Știri 14 noiembrie 2014

Biserica Ortodoxă cinsteşte astăzi pe Sfântul Apostol Filip şi pe Sfântul Grigorie Palama.
Sfântul Apostol Filip a fost unul din cei 12 apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos şi este originar din cetatea Betsaida, din Galileea.
Lui îi spune Iisus Hristos „Urmează Mie”, iar Sfântul Apostol urmează cu entuziasm aceasta chemare, văzând in persoana Mântuitorului pe Mesia cel aşteptat de poporul evreu.
A îndurat mari suferinţe şi ispite în strădania de a face cunoscută vestea cea bună printre popoarele păgâne.
Sfântul Apostol Filip a fost ucis la Ierapole, prin crucificare cu capul în jos.
Tot astăzi, Biserica Ortodoxă pomeneşte pe Sfântul Grigorie Palama.
Acesta s-a născut în anul 1296, la Constantinopol, într-o familie nobilă şi evlavioasă.
A intrat în legătură cu monahismul încă din adolescenţă, iar în anul 1326 este hirotonit preot.
În jurul anului 1331, Sfântul Grigorie s-a stabilit în schitul Sfântul Sava de la Athos, unde va începe să scrie şi să ţină predici.
S-a mutat la Domnul în anul 1359 şi a fost proclamat sfânt prin sinodul convocat în anul 1368 de către patriarhul Filotei.

Creştinii ortodocşi au intrat de astăzi în Postul Naşterii Domnului sau al Crăciunului.
Acest post simbolizează ajunarea de patruzeci de zile a Proorocului Moise, precum şi postul patriarhilor din Vechiul Testament deoarece după cum aceştia aşteptau venirea lui Mesia prin post şi rugăciune, tot aşa se cuvine şi creştinilor să întâmpine prin ajunare pe Iisus Hristos Cel născut din Fecioara Maria.
Acest post ţine 40 de zile şi va dura până la 25 decembrie, de sărbătoarea Naşterii Domnului.
Din punct de vedere al alimentaţiei, este mai uşor decât postul Paştelui, deoarece cuprinde mai multe dezlegări la peşte, untdelemn şi vin.
Dezlegările la peşte sunt în zilele de sâmbătă şi duminică, în perioada 21 noiembrie-16 decembrie, precum şi în zilele de 3, 4, 13 şi 18 decembrie când se prăznuiesc sfinţi mai importanţi în ortodoxie.

Parohia Adormirea Maicii Domnului din Ovidiu organizează evenimente religioase cu prilejul sărbătoririi Sfântului Nectarie de Eghina.
Astfel, astăzi au fost aduse moaștele Sfinților Nectarie, Vasile cel Mare, Mina, Gheorghe, Teodor Tiron, ale Sfântului Trifon și ale Sf. Luca al Crimeii.
De la orele 17.30 se va săvârși Taina Sfântului Maslu în sobor de peste 7 preoți.
Sfintele Moaște vor rămâne în biserică toată ziua.
Programul liturgic are binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
De asemenea, în această după-amiază vor fi aduse moaştele sfântului Nectarie la Biserica Adormirea Maicii Domnului 1 din spatele magazinului Tomis, apoi se va oficia Taina Sfântului Maslu.
Tot astăzi, la miezul nopții, la această biserică va fi oficiată Sfânta Liturghie.

Duminică, Biserica Ortodoxă se va afla în duminica a 25-a după Rusalii sau a samarineanului milostiv.
IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 9, sf. liturghie la Catedrala Arhiepiscopală Sfinții Ap. Petru și Pavel.
După slujbă, ierarhul nostru va rosti un cuvânt de învățătură.

Astăzi este Ziua Dobrogei.
Aceasta marchează 136 de ani de la reintrarea Dobrogei în componenţa statului român modern.
Pe 14 noiembrie 1878 au intrat în vigoare două documente fundamentale, semnate de către domnitorul Carol I şi anume „Proclamaţia către dobrogeni“, respectiv „Înalt Ordin de Zi către Armată“.
Documentele arătau că „Dobrogea, vechea posesiune a lui Mircea cel Bătrân, face parte din România”.
Revenirea Dobrogei la statul român a avut o importanţă istorică deosebită, deoarece a devenit o cale de comunicare a României cu restul lumii.

Astăzi este Ziua Mondială a Diabetului.
Aceasta are loc în fiecare an în data de 14 noiembrie, la iniţiativa Federaţiei Internaţionale de Diabet, cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Specialiştii spun că numărul persoanelor bolnave de diabet este în creştere.
Astfel, din anul 2008, când au fost realizate testele de screening pentru sănătatea populaţiei, au intrat în evidenţe cu aproape 50 la sută mai mulţi diabetici, faţă de câţi erau până atunci.
Medicii spun că cea mai importantă cauză a diabetului este obezitatea.
De asemenea, un stil de viaţă neadecvat, lipsa efortului fizic sau alimentaţia nepotrivită sunt factorii care favorizează apariţia diabetului.

Cel mai mare pod hobanat din România va fi inaugurat luna viitoare.
Acesta va facilita legătura directă dintre autostrăzile A2, A4 şi zona de sud a Portului Constanța.
Totodată, podul va permite și accesul mai ușor spre Eforie Nord prin evitarea traversării localității Agigea.
Înainte de a fi dat circulației, podul este supus unor teste de rezistență.
Primele verificări au fost efectuate marți, când 62 de camioane au traversat podul pentru a testa rezistența la torsiune.

Impozitele pe case şi terenuri ar putea creşte cu câte 25% anul viitor şi în 2016.
Așa arată un document al Ministerului de Finanţe.
Propunerile au fost prezentate în Consiliul Consultativ şi discutate cu oficialii Băncii Naţionale care s-au arătat de acord. Printre acestea s-a numărat şi transformarea cotei unice într-una progresivă.
Documentul redactat de Finanţe prevede introducerea impozitului pe venit în trei trepte: 15, 25 şi, cea mai mare, de 35%.

40% dintre români petrec între trei și cinci ore zilnic în fața televizorului.
Acesta este rezultatul unui studiu care mai relevă că 80% dintre români consideră că absenţa publicităţii ar putea conduce la scăderea calităţii programelor TV.
Studiul a mai arătat că telespectatorii înţeleg clar relaţia dintre publicitate şi furnizarea unui conţinut TV de calitate şi, în plus, sunt deschişi să testeze noi formate de reclame.
Totodată, consumatorii ar prefera ca pauzele publicitare să fie mai lungi şi mai puţin frecvente.

La fiecare 8 minute un român suferă un traumatism cranio-cerebral.
Peste 60.000 de cazuri noi de traumatisme cranio-cerebrale se înregistrează anual în țara noastră.
Potrivit statisticilor, traumatismele cranio-cerebrale reprezintă principala cauză de deces la populația tânără, cu vârste de sub 40 de ani.
Totodată, traumatismele cranio-cerebrale constituie cauza a aproximativ două treimi din decesele post-traumatice și este cel cel mai frecvent generator de handicap permanent post-traumatic.

Statul american Kansas a legalizat căsătoriile între persoane de același sex.
Acesta devine astfel al 33-lea dintre cele 50 de state americane în care căsătoria gay este legală.
Guvernul Obama a anunţat luna trecută că acest tip de căsătorie, între persoane de acelaşi sex, era recunoscut în 32 dintre cele 50 de state şi în capitala federală, Washington.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept