Știri 27 octombrie 2014

Biserica ortodoxă cinsteşte astăzi pe Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor.
Născut la începutul secolului al XIII-lea, în satul Basarabi, din sudul Dunării, Sfântul Dimitrie a purtat din copilărie lupte acerbe pentru a dobândi o viaţă virtuoasă, în post şi rugăciune.
Şi-a găsit sălaş într-o peşteră pe malul Lomului şi a vieţuit în aspre osteneli ascetice până la sfârşitul vieţii sale.
După moartea sa, pietrele aflate la intrarea în peşteră au blocat accesul înăuntru şi au transformat peştera în mormânt.
Moaştele sfântului au fost descoperite atunci când apele Lomului au crescut şi au surpat zidul natural de la intrarea în peşteră.
În anul 1774, un creştin numit Hagi Dimitrie, din Bucureşti, a mijlocit pe lângă autorităţile militare ruseşti aflate atunci la sud de Dunăre, pentru aducerea moaştelor în Muntenia.
Astfel, trupul Sfântului Dimitrie a fost adus la Bucureşti şi aşezat în catedrala mitropolitană unde se află şi astăzi.
Sfântul Dimitrie cel Nou este ocrotitorul oraşului Bucureşti, iar harul său se face simţit în numeroasele vindecări petrecute la racla sa.

Ortodocşii români cinstesc mâine pe Sfântul Ierarh Iachint de la Vicina, primul mitropolit al Ţării Româneşti.
Acesta a trăit în prima jumătate a secolului al 14-lea şi fost mai întâi episcop al cetăţii Vicina, situată undeva în Dobrogea, posibil lângă localitatea Isaccea de astăzi, sau la cetatea Păcuiul lui Soare de lângă mânăstirea Dervent, după ipoteze istorice mai noi.
Datorită ocupaţiei tătarilor şi genovezilor, ierarhul a fost nevoit să se retragă la curtea domnească de la Argeş, iar documentele istorice de la Constantinopol spun că în anul 1359 era deja mitropolitul Ungrovlahiei.
Totodată, Sfântul Ierarh Iachint a fost prieten şi ucenic al sfântului Grigorie Palama, motiv pentru care a reorganizat monahismul românesc, cu ajutorul Sfântului Nicodim de la Tismana.
În anul 1372, Sfântul Iachint s-a mutat către Domnul şi a fost înmormântat în complexul mitropolitan de la Curtea de Argeş.
Sfântul Sinod a decis canonizarea sfântului Ierarh Iachint în luna iulie a anului 2008.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia în această noapte, de la ora 0, Sfânta Liturghie la mănăstirea Dervent.
Slujba este prilejuită de serbarea hramului bisericii mari a acestei mănăstiri.

Constănţenii vor avea de astăzi căldură în locuinţe.
Anunţul a fost făcut de RADET Constanţa.
Reprezentanţii regiei spun că beneficiază de un sistem de autoreglare automatizat astfel încât să asigure parametrii de presiune, debit şi temperaturi adecvaţi momentului zilei.

Anvelopele de iarnă trebuie folosite pe toate drumurile acoperite de zăpadă.
Anunțul a fost făcut de reprezentanții Poliției Rutiere care au adăugat că acestea nu sunt obligatorii de la 1 noiembrie, cum afirmă majoritatea șoferilor.
Amenda pentru nerespectarea prevederilor legale este de la 9 la 20 de puncte amendă, respectiv între 810 lei şi 1.800 lei, iar sancţiunea contravenţională este însoţită şi de reţinerea certificatului de înmatriculare.
Polițiștii au mai adăugat că Anvelopele „all seasons“ nu sunt acceptate.

Federaţia Patronatelor din Turism lansează a 12-a ediţie a programului”O săptămână la munte”.
Astfel, în perioada 2 noiembrie – 19 decembrie, turiştii se pot caza în hotelurile de la munte și vor plăti pentru 5 nopţi între 160 de lei şi 370 de lei locul.
Cei care merg în vacanță cu copiii nu vor plăti pentru cazarea celor mici, dacă aceștia au cel mult 7 ani stau în aceeași cameră cu părinții.
Sejururile încep duminica şi se încheie vinerea.

Guvernul vrea să extindă reducerea TVA la carne şi la legume-fructe.
Anunțul a fost făcut de prim-ministrul Victor Ponta care a declarat că agricultura şi energia vor salva România.
În opinia premierului, cel mai important proiect strategic pentru România este reîntinerirea satului românesc.
Acest lucru se poate face prin încercarea de a opri tendinţa de plecare a tinerilor din mediul rural.

Spitalele vor avea consilii etice, cu atribuții extinse.
Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu.
Acesta a precizat că membrii consiliilor etice vor fi aleși, și nu numiți, iar activitatea lor va fi monitorizată prin intermediul unor raportări pe care aceștia le vor face trimestrial.
Din consiliul de etică nu pot face parte managerul spitalului, directorul medical, directorul de îngrijiri sau asistentul-șef. Potrivit criteriilor de acreditare a spitalelor, unitățile medicale trebuie să asigure și partea de etică și integritate.

Emisiile de gaze cu efect de seră vor trebui reduse cu cel puțin 40% până în 2030.
Uniunea Europeana a ajuns la un acord istoric săptămâna trecută asupra planului climat ce prevede acest lucru.
Cei 28 de şefi de stat si de guvern au convenit de asemenea asupra a doua obiective: creşterea ponderii de energii regenerabile la 27% din consum si economii de energie de 27%. Primul obiectiv este obligatoriu în timp ce al doilea nu.
Aceasta decizie nu este chiar pe placul reprezentanţilor României care au cerut stabilirea unui singure ţinte, cea legata de reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.

Doar 5% dintre persoanele cu dizabilităţi din România au un loc de muncă.
Acest procent este de zece ori mai mare în țările din vestul şi nordul Europei.
Un ajutor pentru românii cu dizabilități ar putea veni prin calificarea acestor persoane în anumite meserii.
Datele statistice arată că 3,5% din populaţia României suferă de un handicap.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept