Știri 19 septembrie 2014

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va resfinți biserica „Sfântul Gheorghe” din localitatea Ion Corvin.
Slujba va avea loc mâine de la ora 7.45 și va fi urmată de oficierea Sfintei Liturghii.
Temelia bisericii a fost pusă în anul 1852, iar construcția a fost finalizată în 1882, după războiul de Independență.
Duminică, de la ora 8.00, Ierarhul Tomisului va sfinți pictura bisericii mănăstirii Strunga, din comuna Oltina și va oficia Sfânta Liturghie.

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat legea cu privire la reducerea CAS cu 5%.
Șeful statului a ţinut să explice încă o dată că ar fi fost pe deplin de acord cu această prevedere dacă Guvernul avea și resurse prin care să o susţină din punct de vedere financiar.
În aceste condiţii, preşedintele prezice noi creşteri de taxe.

Comercianţii pot să taxeze suplimentar la plata cu cardul.
Potrivit unei directive europene în domeniul protecţiei consumatorilor, comercianţii români au posibilitatea de a suprataxa plăţile cu cardul, acţiune interzisă până în prezent de o lege din 2009.
Beneficiarul unei plăţi nu putea să ceară un preţ mai mare în funcţie de instrumentul cu care se făcea plata.
Aceasta însemna că niciun comerciant din România nu putea să ceară o taxă când clientul plătea cu cardul.

Salariile din sistemul sanitar ar putea crește cu 70 de lei de la 1 decembrie.
Aşa arată soluţia după negocierile dintre sindicaliştii din sănătate si ministrul Finanţelor.
Oamenii cer ca în loc de majorarea cu 5% a salariilor sub 1.500 de lei, fiecare angajat din sistemul sanitar sa beneficieze de o creştere în sumă fixă.
Potrivit estimărilor sindicaliştilor, suma ce ar putea fi folosită pentru mărirea salariilor este 214 milioane de lei.

Harghita, Covasna şi Mureş ar trebui să devină o regiune autonomă, cu buget propriu și un guvern regional cu sediul la Sfântu Gheorghe.
Așa prevede proiectul de autonomie a Ținutului Secuiesc prezentat ieri de UDMR.
Potrivit acestuia, regiunea ar fi condusă de un Consiliu regional și unul executiv cu președinte care să participe la şedinţele Guvernului României la care sunt tratate probleme care privesc regiunea.
Reprezentanții partidului susțin că proiectul nu afectează integritatea României.

Senatorii jurişti au aprobat proiectul cu privire la insolvența persoanelor fizice.
Acesta prevede că românii care au datorii la bănci nu vor mai fi executați silit și vor avea la dispoziție 5 ani de la declararea insovenței să-și plătească restanțele.
De asemenea, sunt prevăzute sancțiuni cu închisoare de la 1 la 5 ani, dacă datornicul furnizează instanței informații false pentru a intra în insolvență.
Senatul urmează să analizeze acest proiect în calitate de primă cameră sesizată.

Un român din 10 suferă de depresie.
Potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății, peste 350 de milioane de persoane din întreaga lume au fost diagnosticați cu această afecțiune.
În opinia specialiștilor, factorii declanșatori ai depresiei sunt diferiți în prezent față de acum câteva decenii.
La ora actuală, dificultățile economice, șomajul, catastrofele și conflictele pot crește semnificativ riscul de depresie.
Netratată la timp, depresia poate duce la sinucidere, iar anual, în lume, numărul persoanelor care aleg să-și pună capăt zilelor ajunge la un million.

Multe sortimente de pâine neagră sunt falsificate.
Potrivit președintelui ROMPAN, Aurel Popescu, producătorii recurg la tot felul de metode prin care încearcă să-i înșele pe clienți.
Pâinea neagră este consumată, în special, de persoanele care urmează o dietă sau care consideră că ingredientele pâinii albe sunt dăunătoare sănătății.

Îndulcitorii artificiali ar putea crește riscul de diabet.
Utilizați în multe alimente și băuturi, cum ar fi băuturile gazoase light, cereale și deserturi, aspartamul, sucraloza și zaharina sunt substanțe cu mare capacitate de îndulcire, dar fără calorii.
În urma studiilor efectuate pe cobai și pe un grup de șapte persoane, cercetătorii au descoperit că îndulcitorii perturbă compoziția și funcția florei intestinale.
Potrivit specialiștilor, aceste rezultate trebuie să ducă la reanalizarea consumului masiv și necontrolat de îndulcitori în societatea actuală.

CCR a decis recalcularea pensiilor pentru persoanele care au ieşit la pensie în perioada ianuarie – noiembrie 2013, din cauza unei erori.
Mai precis, în noiembrie 2013 a existat o hotărâre a Curții care a stabilit că dreptul pensionarilor la mărirea pensiei se acordă de la 1 ianuarie 2013.
Parlamentul însă a stabilit să aplice această măsură din momentul în care judecătorii constituționali au dispus-o, respectiv din noiembrie.
Astfel, drepturile bănești trebuie recalculate și transmise persoanelor care s-au pensionat între 1 ianuarie și 7 noiembrie 2013.

Guvernul va aloca Primăriei Constanța bani pentru acoperirea datoriilor CET.
Anunțul a fost făcut de viceprimarul Decebal Făgădău.
Astfel, Guvernul va aloca Primăriei 18,5 milioane de lei pentru a acoperi datoriile pe care CET le-a acumulat, în ultimii ani, la bugetul de stat.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept