Știri 13 noiembrie 2014

Biserica Ortodoxă îl cinsteşte astăzi pe Sfântul Ioan Gură de Aur.
Acesta s-a născut în anul 344 în cetatea Antiohia, într-o familie nobilă.
Este atras de viaţă călugărească, astfel că în anul 374, petrece patru ani într-o mănăstire din Antiohia şi doi ani ca pustnic într-o peşteră, iar în anul 381 este hirotonit diacon şi apoi sfinţit preot.
În timpul celor doisprezece ani de slujire în rânduiala preoţească, Sfântul Ioan a devenit vestit prin predicile sale rostite în toate bisericile din Antiohia şi din împrejurimi.
În anul 398 este ridicat la rangul de Arhiepiscop al Constantinopolului de către împăratul Arcadie.
Sfântul Ioan Gură de Aur a depus mari eforturi pentru evanghelizarea locuitorilor de la sate şi pentru îndreptarea celor căzuţi în erezii.
S-a mutat la Domnul în anul 407, în oraşul Comane din Armenia.
Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur care se celebrează în Biserica de Răsărit în marea majoritate a duminicilor și sărbătorilor de peste an este un exemplu viu al harului de care a fost însufleţit acest mare părinte al Bisericii.

Parohia Adormirea Maicii Domnului din Ovidiu va organiza evenimente religioase cu prilejul sărbătoririi Sfântului Nectarie de Eghina.
Astfel, mâine, de la orele 8.30 vor fi aduse moaștele Sfinților Nectarie, Vasile cel Mare, Mina, Gheorghe, Teodor Tiron, ale Sfântului Trifon și ale Sf. Luca al Crimeii.
Apoi va avea loc o procesiune cu sfintele moaște în jurul bisericii, iar de la ora 9.00 se va oficia Sfânta Liturghie.
De la orele 17.30 se va săvârși Taina Sfântului Maslu în sobor de peste 7 preoți.
Sfintele Moaște vor rămâne în biserică toată ziua.
Programul liturgic are binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
De asemenea, mâine după-amiază vor fi aduse moaştele sfântului Nectarie la Biserica Adormirea Maicii Domnului 1 din spatele magazinului Tomis, apoi se va oficia Taina Sfântului Maslu.
Tot mâine, la miezul nopții, la această biserică va fi oficiată Sfânta Liturghie.

Biserica Ortodoxă va cinsti mâine pe Sfântul Apostol Filip.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 8.30, sfânta liturghie la Mănăstirea Sf. Ap. Filip din localitatea Adamclisi.
De asemenea, duminică, Ierarhul nostru va săvârși sfânta liturghie de la ora 9, la Catedrala Arhiepiscopală Sfinții Apostoli Petru și Pavel.

Elevii claselor a II-a, a III-a și a IV-a vor primi tablete până la sfârșitul anului școlar 2014-2015.
Anunțul a fost făcut de ministrul pentru Societatea Informațională, Răzvan Cotovelea.
El a adăugat că elevii de clasa a III-a sunt primii care vor folosi tehnologia digitală.
Potrivit ministrului, tabletele vor avea deja manualele electronice disponibile, dar vor fi instalate și alte aplicații utile pentru procesul de învățare.
Valoarea proiectului este de 20 de milioane de euro pentru fiecare an de clasă, bani din fonduri europene, plus cofinanțare de 15% din partea statului român.

21.000 de persoane cu deficiențe de vorbire și auz din România vor avea acces la serviciile de urgență.
Noua aplicație este dezvoltată de Ambulanța Samaritanus din Târgu Mureș.
Aceasta reprezintă un sistem de comunicare și de avertizare în timp real, care poate da posibilitatea persoanelor cu deficiențe de auz și de vorbire să solicite ajutor de urgență, prin mesaje predefinite.
La Constanța, sunt înregistrate peste 1.000 de persoane cu deficiențe de auz și de vorbire.

Cazinoul din Constanța va fi reabilitat până în anul 2016.
Primăria a eliberat certificatul de urbanism pentru consolidarea şi restaurarea clădirii.
Compania Națională de Investiții are la dispoziție 2 ani pentru a se ocupa de reabilitarea completă a clădirii-simbol.
În caz contrar, Cazinoul va reveni în administrarea municipalității.
Demersurile pentru restaurarea Cazinoului vin în contextul în care Faleza și promenada din preajma monumentului au fost complet reamenajate, în spiritul începutului de secol XX.

Românii au acces gratuit la legislație.
Portalul de pe site-ul Ministerului Justiţiei care permite accesul gratuit la legislaţia actualizată a fost lansat ieri.
Ministrul Robert Cazanciuc a declarat că varianta finală va fi discutată în luna decembrie, după ce vor fi primite sugestii şi propuneri.
Potrivit ministrului, fiecare cetăţean va găsi pe site toate actele normative emise după 1989.

Organizația Mondială a Sănătății a stabilit limite de poluare în locuințe.
Actualele emisii produse de aparatele de gătit și de lămpi sunt în medie de 100 de ori mai mari decât țintele vizate.
În privința particulelor fine, OMS recomandă încetarea utilizării cărbunelui neprelucrat în gospodării la încălzire, precum și folosirea kerosenului.
Astfel, trebuie dezvoltată la scară mare utilizarea combustibililor curați, precum biogazul, etanolul, gazul natural sau GPL-ul, în gospodăriile din țările în curs de dezvoltare.
Potrivit unui raport, poluarea aerului, în interiorul și în afara locuințelor a dus la moartea a 7 milioane de persoane în 2012, și este considerată principalul risc de mediu la adresa sănătății.

Criteriul pe categorii de vârste pentru programul Prima Mașină a fost eliminat.
Potrivit unei noi forme a normelor de aplicare ale programului, persoanele fizice cu vârsta de peste 18 ani, eligibile să aplice pentru programul “Prima mașină”, vor beneficia de finanțare care va acoperi maxim 95% din prețul de achiziție.
Din finanțarea acordată, maxim jumătate va reprezenta garanția statului.
Conform noilor prevederi, autoturismul achiziționat în cadrul programului poate fi înstrăinat, în anumite situații, sub condiția achitării integrale a soldului finanțării garantate.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept