Știri 31 octombrie 2014

Mâine de la ora 8.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va sfinți pictura bisericii „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din localitatea Gârlița.
Slujba va fi urmată de oficierea Sfintei Liturghii.
De asemenea, în prima sâmbătă a lunii noiembrie se face și pomenirea de obște a morților, cunoscută sub numele de Moșii de toamnă.
Duminică, de la ora 8.00, ierarhul Tomisului va sfinți biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Cernavodă (cartier Columbia), slujbă urmată de oficierea Sfintei Liturghii.
Locul pe care a fost ridicată biserica din lemn, în stil maramureșean, a fost sfințit în data de 16 august 2008, iar în anul 2012 a fost finalizată construcția din lemn.

Patriarhia Română este îngrijorată de efectele Halloween-ului.
În şcolile româneşti, la astfel de manifestări, elevii sunt invitaţi şi chiar îndemnaţi la practici oculte şi la adoptarea unui comportament nefiresc, adesea violent.
Deşi specialiştii avertizează asupra creşterii violenţei în societate, sunt încurajate activităţile cu efecte negative asupra formării şi educaţiei copiilor şi tinerilor.
Potrivit Patriarhiei, Familia, Şcoala şi Biserica trebuie să conlucreze pentru formarea şi educarea generaţiilor viitoare în spiritul valorilor autentice din societate, prin cultivarea şi încurajarea cunoaşterii culturii şi tradiţiilor româneşti.

Reţeta electronică va suferi schimbări radicale de la 1 noiembrie.
Printre schimbări se numără introducerea unui rând nou, pentru „adresa” unităţii medicale la care pacientul a fost consultat sau a beneficiat de investigaţii, dar şi adăugarea codului unic de identificare, adică instituţia Casei Judeţene de asigurări de sănătate cu care medicul a încheiat contractul.
Potrivit CNAS, aceste schimbări sunt valabile pentru reţetele cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu.

De astăzi, Transfăgărăşanul va fi închis.
Decizia este luată din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, ce pot pune în pericol siguranţa şoferilor.
În fiecare an, de la 1 noiembrie până pe 30 iunie, Compania de Drumuri şi Autostrăzi închide circulaţia pe sectorul de drum cuprins între Piscu Negru şi Bâlea Cascadă.

Chile a devenit prima ţară din America Latină care cultivă canabis în scopuri terapeutice.
Programul aprobat de autorităţi prevede tratarea a 200 de pacienţi bolnavi de cancer.
Primele plante vor fi recoltate în luna aprilie iar acestea sunt cultivate chiar pe terenul Primăriei.
Guvernul din Chile s-a angajat să clasifice canabisul ca drog ușor, ceea ce va reduce pedepsele pentru trafic de canabis și va facilita utilizarea sa în scop terapeutic.

Din ce în ce mai puțini români se vaccinează antigripal.
Declarația a fost făcută de directorul adjunct din Ministerul Sănătății, Amalia Șerban, care spune că astfel apar complicații la bolnavii cu riscuri.
Aceasta recomandă vaccinarea și pentru populația care intră în contact cu persoane cu factori de risc deoarece efortul financiar este unul mic.
Costul unui vaccin pornește de la 20 de lei.
Campania de vaccinare antigripală va începe în România la jumătatea lunii viitoare.

Elevii din învățământul preșcolar și primar vor intra de luni în vacanță pentru o săptămână.
Prima vacanță din acest an școlar de care se vor bucura toți elevii din învățământul preuniversitar este cea de iarnă, care va începe pe 20 decembrie, și se va încheia pe 4 ianuarie 2015.
Cursurile vor fi reluate până la sfârșitul lunii ianuarie, când se va încheia primul semestru de școală.

Peste 100 de gene asociate cu autismul au fost identificate de oamenii de știință americani.
Noul studiu a dus la creşterea numărului de gene despre care se ştie că joacă în mod cert un rol important în declanşarea autismului, de la 9 la 33.
Peste alte 70 de gene au fost asociate cu o dezvoltare probabilă a acestei maladii care afectează capacitatea pacienţilor de a interacţiona social şi de a comunica.

Germania va introduce taxa pe autostradă.
Guvernul de la Berlin vrea să introducă o taxă de autostradă pentru maşinile care nu sunt înmatriculate în Germania.
Potrivit oficialilor, vigneta ar putea costa 130 de euro pe an.
Ministrul Transporturilor de la Berlin a precizat că fiecare ban va fi cheltuit pentru refacerea şi întreţinerea infrastructurii.
Noua taxă va intra în vigoare în 2016 şi ar urma să aducă la bugetul federal 2,5 miliarde de euro.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept