Știri 3 decembrie 2014

Biserica Ortodoxă Română cinsteşte astăzi pe Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica și Căldărușani.
Acesta s-a născut în anul 1730 în satul Săliştea Sibiului, şi încă din tinereţe a dorit viaţa monahală.
Din cauza persecuţiilor contra ortodoxiei din Transilvania, în anul 1750 a plecat la Muntele Athos, la Mânăstirea Vatoped, unde devine preot şi ucenic al Sfântului Paisie Velicicovski.
În anul 1763 s-a întors în Moldova, unde va vieţui pe rând la mânăstirile Dagomirna, Secu şi Neamţ.
În anul 1781, mitropolitul Grigorie al 2-lea al Ţării Româneşti va chema pe Cuviosul Gheorghe ca stareţ al Mânăstirii Cernica, pentru a revigora viaţa monahală de aici după tipicul Sfântului munte Athos.
Datorită realizărilor deosebite de la Cernica, Cuviosul Gheorghe va primi mai târziu şi stăreţia mânăstirii Căldăruşani.
Astfel, va păstori cele două mânăstiri până la mutarea sa către Domnul din data de 3 decembrie a anului 1806 şi a fost înhumat la Mânăstirea Cernica.
În anul 2005, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotărât canonizarea cuviosului stareţ Gheorghe de la Cernica.

Papa Francisc a lansat un apel pentru unitatea Bisericilor Catolică şi Ortodoxă.
Suveranul Pontif şi Patriarhul Ecumenic de Constantinopol, Bartolomeu I, au participat la o slujbă comună, oficiată de înaltul ierarh ortodox.
Papa a ţinut să sublinieze că nu există nici o pretenţie din partea catolicilor.
Bisericile Catolică şi Ortodoxă s-au separat în 1054, când Papa Leon al 9-lea şi Patriarhul Mihail I Cerularie al Constantinopolului şi-au aruncat reciproc anatema.

Poliţele RCA vor fi mai scumpe cu până la 30% de anul viitor.
Majorarea vine ca urmare a unor măsuri dispuse de Autoritatea de Supraveghere Financiară.
Creşterea tarifelor a stârnit nemulţumirea şoferilor, care au protestat, ieri, în faţa Parlamentului şi a ASF Bucureşti.
La manifestări au participat şi aproximativ o sută de constănţeni.

Finlanda a devenit ultima țară scandinavă care a legalizat căsătoria gay.
105 membri ai Parlamentului au votat in favoarea proiectului iar 92 împotrivă.
Astfel, Finlanda devine cea de-a 12-a țară din Europa care legalizează căsătoria între persoane de același sex.
Oponenții proiectului de lege au ridicat problema drepturilor de adopție a copilului, și au menționat că aceștia ar trebui să aibă dreptul la un tată și la o mamă, in sprijinul unei dezvoltari sociale sănătoase.

Ministerul Justiției din Grecia are în vedere modificări în ce priveşte legea familiei.
O extindere a parteneriatului civil, în sensul includerii cuplurilor de persoane de același sex, a fost trimisă comisiei legislative din Grecia.
Cu toate acestea, ministerul nu are de gând să extindă și mariajul pentru cuplurile de persoane de același sex.
Extinderea parteneriatului civil, pentru includerea cuplurilor de persoane de același sex, a fost trimisă comisiei legislative, deoarece acest aspect a fost adus în fața Curții Europene de Justiție.

TVA-ul va scădea la 9% pentru produsele BIO.
Anunțul a fost făcut de Ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, care a mai adăugat că proiectul de buget pe 2015 vine și cu alte modificări.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, ieri, că proiectul bugetului de stat pe 2015 ar urma să fie adoptat până în data de 20 decembrie.

Constănţenii ar putea beneficia de un program permanent de resuscitare cardio-respiratorie.
Spitalul Judeţean Constanţa va avea, în premieră în ţara noastră, o echipă medicală care se va ocupa exclusiv de resuscitarea pacienţilor care suferă un stop cardio respirator în timpul internării.
Șase asistente de la Spitalul Județean Constanța au participat, săptămâna trecută, la un curs de resuscitare din Turcia.
Costurile au fost suportate integral de unitatea sanitară constănțeană.
Anul viitor vor fi trimise la specializare alte 24 de cadre medicale.

Persoanele de vârstă medie cu diabet riscă să sufere de probleme cognitive în următorii 20 de ani, comparativ cu persoanele a căror glicemie este în limite normale.
Potrivit cercetătorilor americani, diabetul apărut la vârsta medie accelerează îmbătrânirea cerebrală cu aproximativ cinci ani.
Scăderea memoriei și a altor funcții cognitive este puternic legată de progresia demenței.
Este vorba de o pierdere a capacităților mentale suficient de importantă pentru a interfera cu funcționarea cotidiană a persoanelor.

Lucrările de lărgire și modernizare a drumului ce face legătura dintre Năvodari, Lumina și Ovidiu vor fi demarate săptămâna viitoare.
Anunțul a fost făcut ieri de reprezentanții administrației locale din Năvodari.
Astfel, drumul modernizat va facilita accesul dinspre drumul european 60 și dinspre A4 spre orașul Năvodari, iar cei care vor să ajungă în Năvodari fără să treacă prin Mamaia vor avea o alternativă.

O nouă forţă NATO de reacţie rapidă în Europa va deveni operativă din ianuarie 2015.
Decizia s-a luat la reuniunea miniștrilor de Externe din statele aliate.
Aceasta va fi cea mai semnificativă sporire a apărării organizaţiei în flancul estic de la sfârșitul Războiului Rece până în prezent.
În cadrul summitului NATO din luna septembrie, liderii celor 28 de state membre au convenit un plan de “reacție rapidă” care sporește capacitatea de mobilizare a resurselor militare în eventualitatea unei situații de criză.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept