Știri 30 septembrie 2014

Preafericitul Părinte Daniel aniversează astăzi şapte ani de la întronizarea ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.
Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel oficiază la această oră Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi.
De asemenea, de la orele 11.30, în Catedrala patriarhală, va fi oficiată o slujbă de Te Deum, ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Bisericii Ortodoxe Române, a poporului român şi a Preafericirii Sale.

Ministerul Sănătății a început testarea gratuită pentru depistarea hepatitei de tip C.
În prima fază a programului, doritorii își pot face analiza gratuită în corturile special amenajate în mai multe oraşe din țară, apoi testarea se mută în cabinetele medicilor de familie.
Peste 600.000 de români sunt diagnosticați cu virusul hepatic C. Alte câteva zeci de mii de persoane poartă virusul fără să știe.

Meteorologii anunţă că de mâine vremea se va răci accentuat.
De asemenea, aceștia spun că sunt aşteptate ploi, pe alocuri însemnate cantitativ.
Procesul de răcire va persista în intervalul 2 – 4 octombrie, când maximele vor scădea până la 17 grade în estul și sud-estul țării, și 10 grade în nordul Moldovei și la munte.
Temperaturile nocturne vor avea o evoluţie asemănătoare, cu valori cuprinse între 3 și 9 grade celsius.

La fiecare 30 de minute o persoană face infarct miocardic.
Cauzele sunt obezitatea, fumatul și sedentarismul.
Specialiștii spun că trebuie ca simptomele unui infract să fie bine cunoscute, pentru a putea cere ajutor în timp util.
Potrivit statisticilor, bolile cardiovasculare reprezintă în continuare principala cauză de deces în România.
150.000 de români mor anual, ceea ce înseamnă 60 la sută din totalul deceselor.

Studenţii fac apel la Guvern să crească bugetul alocat educaţiei.
Ei susţin că trebuie să plătească taxe prea mari, în noul an universitar, din cauza slabei finanţări a învăţământului.
În ultimul an, 38% dintre universități au crescut taxele de şcolarizare, taxele de cămin ajung până la 540 de lei, iar la unele facultăți studenţii trebuie să plătească și taxe de admitere, și de confirmare.
Președintele Alianței Organizaţiilor Studenţeşti, Cristi Popescu, avertizează că dacă nu vor fi luate măsuri, va fi organizată o toamnă studenţească.

Peste 100.000 de studenți vor beneficia de bani pentru practică.
Anunțul a fost făcut de Ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Mihnea Costoiu, care a adăugat că va finanța practica studenților pentru a apropia universitățile de piața muncii.
Ministrul a mai declarat că va oferi companiilor șansa să plătească salariile unor angajați care să investească timp în studenți și care să le arate tinerilor cum funcționează utilajele, echipamentele și serviciile din firma respectivă.

Ministerul Sănătăţii va primi alocări suplimentare de aproximativ 145 de milioane lei pentru Programele Naţionale de Sănătate, dar şi pentru salariile personalului medical.
Acestea vor fi acordate la rectificarea bugetară de astăzi.
Fondurile suplimentare se vor îndrepta către programe ca HIV, oncologie sau tuberculoză.
De asemenea, resursele vor fi folosite pentru drepturi salariale, dar şi pentru serviciile de ambulanţă.

Ministrul Justiţiei a declarat că România va fi nevoită să facă investiţii în instanţe și penitenciare, dacă nu investeşte în educaţie.
El le-a transmis tinerilor studenţi să nu se lase pradă “falselor valori” și să nu creadă că pot obţine ceva fără muncă și fără efort.
Ministrul Robert Cazanciuc a precizat că în prezent bugetul Educaţiei este de aproape zece ori mai mare decât cel al Justiţiei.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă reducerea consumului de sare la mai puțin de cinci grame pe zi.
Specialiștii încurajează această măsură pentru a preveni creșterea tensiunii arteriale, bolile de inimă și accidentul vascular cerebral.
Aceștia au mai declarat că aproximativ 2,5 milioane de decese ar putea fi prevenite în fiecare an prin reducerea aportului de sare la nivelul recomandat.

Miliardarii Americii devin tot mai bogaţi.
Revista Forbes a realizat topul anual al celor mai bogaţi americani, iar anul acesta a fost nevoită să ridice “pragul minim” cu 25 de milioane de dolari.
Pe primele două locuri se află Bill Gates, pentru al 21-lea an, cu 81 de miliarde de dolari, și Warren Buffet, cu 67 de miliarde de dolari, mai bogat cu 8,5 miliarde decât anul trecut.
Pe locul trei este Larry Ellison, cel care anunța că renunţă la postul de CEO al companiei Oracle.
Potrivit publicației, cele mai bogate 400 de persoane din Statele Unite și-au mărit averile, în total, cu 270 de miliarde.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept