Știri 3 ianuarie 2015

Luni, Biserica Ortodoxă se va afla în Ajunul Botezului Domnului.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi Sfânta Liturghie Arhierească de la ora 6:00 la Catedrala Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel.
De la ora 8, Ierarhul Tomisului va oficia Slujba de Sfinţire Mare a apei.
Apa sfinţită va fi apoi îmbuteliată în 130 de mii de PET-uri pregătite pentru credincioşii constănţeni.
Marți, în ziua Botezului Domnului, de la ora 8:45, Înaltpreasfinţitul Teodosie va săvârşi sfânta liturghie la Catedrala Arhiepiscopală iar după slujbă, la ora 11:45, clerul şi credincioşii vor porni în procesiune spre faleza Cazinoului, unde va fi oficiată slujba de sfinţire a apei.
Conform tradiţiei, după slujbă ierarhul nostru va arunca în apă mării cruci ce vor fi recuperate de tineri curajoşi.

Anul acesta va fi un an bogat în semnificații spirituale și culturale pentru Patriarhia Română.
Astfel, în luna aprilie se vor împlini 130 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române, iar în luna octombrie se vor împlini 90 de ani de la ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rang de Patriarhie.
Totodată, anul 2015 a fost declarat de Sfântul Sinod ca Anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi şi Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii.

Organizația teroristă Stat Islamic folosește mii de copii pentru operațiuni militare și teroriste.
Astfel, micuții sunt recrutați la vârste fragede, sunt instruiți să folosească arme și apoi sunt îndoctrinați să lupte contra tuturor celor ce nu sunt de acord cu ideologia teroristă.
În plus, teroriștii aleg anumiți copii să poarte veste cu explozibil în atacuri sinucigașe, după care pun poze pe Internet cu copiii, pe care îi prezintă drept martiri.

Fiscalitatea din România este caracterizată de incertitudine și lipsa de predictibilitate.
Aceasta este concluzia unui studiu realizat de experți financiari, care mai arată că anul trecut Codul Fiscal a fost modificat în dese rânduri, fără consultarea mediului de afaceri.
Astfel, chiar dacă nu au fost majorate taxele, au apărut taxe noi, precum taxa pe stâlp și supra-taxa pe carburanți.
O altă problemă a fost nivelul cursului valutar la care se calculează accizele, acesta fiind criticat că este caracterizat de instabilitate și metode artificiale de calcul.

Ministerul Educaţiei vrea să colaboreze cu voluntari.
Disponibilitatea este menţionată într-o “cerere colaborare voluntari” înregistrată la 22 decembrie 2014.
Voluntarii trebuie să fie absolvenţi de studii juridice, economice, tehnice sau de administraţie publică, iar acestora nu le va fi solicitată experienţa profesională.
In acelaşi document se precizează ca, in conformitate cu prevederile Legii voluntariatului, pe durata colaborării, cât si la încheierea acesteia, Ministerul Educaţiei eliberează, la cerere, un certificat de voluntariat la care este anexat un raport de activitate.

Românii vor avea 12 zile libere anul acesta.
Acestea vor fi acordate cu ocazia sărbătorilor legale, respectiv câte două zile pentru Anul Nou, Paşte, Rusalii şi Crăciun şi câte o zi pentru Ziua Internaţională a Muncii, Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Andrei şi Ziua Naţională a României.
În plus, Guvernul a decis ca şi Ziua Unirii Principatelor Române sărbătorită pe 24 ianuarie să fie zi liberă.

Diabetul zaharat de tip 1 afectează din ce în ce mai mulți copii.
Potrivit unui raport al Federaţiei Internaţionale de Diabet în prezent, la nivel mondial, aproximativ 500.000 de copii cu vârste sub 15 ani suferă de această afecțiune.
Numai în 2013 au fost diagnosticate 79.000 de cazuri de diabet de tip 1 la copil, ceea ce înseamnă o creştere anuală a incidenţei de 3%.
În România au fost depistate 376 de cazuri noi de diabet zaharat la copil înregistrate în anul 2013.
În Constanţa, în evidenţele medicilor sunt peste 100 de copii cu diabet.

Tot mai mulţi oameni se declara fericiţi la nivel mondial.
Potrivit unui sondaj realizat în 65 de țări, la care au participat 64.000 de persoane, 70% dintre acestea s-au declarat mulţumite de viața pe care o duc.
Pe primul loc in acest top se afla Fiji unde 93% dintre locuitori se declară fericiţi
La polul opus se situează Irakul, unde doar 31% dintre respondenţi susțin ca sunt mulţumiţi cu viața pe care o duc.
Africa este cea mai fericită regiune, 83% dintre cei care locuiesc aici afirmă ca sunt fericiţi sau foarte fericiţi.
In schimb, cei din Europa de Vest par sa fie cei mai putin fericiti.

Presa din România apelează la titluri neserioase.
În goana după audiență, titlurile sunt din ce în ce mai provocatoare și conțin cuvinte-cheie care să atragă publicul, precum: sex, crimă, șoc, groază, apocalipsă.
Specialiștii susțin că, în multe asemenea cazuri, titlul nu are legătură cu conținutul însă legislația în domeniu este foarte permisivă în privința manipulărilor psihologice din presă.

4 din 10 cancere sunt provocate de un stil nesănătos de viață
Alcoolul, fumatul, sedentarismul și o alimentație nesănătoasă sunt principalele cauze ale apariției cancerului, conform unui studiu realizat în Marea Britanie.
Specialiștii susțin că renunțarea la un stil de viață viciat poate reduce cu 60 % riscul de apariție a cancerului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept