Știri 3 noiembrie 2014

Județele Constanţa şi Tulcea nu sunt pregătite pentru deszăpezire.
Comandamentul de iarnă pentru situaţii de urgenţă va fi reactivat în 15 noiembrie, însă CNADNR nu este pregătită să intervină în Dobrogea în cazul în care Administraţia Naţională de Meteorologie va emite o avertizare cod roşu de ninsori abundente şi viscol.
Firma angajată iniţial prin Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Constanţa, să intervină în teren a cerut recent intrarea în insolenţă.
Licitaţia în cazul judeţelor Constanţa şi Tulcea este programată pe 11 decembrie.

Persoanele cu handicap ar putea primi de anul viitor o majorare de 16% a indemnizației lunare.
Astfel, aceasta ar urma să crească de la 202 de lei la 234 de lei pentru persoanele cu handicap grav, și de la 166 de lei la 192 de lei pentru persoanele cu handicap accentuat.
Totodată bugetul personal complementar lunar ar urma să fie majorat, de la 91 de lei la 105 lei pentru persoanele cu handicap grav, de la 68 de lei la 78 de lei pentru persoanele cu handicap accentuat și de la 33,5 lei la 38 de lei pentru persoanele cu handicap mediu.

Carnea de porc se va ieftini înainte de Crăciun.
Motivul este embargoul internaţional impus Rusiei din cauza conflictului din Ucraina.
Acesta va avantaja România si va ieftini carnea de porc cu aproximativ 25%.
Astfel, un kilogram de carcasă de porc se va vinde cu 6,2 lei, faţă de 7,5 sau 8 lei cât era înainte.
Odată cu ieftinirea cărnii de porc, şi unele dintre produsele preparate din aceasta se vor ieftini.

Un nou test sanguin ar putea depista cancerul pulmonar cu câțiva ani înainte ca tumorile să devină vizibile.
Potrivit cercetătorilor de la Spitalul Universitar din Nisa, noul test sangvin reprezintă o descoperire extraordinară, mai ales că ar putea depista anomaliile cu câteva luni sau chiar cu ani buni înainte ca tumorile să devină vizibile și să poată fi detectate prin intermediul tehnicilor clasice.
Depistarea în stadii precoce a cancerului pulmonar este crucială.
În majoritatea cazurilor, tratamentul necesar este foarte dificil de suportat, iar șansele de vindecare sunt minime.

Salariul minim pe economie va ajunge la 1.200 de lei în 2016.
Anunțul a fost făcut de Ministrul Muncii, Rovana Plumb.
Majorarea salariului va începe din ianuarie 2015, de la 900 la 975 de lei și, de la 1 iulie, la 1.050 de lei.
Demnitarul a menționat că proiectul de creștere a salariului minim pe economie este prevăzut într-o Hotărâre de Guvern.

Românii cheltuiesc peste 38 milioane euro anual pe analgezice.
În 30% din durerile tratate, romanii merg in farmacie pentru a-si cumpăra analgezice.
Potrivit unui studiu, vizibilitatea pe raft a fost criteriul cel mai importanta in alegerea medicamentului.
Același studiu arata că, in mai mult de jumătate dintre cazuri, consumatorii folosesc ce au acasă, iar in 8% din situaţii apelează la alte soluţii decât medicamentele.

Paracetamolul este benefic şi în depăşirea stărilor anxioase.
Potrivit ultimelor studii, unele dintre regiunile din creier care au un rol în controlul durerii fizice sunt implicate şi în cel al disconfortului mintal.
Paracetamolul poate ajuta la obţinerea unui confort mintal mai rapid în situaţiile în care oamenii se confruntă cu decizii grele, stări de anxietate şi stres.

Elevii din învățământul primar și preșcolar sunt de astăzi în vacanță, pentru o săptămână.
Potrivit structurii anului școlar 2014 – 2015, în perioada 3 – 9 noiembrie, elevii din ciclul primar și grupele de la învățământul preșcolar vor avea o săptămână de vacanță.
La ciclurile gimnazial și liceal cursurile se desfășoară normal.

Produsele agricole vor fi promovate pe bani europeni.
Un număr de 27 de programe destinate promovării produselor agricole în Uniunea Europeană şi în ţări terţe au primit săptămâna trecută aprobarea Comisiei Europene.
Cele mai multe dintre programe se vor derula pe o perioadă de trei ani cu o alocare financiară de la bugetul Uniunii de 39 de milioane de euro.
Acestea vizează diverse categorii de produse, cum ar fi fructele şi legumele proaspete şi prelucrate, produsele lactate, produsele de calitate superioară, florile, carnea de calitate superioară şi, de asemenea, în premieră, carnea de oaie.

Salamul de Sibiu va deveni produs protejat în UE.
Cinci producători români de mezeluri, care realizează 90% din producția de salam de Sibiu din România, au decis înființarea Asociației Producătorilor de Salam de Sibiu.
Măsura a fost luată în vederea obținerii Indicației Geografice Protejate la nivel comunitar pentru acest produs, dar și pentru creșterea puterii economice a producătorilor pe plan național și internațional.
Până la sfârșitul anului, România va avea trei produse recunoscute la nivel european, deoarece alte două produse, Telemeaua de Ibănești și Pește Novac afumat de Țara Bârsei, sunt deja în faza finală de opoziție pe site-ul Uniunii Europene.

Persoanele care vor să cumpere un autoturism prin programul „Prima Mașină“ trebuie să depună un avans de cel puțin 5% din prețul de achiziție.
Măsura este valabilă pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani.
În cazul celor cu vârsta de peste 36 de ani, procentajul crește la minim 10.
Pentru a beneficia de creditul „Prima Mașină“, persoanele fizice vor trebui să îndeplinească mai multe condiții: să facă dovada că mașina cumpărată este nouă, că a fost produsă în spațiul intracomunitar sau că a provenit din import și că are cel puțin motor la standard Euro5.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept