Știri 13 octombrie 2014

Biserica Ortodoxă va cinsti mâine pe Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va participa la o serie de evenimente.
Astfel, astăzi, de la ora 15, la Biserica Sf. Parascheva din localitatea Cumpăna, IPS Teodosie, va oficia sf. Taină a Botezului pentru 4 copii dintr-un centru de plasament.
La acest lăcaș de cult vor fi aduse și moaștele Sf. Ap. Andrei.
Apoi, de la ora 17, în Năvodari, va avea loc procesiunea cu Icoana Sfintei Parascheva și cu moaștele Sfinților Epictet, Astion și Pantelimon.
Procesiunea va fi condusă de IPS Teodosie și se va desfășura pe traseul Biserica Sf. Parascheva din zona Kaufland – Strada Constanței – Biserica Bunavestire – Strada Mării – Strada Frunzelor – Strada Rândunelelor – Biserica Sf. Parascheva.
Mâine, Ierarhul Tomisului va participa la sf. liturghie la Catedrala Mitropolitană din Iași, alături de alți membri ai Sfântului Sinod.

Școlile constănțene din mediul rural vor fi controlate.
36 de unități școlare din județul Constanța, grădinițe, școli gimnaziale și licee, cele mai multe din mediul rural, vor trece printr-o evaluare externă din partea Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar.
Evaluatorii vor verifica dacă școlile din mediul rural îndeplinesc nivelul minim de calitate în educație, iar acestea vor fi evaluate complet din punct de vedere al întregii activități de organizare și funcționare a școlilor.

Legea care permite arborarea steagului Ținutului Secuiesc a fost adoptată tacit de Senat.
Legea are prevederi ce pot declanșa nemulțumiri în România. Astfel, proiectul modifică legea care prevede că drapelele altor state sau orice alt însemn național, nu pot fi purtate sau arborate pe teritoriul României dacă ele aduc atingere în vreun fel demnității, istoriei sau Constituției României.
Actul normativ trebuie să treacă de Camera Deputaților pentru a intra în vigoare.

Învățătorii trebuie să aleagă de astăzi noile manuale digitale pentru clasele I și a II-a.
Cadrele didactice au la dispoziție 10 zile pentru a-și putea exprima opțiunile.
Elevii din clasa I vor avea manuale noi la matematică și explorarea mediului precum și pentru limba engleză.
De asemenea, cei din clasa a II-a vor primi manuale noi pentru comunicare în limba română, matematică și explorarea mediului și pentru limba engleză.
Pentru celelalte materii vor fi folosite, în continuare, cărțile vechi.

România se situează pe locul 10 mondial în privinţa potenţialului de surse regenerabile.
Ministrul Mediului, Attila Korodi a declarat că în următorii 20 de ani vor intra în economie 4,5 miliarde de euro din funcţionarea parcurilor eoliene.
În anul 2012, aproximativ un sfert din consumul total de energie al ţării noastre provenea din surse regenerabile.
Creşterile ponderii energiei verzi livrate în sistemul naţional au cunoscut o evoluţie spectaculoasă an de an, astfel că, la finalul anului 2013, procentul energiilor regenerabile a ajuns la peste 40%.

Combaterea infecţiilor cu virusul Ebola, intervenţiile în cazul acestora şi diagnosticarea leucemiilor acute ar putea fi incluse în programele naţionale de sănătate.
Proiectul de hotărâre de guvern a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii până la 20 noiembrie.
Prin acesta, se asigură cadrul legal pentru punerea în aplicare a unui obiectiv strategic din domeniul prevenirii şi creşterii capacităţii de intervenţie în combaterea infecţiilor cu virus hemoragic Ebola.

Şoferii care comit fapte penale ar putea rămâne definitiv fără permise de conducere.
Aceasta este o iniţiativă a zece deputaţi şi senatori.
Parlamentarii vor ca persoanele condamnate pentru infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice să nu mai aibă dreptul să se prezinte la examenul pentru obţinerea permisului de conducere.
În expunerea de motive se invocă numărul mare de accidente rutiere care au loc în România, comparativ cu restul ţărilor europene, și anume 11 decese la mia de locuitori pe drumurile publice, comparativ cu 6 în Germania şi Danemarca sau 3 în Suedia.

Ministerul Finanțelor a suplimentat fondurile pentru programul Prima Casă.
Până la sfârșitul acestei luni, Ministerul va iniția o Hotărâre de Guvern în care va fi prevăzută suplimentarea plafonului cu valoarea necesară pentru acoperirea tuturor solicitărilor care vor fi înregistrate până la finalul anului 2014 în cadrul Programului.
De asemenea, Guvernul a aprobat un proiect de hotărâre potrivit căruia de programul Prima Casă pot beneficia și românii din diaspora.

România va avea atașați agricoli în China.
Potrivit vicepremierului Daniel Constantin, țara noastră va avea ataşaţi agricoli în cele mai importante ţări pentru export, cel mai probabil de anul viitor.
El a mai spus că anul trecut a fost aprobat un act normativ în acest sens.
China este prima ţară vizată deoarece acolo comerţul a început să se intensifice.

România nu mai poate vinde bovine, ovine și caprine vii în Europa din cauza bolii limbii albastre.
Aceasta a atins cote alarmante în țara noastră.
Animalele pot fi totuși vândute pentru a fi imediat sacrificate, iar în ceea ce priveşte comerţul intracomunitar cu carne nu sunt restricţii.
Totodată, România poate să exporte către ţările care nu au impus restricţii, cum este Iordania.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept