Știri 16 ianuarie 2015

Biserica Ortodoxă va cinsti mâine pe Sfântul Cuvios Antonie cel Mare.
Cu acest prilej, Înaltpresfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi de la ora 8.30, Sfânta Liturghie Arhierească la biserica „Sfântul Cuvios Antonie cel Mare” din Constanţa.
Lăcaşul de cult este situat la intersecţia străzilor Ştefăniţă Vodă şi Dionisie cel Mic, în spatele „Galeriilor Soveja”.

Sedentarismul ar putea provoca de două ori mai multe decese decât obezitatea.
Așa arată un studiu realizat în Europa pe durata a 12 ani.
Experţii au ajuns la concluzia că un program de exerciţii simplu, cum ar fi 20 de minute de mers pe jos la pas vioi, în fiecare zi, ar aduce beneficii importante.
Riscul cel mai mare de deces prematur a fost descoperit în rândul subiecţilor catalogaţi drept inactivi, atât în rândul participanţilor cu o greutate normală, cât și în rândul celor supraponderali și a celor obezi.
Potrivit specialiștilor, obezitatea și sedentarismul sunt legate una de alta, iar exerciţiile fizice sunt benefice oricui, indiferent de greutatea corporală.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii critică studiul american care explică apariţia cancerului prin “ghinion biologic”.
Potrivit acestuia, cancerul este mai degrabă rezultatul hazardului decât al modului de viață sau al eredității.
Studiul a fost publicat pe 2 ianuarie în revista “Science”.
Cercetătorii de la Universitatea “Johns Hopkins” din SUA, au declarat că doua treimi din cazurile de cancer pot fi explicate prin mutaţii genetice aleatorii care permit tumorilor să se dezvolte și doar o treime au drept cauză factori genetici sau condiţiile nefavorabile din mediul înconjurător.
Centrul Internaţional pentru Cercetarea Cancerului consideră că această analiză dă dovadă de “limitări metodologice”, și este în contradicţie cu un număr mare de dovezi epidemiologice.

500 de şcoli şi grădiniţe vor fi renovate până la sfârșitul anului.
Totodată, anul acesta, încă 1400 de microbuze şcolare vor ajunge în special la sate și tot aici vor fi renovate sau reconstruite căminele culturale.
Pentru toate aceste proiecte, miniştrii Dezvoltării Regionale, Educaţiei şi Culturii au încheiat ieri protocoale.
Banii necesari vor fi alocați din fondurile europene și de la buget.

O elevă din România este cea mai bună din lume la Sociologie.
Performanța ei este atestată de un certificat Top of the World emis de Universitatea Cambridge, în urma unui examen susținut în peste 120 de țări.
Aruna Popescu este elevă în clasa a 12-a la Școala Internațională București, și își dorește să urmeze dreptul la Oxford.
Premiile Top of the World sunt oferite de Universitatea Cambridge elevilor din toată lumea care au obținut la examen cel mai mare punctaj din lume, pentru un singur subiect.

Autostrada Comarnic-Braşov va fi taxată.
Potrivit unui document al CNADNR, șoferii vor plăti pe viitoarea autostradă 7 lei, pentru un autoturism.
Aceasta va fi prevăzută cu bariere pe întreg carosabilul la cele două capete ale autostrăzii, situate în zona Comarnic şi Râşnov, precum şi cabine de taxare la Sinaia-Buşteni şi Predeal.

RATC va începe distribuirea abonamentelor gratuite pentru pensionari.
De acestea vor beneficia vârstnicii cu pensii până în 1.000 de lei și cei care nu realizează venituri.
Acțiunea se desfășoară în perioada 19 – 23 ianuarie, între orele 08.00 – 14.00.
Documente necesare pentru eliberarea abonamentelor sunt buletin de identitate sau carte de identitate și taloanele de pensie pentru lunile decembrie 2014 și ianuarie 2015.

Elevii din România vor beneficia de tarife reduse cu 75% pentru accesul la muzee, concerte, spectacole de teatru, operă, film și alte manifestări culturale și sportive organizate de instituțiile publice.
Noul Regulament de Organizare și Funcționare a Învățământului Preuniversitar ce stabilește acest lucru, a fost publicat miercuri în „Monitorul Oficial“.
De asemenea, elevii din învăţământul obligatoriu de stat beneficiază, pe tot parcursul anului calendaristic, de tarif redus cu 50% pentru transportul local în comun.

Sindromul părintelui lipsă a devenit un fenomen îngrijorător.
Din cauza neajunsurilor, tot mai mulţi părinţi aleg să plece la muncă în străinătate.
Astfel, copiii sunt lăsaţi în grija rudelor sau, în unele cazuri mai severe, chiar în grija asistenţilor maternali.
Cercetătorii fenomenului migrațional atrag atenția asupra apariției la scară tot mai largă a sindromului părintelui lipsă, ce poate duce la abandon şcolar şi delincvenţă.

Constănțenii care nu au primit cardurile de sănătate le pot ridica de la sediul Casei Județene de Asigurări de Sănătate de luni, 19 ianuarie.
Aceștia trebuie să depună o cerere, iar documentul va fi eliberat în 5 zile lucrătoare.
Cardul va fi obligatoriu începând cu 1 februarie.
Pentru județul Constanța au fost emise aproape 467 de mii de carduri de sănătate.
92% dintre acestea au fost expediate deja prin intermediul Poștei.

Adeverința de salariat pentru furnizorii de servicii medicale nu mai este obligatorie.
Potrivit președintelui Casei Județene de Asigurări de Sănătate Constanța, Dragoș Poteleanu, calitatea de asigurat se poate verifica în doar câteva secunde.
Medicul trebuie să introducă codul numeric personal (CNP) al pacientului și un număr de verificare ce este trecut imediat sub CNP.
În câteva secunde se afișează calitatea persoanei respective: asigurat sau neasigurat.

783 de localități din zone rurale vor avea acces la internet până la finele anului.
Proiectul RO-NET se derulează pe parcursul a unsprezece luni și vizează construirea unei infrastructuri naţionale de comunicaţii de banda largă pentru zonele rurale defavorizate, care în acest moment nu au acoperire pentru servicii de internet de mare viteză.
Proiectul este cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept