Știri 7 ianuarie 2015

Biserica Ortodoxă prăznuieşte astăzi Soborul Sfântului Ioan Botezătorul.
Conform unei vechi reguli bisericeşti, în ziua imediat următoare unui praznic împărătesc se face pomenirea persoanelor care au avut legătură cu praznicul respectiv, iar în cazul de faţă este vorba despre Sfântul Proroc Ioan, cel care l-a Botezat pe Mântuitorul Hristos în apa Iordanului.
Sfântul Ioan Botezătorul este ultimul şi cel mai mare dintre proorocii Vechiului Testament, deoarece el a fost cel care a proorocit şi mărturisit despre Hristos că este Mesia, Fiul lui Dumnezeu, care va mântui întreaga umanitate din robia păcatului.
Totodată, Sfântul Ioan este cel care a fost mărturisit de către Dumnezeu ca cel mai mare dintre cei născuţi din femeie, conform Sfintei Evanghelii de la Luca.
Acest lucru va fundamenta învăţătura creştină a Bisericii conform căreia Sfântul Ioan este cel care va face legătura între drepţii Vechiului Testament şi sfinţii noului Testament.
În iconografia creştină, Sfântul Ioan este reprezentat conform calităţilor sale de Prooroc, Botezător şi Înainte-mergător al Domnului.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 8.45, sf. liturghie la biserica „Sf. Ioan Botezătorul” din Techirghiol.
La această biserică, au fost aduse moaștele Sfinților Zotic, Atal, Camasie și Filip și vor rămâne spre închinare până la sfârșitul Sfintei Liturghii.

Peste două milioane de români poartă numele Sfântului Ioan Botezătorul.
Din totalul acestora trei sferturi sunt bărbaţi şi un sfert sunt femei.
Numele de Ioan provine din vechiul nume ebraic Iohanan şi se traduce prin expresia „Dumnezeu a avut milă”.
La noi prima atestare documentară a acestui nume este datată în 1247, când Diploma Cavalerilor Ioaniţi atestă un conducător pe nume Ioan, cneaz al unei formaţiuni de prin nordul Olteniei.

Arheologii americani consideră că au descoperit ruinele Palatului lui Irod, situat în apropiere de Turnul lui David.
Aici, potrivit Noului Testament, a fost judecat Iisus Hristos înainte de a fi răstignit.
Experții cred că locul este chiar Palatul lui Irod datorită detaliilor, precum o poartă, cu un pavaj de piatră deteriorat.
În prezent, la Palatul lui Irod se află Muzeul Turnul lui David, dar și o închisoare din perioada otomană a Ierusalimului.

Trenurile Zăpezii au reduceri pentru cei ce vor să meargă la munte.
Astfel, până pe 28 februarie, călătorii vor beneficia de reduceri pentru călătoriile cu trenurile care circulă spre şi dinspre stațiunile montane pentru schi, cum sunt cele de pe Valea Prahovei, Vatra Dornei sau Petroșani.
Reducerile tarifare sunt de 25% pentru călătoriile cu punct de sosire/plecare într-una dintre stațiunile montane de pe ruta Sinaia – Brașov, Vatra Dornei și Petroșani și de până la 56% la trenurile InterRegio care circulă pe Valea Prahovei pe rute între Sinaia – Brașov și retur.

CNADNR a demarat procedurile pentru realizarea drumului expres care va lega litoralul de Delta Dunării.
Ideea realizări acestui drum a fost de a oferi posibilitatea turiştilor străini care ajung pe litoralul românesc de a ajunge mai uşor în Deltă şi invers.
Drumul expres va lega Constanţa, Tulcea şi Brăila şi va include şi o porţiune din actualul DN 22, din judeţele Constanţa şi Tulcea.
Acesta va avea două benzi, dar, spre deosebire de o autostradă, nu va avea bandă de urgenţă.
De asemenea, va fi prevăzut cu un spaţiu median de separare a sensurilor de circulaţie, iar limitele de viteză legală vor fi: 100 km/oră pentru deal și 120 km/oră pentru şes.

Spitalul Judeţean Constanţa a introdus un nou sistem de monitorizare a cadrelor medicale.
Astfel, fiecare cadru medical va purta ecusoane cu funcţia medicală pe care o deţine, dar şi o cartelă de acces pentru fiecare departament.
Potrivit managerului spitalului, Dan Căpățână, sistemul va face ca activitatea să fie realizată în mod transparent.
Totodată, la nivelul instituţiei va funcţiona şi un nou sistem de îndrumare a pacienţilor şi aparţinătorilor, sistem de direcţionare medicală către secţii.

Lituania a intrat în zona euro la 1 ianuarie.
Astfel, a devenit al 19-lea membru al uniunii monetare cu speranţa unei apropieri mai mari de vestul Europei, pe fondul tensiunilor cu Rusia și în pofida riscurilor de creştere a prețurilor.
România este singura țară din Uniune care are un obiectiv stabilit pentru adoptarea monedei euro, peste patru ani, în 2019.

România a preluat preşedinţia anuală a Comitetului de Securitate al OSCE.
Ministerul Afacerilor Externe informează că mandatul este exercitat de către ambasadorul Cristian Istrate şi de o echipă alcătuită din diplomaţi ai Misiunii Permanente a României la Viena.
Pe parcursul exercitării preşedinţiei Comitetului de Securitate, România va acorda o atenţie deosebită combaterii terorismului, criminalităţii transnaţionale organizate şi fenomenului migraţiei ilegale în spaţiul OSCE, creşterii securităţii cibernetice, precum și combaterii traficului ilegal cu fiinţe umane şi droguri.

Cluj-Napoca este capitala europeană a tineretului în acest an.
Cu acest prilej, oraşul va derula pe parcursul acestui an peste 1.000 de acţiuni şi evenimente între care se numără sute de manifestări culturale, artistice, educaţionale şi ecumenice.
Titlul de „Capitală europeană a tineretului“ se acordă, pentru un an, unui oraş cu scopul promovării sale.
Statutul de capitală europeană a tineretului a fost introdus în anul 2009, cu oraşul Rotterdam, iar Cluj-Napoca este cea de-a şaptea capitală.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept