Știri 18 decembrie 2014

Biserica Ortodoxă Română cinsteşte astăzi pe Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul.
Acesta s-a născut pe moşia mănăstirii Sfântului Nicolae din Rădăuţi, pe la începutul secolului al XV-lea, cu numele de Dumitru.
A îndrăgit din copilărie viaţa bisericească şi ostenelile ascetice, iar după o perioadă de ucenicie, îmbracă haina monahală, şi primeşte numele de David.
A fost hirotonit preot şi a devenit duhovnic iscusit, dar pentru că nu mai avea linişte din cauza celor ce îi cereau neîncetat ajutorul, s-a retras în mănăstirea Sfântul Lavrentie de lângă satul Vicovu de Sus.
Apoi a devenit pustnic şi a primit numele de schimnicie de Daniil.
În anul 1451, Sfântul Daniil a devenit duhovnicul lui Ştefan cel Mare, pe care l-a încurajat să lupte pentru apărarea creştinătăţii, dar l-a îndrumat şi spre ctitorirea de lăcaşuri de cult.
A fost înzestrat cu mari haruri şi socotit sfânt încă din timpul vieţii.
S-a mutat la Domnul în anul 1496, iar în anul 1992 a fost canonizat de Biserica Ortodoxa Română.

Consumul excesiv de cofeină poate duce la deces.
Cofeina este un psihostimulant care are ca principale efecte accelerarea ritmului cardiac pentru câteva minute, apoi provoacă senzaţia de trezire.
Consumată pe scară largă în lume sub formă de cafea, ceai, cacao sau băuturi de tip cola, cofeina poate duce la deces, deşi cazurile sunt rare și se referă la supradozaj.
Substanța este de culoare albă, este amară și se găsește și în stare pură.
10 grame de cofeină este echivalentul a 100 de cești de cafea și poate declanșa o intoxicaţie acută, denumită cafeism.

Curtea Constituţională a României a respins ordonanţa cu privire la migraţia aleşilor locali.
Sesizarea fusese depusă de parlamentarii PNL şi PDL, care au contestat ordonanţa încă dinainte de publicarea ei în Monitorul Oficial.
Ei și-au motivat demersul prin faptul că guvernul a încercat să influenţeze procesul electoral înaintea scrutinului prezidenţial. Legea de aprobare a ordonanţei privind migraţia aleşilor locali a fost adoptată de Senat săptămâna trecută.

11 elevi constănțeni au fost premiați de Ministerul Educației pentru rezultatele obținute la concursurile naționale și internaționale.
De asemenea, și profesorii care i-au pregătit au fost răsplătiţi. La eveniment a fost prezent şi noul ministru al Educației, Sorin Câmpeanu, care s-a întâlnit cu olimpicii.
În total, peste 250 de elevi olimpici și 280 de profesori au fost premiați de Ministerul Educației pentru rezultatele obținute în anul școlar 2013-2014.

Autobuzele RATC Constanţa vor circula de Crăciun şi Revelion după programul zilelor de sâmbătă şi duminică.
Pe 24 decembrie, transportul în comun al persoanelor se va desfăşura în program normal, între orele 5,15 şi 23,00, iar pe 25, 26, 27 şi 28 decembrie, între orele 5,45 – 23,00.
În ultima zi a anului 2014, pe 31 decembrie, mijloacele de transport în comun vor începe să circule de la ora 5,15 şi se vor retrage la ora 21,30.
Pe 1 ianuarie 2015, prima cursă va fi la ora 12,00, iar ultima, la ora 23,00.

Desenele animate pentru copii sunt mai violente decât filmele pentru publicul matur.
Aceasta este concluzia unui studiu efectuat de cercetătorii britanici.
Oamenii de știință au realizat că personajele animate au de trei ori mai multe șanse să fie ucise decât protagoniștii din filme.
De asemenea, cercetătorii au remarcat faptul că părinţii personajelor principale prezintă un risc de cinci ori mai mare de a muri în desenele animate.

Un român din 4 nu s-au conectat niciodată la internet.
Este cel mai ridicat procentaj din Uniunea Europeană, unde media de neutilizare a scăzut de la 43% în 2006 la 18% în acest an.
Potrivit datelor Eurostat, Danemarca înregistrează cea mai mică rată de neutilizare a internetului, de numai 3%, urmată de Luxemburg, Olanda şi Finlanda.
La polul opus, 39% dintre români nu au folosit niciodată internetul, faţă de o rată de neutilizare de 37% în Bulgaria sau 33% în Grecia.

Programul „Rabla“ a avut, în acest an, cele mai bune rezultate din ultimii 10 ani.
Fostul Ministru al Mediului, Attila Korodi a declarat că fost primul an din cei zece când s-au epuizat toate tichetele adresate persoanelor fizice înainte cu o lună de termenul-limită stabilit prin calendarul de desfășurare.
Acest lucru s-a datorat introducerii, în premieră, a tichetelor electronice gestionate prin sistemul informatic al Administrației Fondului pentru Mediu.

Elevii din învățământul preuniversitar intră, de mâine, în vacanța de iarnă.
Astfel, de pe 20 decembrie și până pe 4 ianuarie, aceștia se vor bucura de zile libere.
Pe 5 ianuarie elevii vor reveni în bănci, pentru încă patru săptămâni de școală din semestrul I al anului școlar 2014 – 2015.
Școlarii vor intra într-o nouă vacanță, intersemestrială, de o săptămână, în perioada 31 ianuarie – 8 februarie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept