Știri 10 octombrie 2014

Biserica Ortodoxă va cinsti marți pe Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va participa la o serie de evenimente.
Astfel, luni, de la ora 15, la Biserica Sf. Parascheva din localitatea Cumpăna, IPS Teodosie, va oficia sf. Taină a Botezului pentru 4 copii dintr-un centru de plasament.
La acest lăcaș de cult vor fi aduse și moaștele Sf. Ap. Andrei.
Apoi, de la ora 17, în Năvodari, va avea loc procesiunea cu Icoana Sfintei Parascheva și cu moaștele Sfinților Epictet, Astion și Pantelimon.
Procesiunea va fi condusă de IPS Teodosie și se va desfășura pe traseul Biserica Sf. Parascheva din zona Kaufland – Strada Constanței – Biserica Bunavestire – Strada Mării – Strada Frunzelor – Strada Rândunelelor – Biserica Sf. Parascheva.
Marți, Ierarhul Tomisului va participa la sf liturghie la Catedrala Mitropolitană din Iași, alături de alți membri ai Sfântului Sinod.

O șosea de mare viteză va fi construită între Techirghiol și Tuzla.
Potrivit autorităților, va fi o variantă ocolitoare a stațiunii Eforie, respectiv a tronsonului de drum unde în prezent se circulă pe benzi reversibile și unde, în sezonul estival traficul este aglomerat.
Consilierii Județeni au votat trecerea sectorului respectiv, de la Regia Județeană de Drumuri către CNADNR.
Modernizarea ar urma să fie inclusă în bugetul pentru anul viitor al Companiei Naționale de Drumuri.

Estonia a aprobat de ieri căsătoriile între homosexuali.
Țara baltică a devenit prima din fosta Uniune Sovietică unde acest lucru este permis.
În plus noile familii vor avea și dreptul să înfieze copii.
Legea va intra în vigoare în ianuarie 2016 și le va oferi cuplurilor necăsătorite, indiferent de orientarea sexuală aceleași drepturi la proprietate și moștenire.
Fundația pentru Protecția Familiei și Tradiției a calificat legea drept o „rușine” și s-a angajat să lupte ca ea să nu intre în vigoare.

Livrările de gaze rusești către România au scăzut în volum, pentru a doua zi la rând şi pentru a patra oară în acest an.
Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu a declarat că ieri, ruşii au mai redus cu 15% volumul de gaze exportate. Deşi livrările de gaze scad de la zi la zi, Departamentul pentru Energie a susținut în repetate rânduri că populația nu va fi afectată în niciun fel de aceste reduceri şi că nu există motive de îngrijorare.
Producția națională ajunge la 31 de milioane de metri cubi pe zi, în condițiile în care consumul este de circa 16 milioane de metri cubi pe zi.

Fumul de țigară din podele, ziduri sau haine crește riscul de cancer pulmonar.
Declarația aparține președintelui Societății Române de Pneumologie, profesor doctor Florin Mihălțan.
La fumătorii pasivi depinde de spațiul în care se produce, numărul de fumători, numărul de țigări fumate și, în măsură foarte mică, de ventilație.
În funcție de această expunere, riscul de cancer bronhopulmonar ca fumător pasiv poate să crească cu 30 până la 50%.

Manualele elevilor de clasa întâi vor fi disponibile de săptămâna viitoare.
Anunțul a fost făcut ieri de purtătorul de cuvânt al ISJ Constanța, prof. Cristina Ivan.
Aproximativ 6.700 de abecedare și tot atâtea manuale de matematică sunt așteptate să ajungă pe băncile elevilor constănțeni, la mijlocul săptămânii viitoare.

Ministrul Muncii susține introducerea unor indemnizații pentru viitoarele mame care sunt în șomaj.
Rovana Plumb, a anunțat extinderea concediului de maternitate prin introducerea unor facilități pentru femeile care sunt în șomaj sau nu au un loc de muncă.
În momentul de față, la nivelul Uniunii Europene, cât și în România, beneficiază de concediu de maternitate și indemnizații doar femeile care au loc de muncă.

Medicii de familie vor fi obligaţi, în baza unui ordin, să cumpere cititoare pentru cardurile de sănătate.
Potrivit preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, serviciile care nu vor fi validate prin card nu vor putea fi decontate.
Un cititor de card costă cinci euro, ceea ce înseamnă 22 de lei. Președintele CNAS a precizat că va emite un ordin cu privire la obligativitatea cumpărării acestor cititoare de carduri.

Procesul de acreditare a spitalelor din România va fi reluat.
Potrivit unui comunicat al Agenţiei Naţionale de Acreditare, din cele 54 de spitale care se califică pentru avizarea CoNAS, 23 de unităţi sanitare vor fi evaluate până la 6 noiembrie, iar alte 31 în perioada 20 noiembrie-20 decembrie.
Pentru a primi acreditarea, spitalele trebuie să îndeplinească mai multe standarde, care se referă la managementul îngrijirilor de sănătate şi al infecţiilor intraspitaliceşti, la siguranţa transfuziilor de sânge şi la calitatea serviciilor medicale, precum şi la drepturile pacientului.

România a redus mortalitatea intraspitalicească prin boli cardiace.
Anunțul aparține Ministrului Sănătății, Nicolae Bănicioiu, care a adăugat că acest lucru a fost posibil prin implementarea Programului Acțiuni Prioritare pentru Pacientul Critic.
Înainte de introducerea acestui program, România era pe ultimele locuri la mortalitatea intraspitalicească prin boli cardiace.
În prezent, țara noastră se află la mijlocul clasamentului.

Bucovina va fi promovată ca destinaţie pentru vacanţa de iarnă la Târgul de Turism de la Rimini.
A 51-a ediţie a Târgului de Turism de la Rimini din Italia începe astăzi.
Alte zone promovate vor fi Transilvania iar city break Bucureşti şi Iaşi.
Ofertele se referă la turismul rural, turismul religios, turism termal, turism

China a devansat Statele Unite în topul celor mai puternice economii.
Potrivit FMI, acest lucru nu s-a mai întâmplat din 1872.
Economia chinezilor a întrecut-o pe cea a americanilor, cu 216 miliarde de dolari.
Diferența dintre cele două este mai mare decât economia României, care nu ajunge la 200 de miliarde de dolari.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept