Știri 26 septembrie 2014

Biserica Ortodoxă Română cinsteşte astăzi pe Sfântul Voievod Neagoe Basarab.
Acesta a fost domnitor al Ţării Româneşti între anii 1512 şi 1521 şi a rămas în istorie ca unul dintre cei mai darnici şi mai mari ctitori de biserici.
Printre ctitoriile sale se numără celebra Biserică a Mânăstirii Curtea de Argeş, care a şi generat în literatură legenda Meşterului Manole.
A făcut numeroase donaţii către mânăstirile din ţară precum Cotmeana, Cozia, Snoagov şi Ostrov, dar şi la cele din străinătate de la Sfântul Munte Athos, de la Ierusalim şi de la Muntele Sinai.
Datorită prieteniei sale cu călugărul tipograf Macarie de la Bistriţa, a participat la tipărirea primelor cărţi de cult la noi şi anume Liturghierul din 1508, Octoihul din 1510 şi Tetraevanghelul din 1512.
Totodată a scris şi un testament numit „Învăţăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie”, o lucrare ce conţine sfaturi administrative şi duhovniceşti ale domnitorului şi care este considerată primul tratat de teologie românească.
Domnitorul român a fost trecut în rândul sfinţilor de către Sfântul Sinod în anul 2008.

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va resfinți biserica Nașterea Maicii Domnului din localitatea Biruința.
Slujba va fi oficiată mâine de la ora 7.45 și va fi urmată de Sfânta Liturghie.
Apoi, de la ora 15, Ierarhul nostru va oficia slujba de sfințire a locului noii biserici a mănăstirii Limanu.
Duminică, IPS Teodosie va săvârși de la ora 8.45, Sf. Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel.

Data de 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române, ar putea deveni sărbătoare legală.
Iniţiativa legislativă prevede obligaţia autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale de a organiza manifestări cultural-artistice dedicate acestei zile.
Propunerea a primit deja mai multe avize favorabile de la comisiile parlamentare, iar adoptarea ei depinde de votul Camerei Deputaţilor.

Locuitorii și firmele din orașul Seattle care aruncă resturi alimentare la gunoi vor fi amendate.
Decizia se va aplica de 1 ianuarie.
Noua lege prevede că gospodăriile vor fi amendate cu un dolar, iar firmele cu 50 de dolari, în cazul în care containerele lor de gunoi vor conține mai mult de 10 la sută resturi alimentare.
Autoritățățile din Seattle spun că nu urmăresc să strângă bani la buget, ci să atragă atenția asupra colectării selective a deșeurilor.
Potrivit Agenției pentru Protejarea mediului din Statele Unite, americanii aruncă 40 la sută din alimentele pe care le cumpără.

Şapte produse noi vor fi introduse pe lista de medicamente compensate şi gratuite.
De asemenea, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern aceasta va cuprinde denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii.
Astfel, pacienţii care suferă de diferite forme ale unor boli cardiovasculare, diabet zaharat, boli oftalmologice, nefrologice, precum şi boli inflamatorii reumatice şi cronice vor beneficia de tratament inovativ.

Românii ocupă locul întâi în topul europenilor care lucrează în altă ţară UE.
Peste 1,2 milioane de români lucrau la sfârșitul anului trecut în țările blocului comunitar.
Pe poziţia a doua se aflau polonezii – 1,05 milioane, iar pe locul al treilea, italienii – peste 650 de mii.

Persoanele care adoptă copii ar putea să beneficieze de un concediu de până la doi ani.
Potrivit preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, Gabriela Coman, această hotărâre ar putea fi luată pentru a ajuta copilul să se adapteze în noua familie.
Ultimele statistici arată că mai mult de 3.100 de copii au fost declaraţi adoptabili la nivel naţional în prima jumătate a acestui an, iar 520 dintre aceştia pot fi adoptaţi internaţional.

Elevii claselor întâi vor avea abecedare după data de 15 octombrie.
Până atunci, învățătorii și părinții se preocupă în a găsi manuale vechi de la elevii care au trecut în clasele mai mari, pentru ca cei mici să aibă un suport vizual la ore.
La clasa a II-a, elevii au primit manualele școlare folosite și în anii trecuți, pe care majoritatea școlilor le aveau deja.

Taxele si impozitele vor putea fi plătite cu cardul.
Toate comisioanele vor fi suportate de stat, fără ca acestea să depăşească 0,3% din valoarea tranzacţiei.
Propunerea este inclusă într-un proiect de ordonanţă de urgenţă al Ministerului Finanţelor.
Serviciile ar putea fi extinse ulterior şi pentru firme, după ce Ministerul va stabili tipurile de plăţi care pot fi achitate prin acest sistem, nivelul comisioanelor şi cine le suportă.
În prezent, contribuabilii îşi pot achita taxele şi impozitele în numerar la casierii, prin virament bancar sau mandat poştal.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept