Știri 5 decembrie 2014

Biserica Ortodoxă va cinsti mâine pe Sfântul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei.
Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi slujba vecerniei și litiei de la ora 17, la Biserica Sfântul Nicolae din cartierul Coiciu.
Credincioșii se vor putea închina moaștelor Sfântului Pantelimon aduse de la Catedrala Arhiepiscopală Sfinții Apostoli Petru și Pavel.
Sâmbătă, ierarhul nostru înconjurat de un sobor de preoți și diaconi va săvârși Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Sfântul Nicolae din comuna 23 august, cu prilejul hramului.
Duminică, Biserica Ortodoxă Română va cinsti pe Sfânta Muceniță Filofteia de la Mănăstirea Curtea de Argeș.
Astfel, Înaltpreasfințitul Teodosie va săvârși Sfânta Liturghie Arhierească de la ora 8.45 la biserica Sfânta Filofteia de pe Șoseaua Mangaliei, din zona Billa.
Credincioșii se vor putea închina la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului Grabnic Ajutătoare adusă de la Mănăstirea Dochiaru din Sf. Munte Athos și la veșmântul Sf. Mc. Filofteia.
Slujba va fi transmisă în direct de postul nostru de radio.

Astăzi este Ziua Internațională a Voluntariatului.
În anul 1985, Naţiunile Unite au desemnat data de 5 decembrie ca Ziua internaţională a Voluntarului.
Această zi este dedicată eforturilor celor care au adus o contribuţie importantă societăţii prin oferirea timpului lor ca voluntari.
Ziua de 5 decembrie este sărbătorită şi în România din anul 2000.
În țara noastră, acţiunile de voluntariat vor fi premiate în cadrul unei gale ce va avea loc pe 12 decembrie.

Numărul infecţiilor respiratorii acute a crescut luna trecut.
Potrivit specialiștilor din Ministerul Sănătății, nu s-au semnalat, însă, cazuri confirmate de gripă şi nu a fost comunicat niciun deces.
Aproape 13.000 de persoane, care prezentau risc sporit de îmbolnăvire, au fost vaccinate antigripal până în prezent.

Toţi producătorii de alimente din România vor fi obligaţi să schimbe etichetele produselor.
Conform unei directive europene, din 13 decembrie, informaţiile de pe etichete trebuie să fie mai precise, vizibile şi uşor de înţeles de către cumpărător.
Noile etichete vor conţine un număr mai mare de informaţii astfel încât decizia de cumpărare să se poată face în deplină cunoştinţă de cauză.
Etichetele vor conţine şi alte menţiuni obligatorii.
Printre acestea se număra: denumirea, lista ingredientelor, substanţele care provoacă alergii, cantitatea, data limită de consum, condiţiile de păstrare dar şi ţara de origine sau locul de provenienţă.

Agenţii economici vor fi supravegheaţi prin satelit, dacă emit bonuri fiscale.
Cu excepţia României, toate statele europene au adoptat sistemul caselor de marcat cu jurnal electronic conectate prin satelit la instituţiile fiscale.
Acesta permite urmărirea în timp real, de la distanţă, a activităţii agenţilor economici şi prelucrarea rapidă a datelor.
Noul sistem şi-a demonstrat eficienţa în Bulgaria, care a obţinut venituri suplimentare de circa 2 miliarde de euro după primul an de aplicare.

Constănțenii care folosesc sistemul de operare IOS își pot plăti taxele direct de pe telefon de luna aceasta.
Până acum doar cei cu Android puteau face acest lucru.
Astfel, cei care vor să o folosească trebuie să descarce aplicația Etax Mobile SPIT Constanța de pe magazinul online Aplication Store.
Apoi să trimită o cerere pentru a obține un nume de utilizator și o parolă, pe site-ulwww.spit-ct.ro

Românii petrec aproximativ șase ore pe zi în fața televizorului.
Aceștia vad, in medie, 17.000 de spoturi publicitare pe zi.
Media pentru perioada 1 ianuarie – 30 august arată că românii din mediul urban au petrecut pe televizor, 6 ore și 16 minute zilnic.
De asemenea, durata de vizionare este cu 12% mai mare în weekend, față de celelalte zile ale săptămânii.
Potrivit unui studiu, țara noastră este una dintre cele mai dezvoltate piețe de televiziune din Europa.
Astfel, aproximativ jumătate dintre respondenţi au declarat că intră pe internet în timp ce se uită la TV.

În România se înregistrează cele mai mici cheltuieli pe cap de locuitor pentru sănătate.
Totodată, potrivit unui raport al Comisiei Europene, numărul investigaţiilor RMN şi CT, precum şi al mamografiilor, este cel mai mic din UE.
Numărul medicilor la mia de locuitori varia, în 2012, de la 6 doctori în Grecia, 5 în Austria, la 2,5 în România şi Slovenia şi 2,2 în Polonia.
Cele mai multe consultaţii anuale raportat la numărul de locuitori se înregistrează în Ungaria, Slovacia, Cehia şi Germania, iar România se afla pe locul 19 în UE.

Pensiile vor fi plătite în avans, până de sărbători.
Anunțul a fost făcut ieri de Ministrul Muncii, Rovana Plumb care a adăugat că acestea vor fi plătite în perioada 11-24 decembrie prin intermediul Poștei Române.
Ministrul a mai spus că persoanele care nu vor fi găsite acasă își vor putea ridica banii de la ghișeele subunităților poștale până în data de 30 decembrie.

Ministerul Finanţelor vrea să creeze o bază de date cu toate conturile românilor din bănci.
Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgență, băncile vor fi obligate să declare fiscului în fiecare lună câți bani are în cont fiecare român, ce sume a încasat și cât a cheltuit.
Ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu spune ca măsura este necesară pentru combaterea evaziunii fiscale și pentru simplificarea procedurilor de executare silită.
În prezent, fiscul poate cere punctual băncilor informaţii despre un client anume, în general când asupra lui planează suspiciuni de evaziune fiscală.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept