Știri 16 octombrie 2014

Terenul noii Biserici Sfântul Nicolae de la Ground Zero în New York va fi sfințit sâmbătă.
Înfiinţată în anul 1916, biserica grec-ortodoxă a Sfântului Nicolae a fost singurul lăcaş de cult distrus pe 11 septembrie 2001, când Turnul de Sud al World Trade Center a căzut și a șters complet edificiul bisericii vechi.
Noua Biserică a Sfântului Nicolae va fi reconstruită la mica distanță de locaţia originală, cu vedere spre Memorialul 11 septembrie.

Astăzi este Ziua Mondială a Alimentaţiei.
Aceasta a fost marcată de Adunarea Generală ONU, în anul 1980, deoarece s-a considerat că ‘alimentaţia este o nevoie fundamentală a omului şi o condiţie necesară supravieţuirii şi prosperităţii fiinţei umane’.
Evaluarea stării de nutriţie şi a alimentaţiei populaţiei, realizată în anul 2011, a scos la iveală faptul că populaţia României are o alimentaţie preponderent nesănătoasă.
Conform specialiştilor, alimentaţia românilor se caracterizează printr-un aport mare de grăsimi şi proteine totale, un aport insuficient de carbohidraţi şi de fibre alimentare, dar şi de calciu, magneziu şi seleniu.
Totodată, dieta românilor conţine un consum dublu de sare faţă de valorile recomandate.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, principalele cauze de mortalitate în lume sunt legate de alimentaţia nesănătoasă, astfel că 14 milioane de decese sunt cauzate anual, la nivel global, de o alimentaţie incorectă şi dezechilibrată.

Ebola este cea mai gravă urgență sanitară din ultimii ani.
Liderii occidentali au declarat că sunt necesare eforturi sporite şi acţiuni mai rapide pentru a stopa răspândirea bolii.
Ieri, s-a confirmat că o a doua infirmieră dintr-un spital din Texas a luat virusul de la pacientul liberian care a murit recent.
Miniştrii Sănătăţii din statele comunitare se reunesc, astăzi, la Bruxelles, pentru a discuta despre măsurile care se impun în condiţiile epidemiei.
După modelul Londrei, ar putea fi extinse controalele termo-corporale și pe alte aeroporturi din Europa.

Un nou sens giratoriu va fi amenajat în Constanța.
Acesta va fi amplasat la ieșirea din oraș, spre comuna Valu lui Traian, în dreptul showroom-ului Renault.
În zona respectivă s-au petrecut foarte multe accidente rutiere, ceea ce a făcut ca autorităţile să ia decizia de amenajare a acestui sensul giratoriu.
Potrivit Direcției Județene de Drumuri și Poduri Constanța, amenajarea sensului va începe în scurtă vreme și va fi gata în la sfârșitul acestei toamne.

Toţi furnizorii de servicii medicale trebuie să achiziţioneze cititoare de carduri.
Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu a declarat că preţurile acestora sunt cuprinse între 5 şi 80 de euro.
Reprezentanţii medicilor de familie susţin că toată populaţia, inclusiv neasiguraţii şi copiii, ar fi trebuit să aibă cardul de sănătate.
Distribuirea cardurilor a început la 19 septembrie.

Familiile cu venituri mici vor primi ajutoare mărite de luna viitoare.
Astfel, familiile cu un venit lunar de până la 530 lei/membru vor primi un ajutor de 42 lei pentru fiecare copil, iar pentru copiii aflaţi în sistemul special de protecţie va fi alocat câte 440 lei. Alocaţiile de stat pentru ceilalţi copii urmează să fie limitate la nivelul actual, de 42 lei.
Totodată, ministrul Muncii, Rovana Plumb a anunţat că Guvernul a adoptat o hotărâre prin care, de la 1 decembrie, alocaţia de hrană zilnică, pentru aproximativ 60.000 de copii care se află în sistemul de protecţie specială, va fi dublată.

Venirea frigului crește riscul de depresie.
Potrivit Asociaţiei Americane de Psihiatrie, tulburările afective sezoniere sunt şi un semn al unei depresii majore sau al unei tulburări bipolare.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat că depresia afectează la nivel mondial aproximativ 350 de milioane de oameni.

Programul “Prima Maşină” a fost aprobat, ieri, de Guvern prin Ordonanţă de Urgenţă.
Prin acest program statul va garanta creditul bancar contractat pentru achiziţia unui autoturism nou.
Actul normativ mai prevede că preţul maxim al maşinii care poate fi astfel cumpărată este de 50.000 lei plus TVA.
Ordonanţa de Urgenţă va intra în vigoare odată cu publicarea în „Monitorul Oficial“, iar autorităţile au anunțat că intenţionează să aplice acest program din luna noiembrie.

Învăţătorii pot alege manualele digitale după care vor să lucreze cu elevii.
Ministerul Educaţiei a publicat pe pagina sa de Internet toate manualele pentru clasa I şi a II-a de la editurile care au câştigat licitaţia.
Manualele pot fi văzute gratuit pe pagina www.manuale.edu.ro, fără să fie nevoie de parola sau cont.
Învăţătorii au termen până în 22 octombrie să aleagă manualele.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept