Știri 25 octombrie 2014

Biserica Ortodoxă va cinsti mâine pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir.
Acesta s-a născut la Tesalonic în vremea împăratului Diocleţian, ca fiu al prefectului cetăţii.
Părinţii săi au fost creştini în taină, de aceea Sf. Dimitrie va primi încă de mic educaţie creştină.
După mutarea tatălui său către Domnul, tânărul Dimitrie a fost numit prefect al Tesalonicului, datorită calităţilor lui morale şi intelectuale.
Cezarul din vremea aceea, Maximian Galeriu a poruncit ca în toate cetăţile să se jertfească zeilor păgâni ca mulţumire pentru victoriile militare pe care le avusese.
Sfântul Dimitrie a refuzat să participe la ceremoniile păgâne, drept pentru care a fost închis.
În temniţă, Sf. Dimitrie va binecuvânta în numele lui Hristos pe un tânăr creştin cu numele Nestor, care urma să se lupte cu un vestit gladiator păgân cu numele Lie.
În urma luptei, Nestor îl ucide pe Lie, iar împăratul află de binecuvântarea lui Dimitrie şi porunceşte ca acesta să fie ucis.
Moaştele Sf. Dimitrie se află în biserica cu acelaşi nume din Tesalonic.
În ţara noastră, aproximativ 350.000 de persoane poartă numele Sfântului Dimitrie.
Cu acest prilej, astăzi, de la ora 17, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba Vecerniei la biserica Sf. Mare Mucenic Dimitrie din zona Delfinariu.
Mâine, de la ora 7.45, ierarhul Tomisului va sfinți pictura bisericii „Sfânta Treime” din Pietreni, slujbă urmată de oficierea Sfintei Liturghii.
De asemenea, în noaptea de luni spre marți, de la miezul nopții, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Dervent.
Slujba este prilejuită de serbarea hramului bisericii mari, Sfântul Iachint, Mitropolitul Țării Românești.

Astăzi este Ziua Armatei Române.
Aceasta semnifică data eliberării totale a nord-vestului Transilvaniei de sub ocupaţie şi administraţie străine.
Acesta a fost singurul obiectiv strategic naţional, realizat de Armata Română pe câmpul de luptă, recunoscut juridic în Tratatul de Pace dintre România şi Puterile Aliate şi Asociate.
Eliberarea întregului teritoriu naţional s-a obţinut prin lupta eroică a peste 525.000 de militari, între 23 august şi 25 octombrie 1944.
Ziua Armatei Române este marcată în toate unităţile militare din România dar şi în teatrele de operaţii unde execută misiuni trupele româneşti.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept