Știri 15 ianuarie 2015

Biserica Ortodoxă va cinsti sâmbătă pe Sfântul Cuvios Antonie cel Mare.
Cu acest prilej, Înaltpresfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi de la ora 8.30, Sfânta Liturghie Arhierească la biserica „Sfântul Cuvios Antonie cel Mare” din Constanţa.
Lăcaşul de cult este situat la intersecţia străzilor Ştefăniţă Vodă şi Dionisie cel Mic, în spatele „Galeriilor Soveja”.

Astăzi se împlinesc 165 de ani de la naşterea poetului naţional, prozatorului şi jurnalistului Mihai Eminescu.
Marele poet s-a născut la 15 ianuarie 1850 la Botoşani şi a fost considerat drept cel mai important scriitor romantic din literatura română, supranumit şi „luceafărul poeziei româneşti”.
Poetul a studiat la Viena si Berlin si a debutat în anul 1866 cu poezia intitulată “La mormântul lui Aron Pumnul”.
Printre operele sale, cele mai importante se numără poeziile Luceafărul, Revedere, Scrisoarea a 3-a sau basmul Făt-Frumos din Lacrimă.
Tot astăzi este celebrată şi ziua culturii naţionale.
Aceasta a fost decretată oficial printr-o lege promulgată în anul 2010.

Ministerul Educației a stabilit reguli noi pentru elevi și profesori.
Acestea au fost publicate în Monitorul Oficial.
Astfel, elevul sau părintele are dreptul de a contesta rezultatele evaluărilor de la clasă, și de a solicita învăţătorului sau profesorului să le justifice în termen de cinci zile de la comunicare.
Totodată, elevii din învățământul preuniversitar nu pot organiza și participa la acțiuni de protest care afectează desfășurarea cursurilor.
De asemenea, personalului din învățământul preuniversitar îi este interzis să aplice pedepse corporale, precum și să agreseze verbal, fizic sau emoțional elevii sau colegii.

Prețul benzinei ar putea scădea cu 10%, de luna viitoare.
Anunţul a fost făcut ieri de reprezentanţii Guvernului, care au discutat cu reprezentaţii companiilor de combustibil.
Totuşi, România rămâne una dintre ţările cu cel mai mare cost al combusibilului, în funcţie de puterea de cumpărare.
Pe piața internațională, prețul barilului a scăzut la jumătate, adică sub 50 de dolari, și ar putea să mai coboare chiar până la 35 de dolari.

Programul Prima Casă ar putea fi modificat.
Guvernul va discuta la sfârşitul lunii februarie un proiect de act normativ pentru modificarea programului.
Astfel, modificarea ar permite proprietarilor de locuinţe să poată cumpăra locuinţe mai mari, dacă vând proprietatea pe care o deţin în prezent.
Ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov a precizat că anul trecut, niciun român, rezident în străinătate, nu a solicitat cumpărarea de locuinţe prin acest program.

Angajatorii vor putea acorda salariaţilor tichete de masă şi sub forma unui portofel electronic.
Potrivit unei hotărâri aprobate ieri de Guvern, acesta va reprezenta o alternativă la tichetele de masă emise pe hârtie și va fi asemănător cardului bancar.
Suma va putea fi folosită exclusiv pentru achiziționarea de produse alimentare, fără a permite efectuarea de operaţiuni de retragere de numerar.
Totodată, în actul normativ se menționează că salariații vor beneficia lunar de un număr de tichete de masă cel mult egal cu numărul de zile în care sunt prezenți la lucru în unitatea angajatorului, iar acest număr nu poate depăși numărul de zile lucrătoare.

Preţul asigurării obligatorii auto poate scădea.
Autoritatea de Supraveghere Financiară a eliminat din legislaţie obligaţia asigurătorilor de a stabili tarife de primă pentru poliţele RCA.
Această măsură, care urmarea acoperirea tuturor angajamentele ce decurgeau din încheierea contractelor de asigurare, favoriza scumpirea poliţelor.
Tarifele de primă nu vor putea fi modificate decât după minim 6 luni, față de 12 luni anterior, cu excepția indexărilor sau a modificărilor pe anumite categorii de riscuri.
Amendamentele vor intra în vigoare când vor fi publicate în Monitorul Oficial.

FMI şi Comisia Europeană anticipează că România va înregistra în acest an o creştere economică de 2,5%.
În iunie anul trecut, Banca Mondială prognoza un avans de 3,2% al economiei României în 2015 şi de 2,9% în 2016.
Potrivit celor două instituții, în Ungaria şi România, creşterea economică va fi alimentată mai mult de cererea internă, susţinută de îmbunătăţirea condiţiilor pe piaţa muncii şi de încrederea populaţiei, precum şi de investiţiile publice în infrastructură.

Primăria Constanța demarează un amplu program de asfaltare și reabilitare a străzilor și trotuarelor din municipiu.
Aceasta după ce, în cursul anului trecut, din cauza intrării în insolvență a firmelor contractate de Primăria Constanța, programul de asfaltare nu s-a putut desfășura la parametrii normali.
Instituţia are în plan asfaltarea unei piste speciale de 10 kilometri pentru biciclişti, dar şi repararea şi modernizarea bulevardelor Tomis şi Aurel Vlaicu şi crearea unor noi parcări şi sensuri giratorii.

Cadrele didactice care îndeplinesc condițiile legale de pensionare la 1 septembrie pot rămâne titulare.
Așa prevede un ordin de ministru al Educației publicat pe site-ul instituției.
Cererile vor fi depuse la secretariatele unităților de învățământ până la 26 ianuarie.
Validarea îndeplinirii cumulative a condițiilor de menținere pe post se va face în consiliile de administrație ale unităților de învățământ.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept