Știri 27 septembrie 2014

Biserica Ortodoxă Română cinsteşte astăzi pe Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul.
Originar din localitatea Iviria, din Georgia, a fost luat în tinereţe rob la turci şi adus la Constantinopol.
Aici a fost răscumpărat de Patriarhia Ecumenică şi a învăţat pictura, sculptura şi broderia în lemn, precum şi limbile greacă, turcă şi arabă.
În jurul anilor 1690 a fost adus în Ţara Românească de către domnitorul Constantin Brâncoveanu, unde a fost tuns în monahism şi hirotonit ieromonah.
A condus o perioadă tipografia din Bucureşti şi a înfiinţat o altă tipografie la mânăstirea Snagov, timp în care a tipărit 63 de cărţi, printre care un important volum de Didahii şi Predici.
Datorită aleselor sale calităţi morale şi intelectuale, va fi ales episcop la Râmnic şi apoi mitropolit al Munteniei.
În această demnitate, s-a îngrijit de zidirea şi înnoirea lăcaşurilor de cult, printre care şi mânăstirea Antim din Bucureşti.
În anul 1716, datorită împotrivirii sale faţă de stăpânirea otomană, este caterisit pe nedrept, arestat şi trimis în surghiun la Mânăstirea Sf. Ecaterina din Muntele Sinai.
Pe drum însă, ostaşii turci l-au omorât într-o zi de 26 septembrie, iar trupul i-a fost aruncat în râul Tungisa, lângă Adrianopol.
În anul 1996, după 250 de ani de la martiriul sfântului ierarh, Patriarhia de Constantinopol a anulat caterisirea nedreaptă.
Biserica Ortodoxă Română l-a trecut în rândul sfinţilor în luna iunie a anului 1992.

Mâine Biserica Ortodoxă se va afla în duminica a 18-a după Rusalii sau a Pescuirii Minunate.
IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși de la ora 8.45, Sf. Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel.
După slujbă, Ierarhul nostru va rosti un cuvânt de învățătură.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept