectele pozitive ale unei despărţiri.
Specialiștii americani au chestionat 155 de persoane care au trecut printr-o despărţire în ultimele şase luni.
Ei au descoperit că 71% dintre cei chestionaţi au început să vadă într-un timp relativ scurt efectele pozitive ale despărţirii.
Un alt studiu, care a cercetat refacerea emoţională a cuplurilor după un divorţ, a arătat că durată necesară pentru depăşirea acestui episod a fost mult mai mare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept