Știri 9 decembrie 2014

Biserica Ortodoxă va cinsti vineri pe Sfântul Ierarh Spiridon, făcătorul de minuni.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia joi de la ora 17, slujba Vecerniei la biserica Sf. Spiridon din cartierul Inel II.
De asemenea, vineri, de la ora 9, Ierarhul nostru împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, va săvârşi sf. liturghie la Catedrala Arhiepiscopală Sfinţii Ap. Petru şi Pavel.
După sf. liturghie, va fi oficiată slujba de Te Deum cu ocazia aniversării zilei de naştere a Înaltpreasfinţitului Teodosie.

Constănțenii sunt invitați la o nouă conferință.
Tema o constituie Eu știu… și va fi susținută de dr. Floarea Damaschin.
Evenimentul se va desfășura vineri, de la ora 17, la Curtea Brâncovenească.
Intrarea va fi liberă.

Astăzi este Ziua Internaţională Anticorupţie.
Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei a stabilit în anul 2003 ca data de 9 Decembrie să fie Ziua Internaţională Anticorupţie.
România s-a alăturat astfel celorlalte state în prevenirea şi combaterea corupţiei, deoarece aceasta are un impact major asupra vieţii de zi cu zi a cetăţenilor.
Corupţia reprezintă una dintre cele mai serioase ameninţări la adresa statului de drept în cadrul societăţii contemporane, pentru că subminează instituţiile şi valorile democratice şi atentează la ordinea socială.

În Irlanda de Nord, cuplurile necăsătorite și gay pot adopta copii.
O nouă lege revizuită cu privire la adopţia în țară a fost adoptată.
Episcopii reclamă și regretă decizia legislatorilor de a obliga organizațiile religioase să își compromită propria credință.

FMI impune condiții drastice Guvernului.
Fondul Monetar Internațional a solicitat un deficit bugetar de 0,9% din PIB pentru anul 2015, dar autoritățile române consideră inacceptabil un deficit bugetar mai mic de 1,4% din PIB.
Potrivit ministrului delegat pentru Buget, diferența între solicitarea FMI și nivelul de 1,4% din PIB ar reprezenta circa 3,5 — 4 miliarde lei, care ar trebui tăiați din buget, de la investiții publice.

Aspirina administrată pentru a preveni bolile cardiovasculare sau cancerul are mai multe riscuri decât beneficii în cazul femeilor sub 65 de ani.
Aceasta este concluzia unui studiu al specialiștilor olandezi, a căror cercetare a evaluat starea de sănătate a aproape 30.000 de femei cu vârsta medie de 45 de ani.
Riscul de sângerări gastrointestinale a crescut cu vârsta, la fel și protecția aspirinei față de cancerul colorectal și de bolile cardiovasculare.
Specialiștii au concluzionat că, în cazul femeilor cu vârsta sub 65 de ani, tratamentul preventiv cu aspirină poate fi ineficient sau chiar periculos.

500 de unități școlare din toată țara vor primi astăzi o donație din partea Federației Române de Șah.
Donaţia va consta în truse speciale pentru şah, care conţin, 10 garnituri de piese, 10 table pliabile de şah, o tablă portabilă de demonstraţie, două manuale și programa primilor doi ani de studiu.
În județul Constanța, 15 școli sunt cuprinse în programul ”Educație prin Șah în Învățământul Preuniversitar”, dintre care șapte în municipiu și opt în județ.

Obezitatea poate scurta cu opt ani speranța de viață și cu până la 19 ani perioada în care sănătatea este bună.
Potrivit unui studiu canadian, cu cât o persoană este supraponderală de tânără, cu atât impactul asupra sănătății sale va fi mai important.
Studiul mai arată că obezitatea este asociată cu un risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare, cum ar fi infarctul miocardic și accidente vasculare cerebrale, dar și diabet, care reduce semnificativ speranța de viață și anii de viață sănătoasă.

Reducerea TVA la carne a fost amânată.
Guvernul a promis în repetate rânduri că ia în calcul reducerea TVA la carne, de la 1 ianuarie 2015.
Această măsură a fost însă amânată între timp, deoarece ar avea un impact bugetar prea mare.
Producătorii avertizează că în lipsa ei, afacerile se îndreaptă spre faliment.
Sindicaliştii și angajaţii din industria alimentară au ieşit în stradă pentru a cere aplicarea acestei măsuri.

Senatul a aprobat introducerea timbrului cultural.
Un timbru cultural ar urma să fie aplicat pe fiecare bilet de intrare la spectacole şi pe fiecare produs cultural prezentat şi comercializat fizic sau virtual.
Potrivit propunerii legislative, sumele obţinute vor intra în bugetele uniunilor şi organizaţiilor de creatori din România.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept