Știri 6 noiembrie 2014

Biserica Ortodoxă va cinsti sâmbătă Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia mâine, de la ora 16, slujba Vecerniei la Biserica Sfinţii Îngeri, situată în zona Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa.
Sâmbătă după-amiază, de la ora 18.30, Ierarhul Tomisului va săvârși slujba Vecerniei la Mănăstirea Strunga.
Apoi, de la ora 23.30, IPS Teodosie va oficia Sf. Liturghie la Biserica Sf. Nectarie din Constanța, zona Medeea, cu prilejul hramului.
Credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie se vor putea închina moaștelor Sfântului Nectarie (aduse de la biserica „Sf. Nectarie” din Iași) și Sfântului Vasile cel Mare (aduse de la mănăstirea Sihăstria Putnei).
Sfintele odoare vor rămâne la acest lăcaș de cult până pe data de 24 noiembrie.

Biserica Ortodoxă va cinsti marți, 11 noiembrie, pe Sf. Mare Mucenic Mina.
Cu acest prilej, biserica Sf. Mina din Parcul Tăbăcărie va organiza o serie de evenimente religioase.
Astfel, sâmbătă, de sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, de la ora 8.45, vor fi aduse moaștele Sfântului Stelian, Ocrotitorul Copiilor, apoi de la ora 9, va fi oficiată Sfânta Liturghie.
Tot sâmbătă, de la ora 16, va avea loc slujba Vecerniei, iar duminică de la ora 9, va fi oficiată Sf. Liturghie.
Luni dimineață, la ora 10, vor sosi moaștele Sfântului Nectarie Taumaturgul din Eghina și va fi săvârșită Taina Sfântului Maslu.
Apoi, de la ora 16, va fi oficiată Vecernia de hram.
Marți, de la ora 8.45, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârși Sf. Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

O conferință pe temă interdisciplinară a avut loc ieri la Constanța.
Aceasta s-a numit “Pitagora – filozof şi matematician”.
Acţiunea s-a desfăşurat în cadrul parteneriatului dintre Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Dionisie cel Smerit” şi Liceul de Arte din localitate.
În cadrul conferinţei s-au discutat anumite aspecte de legătură între matematică, muzică, religie şi literatură.
Părintele Ionuţ Rusu, profesor de dogmatică la Seminarul Teoogic din Constanţa a prezentat atitudinea deschisă a bisericii în acest dialog.
De asemenea, din partea Colegiului Naţional de Arte din Constanţa a fost prezent Prof. Dr. Horaţiu Alexandrescu, care a declarat că “scopul acestei acţiuni este de a forma conştiinţa în spiritul dragostei către Dumnezeu, prin cântare și nu numai.

Prinţul Charles al Marii Britanii s-a pronunţat cu privire la soarta creştinilor din Orientul Mijlociu.
El a făcut aceste afirmaţii marţi, într-un mesaj video prin care a marcat publicarea unui raport al organizaţiei caritabile Aid to the Church in Need, care ține de Biserica Catolică.
Raportul releva că libertatea religioasă a intrat pe întreg globul într-o “perioadă de declin grav”.
Prinţul Charles a arătat că toleranța religioasă este esenţială pentru o societate liberă și liderii religioşi au “responsabilitatea” de a se asigura că oamenii de alte religii sunt respectaţi de propriii credincioşi.

Mai multe zone din Constanța nu vor avea apă caldă și căldură.
Pentru remedierea unor defecţiuni ce au apărut pe instalaţia de termoficare, CET Palas întrerupe astăzi alimentarea cu agent termic pentru următoarele zone: Dacia, Şcoala nr. 12, Trocadero, strada Nicolae Iorga, strada Mihai Viteazu, Capitol, Eden, KM 4-5 și Faleză Nord.
RADET Constanţa nu a menționat însă intervalul orar, dar a dat asigurări că echipele de lucru acţionează în vederea remedierii avariilor menţionate şi a reluării furnizării încălzirii cât mai rapid cu putinţă.

Constănțenii vor primi subvenţie la căldură până în luna aprilie a anului viitor.
Executivul a alocat pentru orașul nostru, prin Hotărâre de Guvern, 19 milioane de lei pentru energia termică.
Suma este acordată Primăriei Constanța pentru a asigura sprijin populației întreaga iarnă pentru plata energiei termice. Pe lângă majorarea de 10% a subvențiilor care a fost aprobată de Consiliul Local luna trecută, se va putea aplica o altă mărire a sprijinului oferit constănțenilor, astfel încât să se ajungă la majorarea de 25%.

Profesorii cu gradul I se vor putea pensiona anticipat.
Ministerul Educaţiei şi federaţiile sindicale din învăţământul preuniversitar şi universitar au semnat noile contracte colective de muncă.
Au fost introduse drepturile personalului didactic prevăzute prin modificările aduse Legii educaţiei în ultimii doi ani, precum posibilitatea ieşirii la pensie anticipat în cazul profesorilor cu gradul I.
Potrivit prevederilor legale, profesorilor cu gradul didactic I şi cu o vechime de peste 25 de ani li se reduce vârsta de pensionare cu trei ani, la cerere.
Pe de altă parte, nu au fost efectuate modificări cu privire la salarizarea gradelor didactice.

Primarii au primit de la Guvern încă 132 milioane lei din Fondul de rezervă.
Noua suplimentare bugetară a fost decisă în ultima şedinţă de guvern.
Bugetul Ministerului Administraţiei Publice a mai fost suplimentat recent de Guvern, cu 152 milioane lei, pentru plata arieratelor spitalelor și primăriilor, precum și pentru asigurarea încălzirii în sezonul rece.

Cercetătorii francezi au descoperit mecanismul genetic al vindecării naturale de HIV/SIDA.
Aceștia cred că pot găsi leacul împotriva virusului care lasă organismul fără apărare în faţa infecţiilor şi cancerului.
Potrivit definiţiei actuale, vindecarea ar presupune eliminarea totală a virusului din corp.
După descoperirea francezilor, perspectiva ar fi schimbată dacă pacientul ia tratamentul corect, are grijă să se hrănească sănătos şi să se odihnească.

Bancnota de 100 lei este din ce în ce mai falsificată.
În cazul acestora, lipsește microtextul, hârtia folosită este diferită, mai groasă, mai subțire sau cerată pentru bancnota de polimer.
Culorile sunt mai șterse sau mult mai accentuate ori contrastul este prea mare, iar elementele de siguranță sunt realizate grosier.
Autoritățile solicită cetățenilor să fie atenți și la cea mai mică suspiciune să apeleze numărul unic de urgență 112.

Alianța Nord-Atlantică își va suplimenta efectivele din Europa de Est pentru a garanta securitatea României, Poloniei și zonei baltice.
Măsura a fost anunțată de comandantul forțelor NATO din Europa, pe fondul amenințării extremismului islamist și al intensificării presiunilor Rusiei.
Generalul Philip Breedlove a mai spus că prezența militară sporită va fi asigurată prin rotație, însă nu a precizat cum vor fi distribuite efectivele suplimentare care vor fi trimise în Europa de Est.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept