Știri 28 noiembrie 2014

Biserica Ortodoxă va cinsti duminică pe Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României.
Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia de la ora 9, Sf. Liturghie, la Mănăstirea Peștera Sf. Ap. Andrei din localitatea Ion Corvin, împreună cu un sobor de 12 episcopi din mai multe țări.
Slujba va fi transmisă în direct de postul nostru de radio.

Arhiepiscopia Tomisului invită constănţenii la un concert tradițional, cu prilejul cinstirii Sfântului Apostol Andrei.
Evenimentul se va desfășura duminică, de ora 17, la Casa de Cultură din Constanța.
Concertul va fi susținut de coralele Armonia și Teodoxa ale Arhiepiscopiei Tomisului, Grupul Bizantin Sf. Vasile cel Mare, Corala Mihail Vulpescu a Protoieriei Călărași, corul de copii Bell Canto al școlii nr.39 din Constanța, corul de copii al Centrului Cultural Theodor Burada Constanța, precum și de corul Școlii generale nr. 1 din Eforie Nord.
Intrarea va fi liberă.

Corala Armonia va susține astăzi un concert la București.
Ansamblul artistic-vocal va urca pe scena salonului L’Opera Metaphor din apropierea Palatului Cotroceni.
Alături de ei se vor afla dascăli şi artiste lirice ale Teatrului Naţional de Operă şi Balet Oleg Danovski din Constanţa.
Evenimentul face parte din seria de spectacole organizate de Arhiepiscopia Tomisului în cadrul anului comemorativ dedicat Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu.

Transportul în comun din municipiul Constanţa va avea program de week-end, pe 1 Decembrie.
Astfel, autobuzele RATC se vor afla pe traseu între orele 6,00 şi 23,00.
De asemenea, chioşcurile de abonamente şi bilete vor fi deschise între orele 9,00 şi 17,00.

O tonă de deşeuri de ambalaje reciclate reduce emisiile cu efect de seră cu 0,6 tone.
Eco-Rom Ambalaje a lansat, în premieră în România, serviciul de calcul a emisiilor de gaze cu efect de seră reduse prin reciclarea deşeurilor de ambalaje, adresat companiilor producătoare şi importatoare de bunuri ambalate.
Datele furnizate de organizaţie arată că o tonă de deşeuri de ambalaje reciclate reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 592 kg, ce ar fi putut fi produse prin parcurgerea a peste 2.220 de kilometri cu un autoturism.
În prezent, România este obligată să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 20 la sută până în 2020.

Un vaccin anti-Ebola a fost testat, cu rezultate promiţătoare.
Acesta conţine elemente genetice care provin de la două tulpini ale virusului Ebola și nu a înregistrat efecte adverse grave.
Vaccinul a fost testat pe 20 de voluntari sănătoşi, cu vârste între 18 şi 50 de ani, la o clinică a Institutelor Naţionale ale Sănătaţii din SUA.
Institutul de alergii şi boli infecţioase doreşte să demareze anul viitor testele clinice de faza a doua şi a treia în Africa de vest.

Un nou medicament împotriva cancerului la vezica urinară a fost testat cu succes.
Acesta elimină “camuflajul” celulelor canceroase, prin care tumorile se ascund de sistemul imunitar.
În cadrul studiului clinic realizat în Statele Unite, unii pacienţi s-au refăcut complet, după ce fuseseră diagnosticaţi cu cancer la vezica urinară în fază terminală.
Noul tratament face parte dintr-un domeniu relativ nou, al imunoterapiei.
Pentru a fi utilizat în Europa, medicamentul trebuie inclus într-o serie mult mai largă de teste clinice aleatorii.

Constanța va avea serviciu de urgență 112 pentru animale.
Astfel oricine va găsi un animalul rănit îl va putea aduce la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, unde se construieşte un centru de carantină.
În paralel, va funcţiona şi un serviciu 112 la care pot fi informate autorităţile.
Proiectul beneficiază de fonduri europene accesate de Complexul Muzeal de Științe ale Naturii și de Asociația Scutul Cinegetic.

Destinațiile turistice de pe litoral și din Delta Dunării vor fi promovate la târgurile de turism de la Londra și Varșovia.
Asociația Litoral-Delta Dunării va promova în special stațiunea Mamaia.
Astfel, filmul oficial de promovare a staţiunii Mamaia va rula pe toate ecranele din standul României, pe întreaga durată a târgului.
Președintele Asociației Litoral Delta – Dunării, Corina Martin a declarat că intenționează atragerea unei linii aeriene charter către Aeroportul Internațional ”Mihail Kogălniceanu” Constanța.

Accizele de anul viitor vor fi calculate în lei, nu în euro.
Ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu a declarat că acestea vor fi menținute la valoarea de anul acesta, iar din 2016 să fie indexate cu inflația.
Demnitarul a mai declarat că acciza va fi exprimată în lei, deoarece suntem în România, iar dacă taxele se plătesc în lei, salariul se plătește în lei, și acciza va fi exprimată tot în moneda națională.

Consumul de etnobotanice a luat amploare în municipiul Constanţa.
În luna septembrie au fost depistaţi 30 de tineri, cu 64 de pliculeţe cu substanţe susceptibile a fi psihoactive asupra lor.
Aproximativ acelaşi număr de consumatori de droguri a fost depistat şi în lunile octombrie şi noiembrie.
Tinerilor depistaţi cu droguri le sunt întocmite dosare penale.
Din acest an, legislaţia penală nu mai urmăreşte pedepsirea lor, ci constrângerea de a se vindeca de acest viciu.
Dacă se dovedeşte că pliculeţele pe care le deţin sunt pentru consumul propriu, tinerii sunt trimiși să apeleze la ajutor medical de specialitate.
În caz contrar, riscă să ajungă la închisoare sau să facă muncă în folosul comunităţii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept