Știri 11 decembrie 2014

Biserica Ortodoxă va cinsti mâine pe Sfântul Ierarh Spiridon, făcătorul de minuni.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia astăzi de la ora 17, slujba Vecerniei la biserica Sf. Spiridon din cartierul Inel II.
De asemenea, mâine, de la ora 9, Ierarhul nostru împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, va săvârşi sf. liturghie la Catedrala Arhiepiscopală Sfinţii Ap. Petru şi Pavel.
După sf. liturghie, va fi oficiată slujba de Te Deum cu ocazia aniversării zilei de naştere a Ierarhului Tomisului.
Duminică, IPS Teodosie va oficia sf. liturghie de la ora 8.45 la biserica Sf. Gheorghe din cartierul Palazu Mare.

Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș a fost desemnat oficial de Patriarhie ca Ocrotitor al coșarilor.
Printr-un act emis de Cancelaria Sfântului Sinod, s-a adus la cunoştinţa tuturor eparhiilor din cadrul Bisericii Ortodoxe Române, noua hotărâre.
Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, Mitropolitul Banatului este sărbătorit pe 15 septembrie.

Constănțenii sunt invitați la o nouă conferință.
Tema o constituie Eu știu… și va fi susținută de dr. Floarea Damaschin.
Evenimentul se va desfășura mâine, de la ora 17, la Curtea Brâncovenească.
Intrarea va fi liberă.

Românii ocupă primul loc în Europa la consumul de cartofi.
Așa arată un studiu care relevă faptul că locuitorii țării noastre mănâncă 94 kg de cartofi de persoană pe an.
Preşedintele Federaţiei Naţionale a Cartofului, Gheorghe Boţoman a declarat că un sfert dintre cartofii consumaţi de români sunt de o calitate culinară mai proastă.
Aceştia provin din import şi sunt mai mari decât cartofii obişnuiţi.

Zilele de 24 şi 31 decembrie 2014 au fost declarate libere de Guvern.
Aceste zile se vor recupera fie prin activitatea în program normal în zilele de 13 şi 20 decembrie 2014, fie prin prelungirea corespunzătoare a timpului de lucru, până la data de 31 ianuarie 2015.
Conform procedurii, ziua este declarată liberă pentru personalul bugetar, cu excepţia celor din instituţiile publice a căror activitate trebuie asigurată.

Pensia de urmaș ar putea fi prelungită cu 7 ani.
Plenul Senatului a adoptat o inițiativă legislativă care modifică legea sistemului unitar de pensii publice și majorează de la 7 ani la 14 ani vârsta copiilor aflați în întreținere până la care soțul supraviețuitor primește pensie de urmaș.
Inițiativa a fost adoptată în condițiile în care Guvernul a formulat un aviz negativ.
Decizia finală va fi luată de Camera Deputaților.

Două organizații din România au semnat un parteneriat pentru promovarea dreptului la informare al pacienților.
Asociația pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Producătorilor de Medicamente Generice au semnat un parteneriat de colaborare în cadrul campaniei ”Fii un pacient activ!”.
Potrivit unui comunicat, cele două organizații vor colabora în vederea realizării unei imagini corecte și clare a drepturilor de care beneficiază consumatorii din România în calitate de pacienți.

Spitalul Judeţean Constanţa va dubla gărzile de sărbători.
După refacerea stocurilor de medicamente pentru perioada 8 decembrie – 15 ianuarie, conducerea Spitalului Judeţean Constanţa a realizat şi planul de gărzi ce vor asigura asistenţa medicală în acest interval.
Șefa secţiei de primiri urgenţe, dr. Rodica Tudoran, spune că, cel puţin pentru acest departament, gărzile vor fi completate atât de medici specialişti, cât şi de rezidenţi.
Medicii susțin că media pacienţilor în perioada sărbătorilor este de cel puţin 500 pe zi, ceea ce face ca volumul de muncă să fie dublu faţă de o perioadă obişnuită din an.

Ministerul Educației a aprobat noul cuantum al premiilor pentru elevii olimpici.
Acestea vor fi acordate celor 122 de elevi premiați la olimpiadele și concursurile internaționale organizate în țară sau în străinătate în acest an.
Astfel, premiul special pentru medalia de aur este de 12.545 lei, premiul I — 9.720 lei, premiul II — 8.330 lei, premiul III — 5.950 lei, mențiunea — 4.065 lei.
Potrivit Ministerului Educației, diferențierea cuantumurilor premiilor se face în funcție de rangul competiției.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept