Știri 21 noiembrie 2014

Biserica Ortodoxă prăznuieşte astăzi Intrarea în Biserică a Maicii Domnului.
Această sărbătoare ne aduce aminte de momentul în care Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana au adus la Templul lui Solomon din Ierusalim pe fiica lor, Fecioara Maria, în vârstă de trei ani.
În acest fel, Sfinţii Părinţi au împlinit făgăduinţa făcută lui Dumnezeu că dacă vor avea un copil îl vor dărui spre slujire lui Dumnezeu.
Fecioara Maria a rămas la Templu până la vârsta de 15 ani, când a fost logodită cu dreptul Iosif.
Sărbătoarea, denumită popular şi VOVIDENIA sau OVIDENIA a fost instituită în amintirea sfinţirii unei biserici din Ierusalim de către patriarhul Iustinian, biserică ce era închinată momentului aducerii la Templu a Sfintei Fecioare.
Primul hram al acestei biserici s-a serbat la data de 21 noiembrie a anului 543, iar de atunci această sărbătoare se prăznuieşte întotdeauna pe 21 noiembrie.
Sărbătoarea a fost generalizată în tot Orientul înainte de secolul 7, iar în Apusul creştin în perioada secolelor 15-16.
Pentru bucuria acestei sărbători, Biserica a hotărât astăzi dezlegare la peşte.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârși, Sfânta Liturghie a hramului paraclisului mănăstirii Capidava.
Mâine, de la ora 8:45, Ierarhul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la biserica Sf. Nectarie din Constanța, urmată de botezulunui musulman în vârsta de 29 de ani.
Duminică, de la ora 8:45, IPS Teodosie va oficia slujba sfintei liturghii la mănăstirea Colilia, cu hramul Intrarea in Biserica a Maicii Domnului.

Taxa pe valoarea adăugată la alimentele de bază nu va scădea. Legea a fost respinsă de Camera Deputaţilor, care este for decizional.
Reducerea TVA la alimentele de bază ar fi dus la combaterea economiei subterane, încurajarea consumului și ar fi făcut mai uşoară procurarea hranei pentru românii cu venituri mici.

Ministerul Sănătăţii intenţionează să crească alocaţiile de hrană atât pentru copiii internați în spitale, cât și pentru adulți.
Potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în dezbatere publică pe site-ul instituţiei acest lucru se va întâmpla de luna viitoare.
Astfel, alocaţiile de hrană, care nu au mai crescut din 2008, vor ajunge între 7 lei şi 19,4 lei pentru bolnavii adulţi, corespunzător bolilor pentru care sunt internaţi, şi între 3 lei şi 17,5 lei pentru copii, în funcţie de categoria de vârstă şi afecţiune.

România ocupă primul loc în Uniunea Europeană în ce priveşte rata de mortalitate prin boli netransmisibile.
Potrivit Eurostat, țara noastră îşi menţine această statistică de mai bine de cinci ani.
Astfel, rata de mortalitate prin boli cronice netransmisibile este de două ori mai mare decât media din statele UE.
Principalele cauze ale acestei situaţii sunt: lipsa evaluării riscurilor, depistarea târzie a afecțiunilor și absența unui program eficient de prevenție.

Medicii de familie care reușesc să depisteze bolile cronice la timp, ar putea primi bonusuri.
Anunțul a fost făcut de Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea.
Acesta a adăugat că bonusurile se vor scădea din costul medicamentelor.
Cele maiîntâlnite afecțiuni cronice din România sunt diabetul și hipertensiunea arterială.

Plasturii cu nicotină ar putea intra de anul viitor în programul naţional de combatere a fumatului.
Specialiştii de la Spitalul Judeţean Mureş au precizat că aceşti plasturi, au lipsit, în ultimii doi ani, din programele naţionale, pentru că firma producătoare a pierdut licenţa de punere pe piaţă a produsului.
De curând, o altă firmă a intrat pe piaţă şi, de anul viitor, plasturii împotriva fumatului vor fi integraţi în programul naţional “Stop fumatului!”
De la începutul programului, la nivel național, peste 9000 de fumători au beneficiat de tratament gratuit, iar jumătate dintre aceştia au renunţat definitiv la fumat.

România ocupă locul 52 din 189 de țări în clasamentul mondial Paying Taxes 2015.
Țara noastră se află în urcare cu 82 de locuri față de ediția anterioară a topului și se află astfel printre cele mai bine clasate țări din Europa Centrală și de Est.
România a urcat în clasamentul de plată a taxelor, datorită măsurilor luate de autoritățile fiscale în perioada 2010-2013 pentru facilitarea plăților electronice și a depunerii declarațiilor.

Comisia Europeană a suplimentat fondurile alocate României pentru construcția de autostrăzi.
Suma depășește 260 de milioane de euro și va fi acordată din fondurile de coeziune.
Această decizie ridică nivelul contribuției Comisiei Europene la construirea de autostrăzi la 440 de milioane de euro.

Uniunea Europeană ar putea intensifica monitorizarea României și Bulgariei.
Potrivit mai multor oficiali, Mecanismul de Cooperare și Verificare nu a adus efectele așteptate, iar principiile statului de drept nu au fost aplicate suficient în cele două țări în momentul admiterii acestora în Uniunea Europene, în 2007.
Mecanismul de Cooperare și Verificare are obiectivul de a transforma elitele politice din România și Bulgaria și de a le face să respecte reglementările comunitare.

Un compus prezent în săpunurile antibacteriene, șampoane și pastă de dinți este asociat cu creșterea riscului de apariție a fibrozei hepatice și a cancerului.
Concluzia aparține oamenilor de știință americani, al căror studiu atrage atenția asupra pericolelor la care ne expunem dacă folosim produse de igienă care conțin triclosan.
Acest compus este adăugat pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor, a ciupercilor sau a mucegaiului.
Triclosanul este prezent și în încălțăminte, îmbrăcăminte și în unele produse de uz casnic.

Comportamentul online al adolescenților le poate crea probleme în viața reală.
Potrivit unor studii recente, educația și nivelul de monitorizare de către părinți pot contribui la diminuarea acestor comportamente și a consecințelor negative ale acestora.
Cercetătorii au stabilit că abuzurile din mediul întâlnirilor online pot implica amenințări, hărțuiri, control și urmărirea pe internet și sunt mai des întâlnite în cazul fetelor decât al băieților. Abuzurile în mediul online sunt asociate, de asemenea, cu un risc mai mare de abuzuri fizice și sexuale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept