Știri 17 septembrie 2014

Românii vor să ridice prima mănăstire ortodoxă din Peninsula Iberică.
Preasfințitul Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei s-a întâlnit cu primarul orașului Noblejas pentru a discuta despre concesionarea unei parcele de teren pe care se va construi prima mănăstire ortodoxă din Peninsula Iberica.
Cu această ocazie, s-a localizat și terenul pe care se va construi viitorul așezământ monahal.
Mănăstirea va purta hramurile Adormirea Maicii Domnului și Sfinții Martiri Brâncoveni.

Preţul gazelor naturale pentru populaţie nu va mai creşte.
Anunțul a fost făcut de ministrul delegat pentru energie, Răzvan Nicolescu.
Guvernul va suspenda pe termen nedeterminat liberalizarea preţului gazelor naturale produse în România şi destinate consumului populaţiei şi va prelungi cu cel puţin doi ani şi jumătate dereglementarea pieţei gazelor pentru companii.
Ministrul a precizat că sunt necesare astfel de măsuri, deoarece în ultimii doi ani salariul mediu pe economie a scăzut, în timp ce preţul final la gaze naturale a crescut cu 16%.

Patru instituții de învățământ superior din România se află în topul celor mai bune universități din lume.
Informația reiese din Topul Internațional al celor mai bune 800 de universități din anul 2014.
În România, cel mai bine clasată este Universitatea din București, pe locul 651, urmată de Universitatea Babes Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi și Universitatea de Vest din Timişoara toate după locul 700.
Primul loc este ocupat de MIT, Institutul Tehnologic Massachusetts din Statele Unite.

Cartelele prepay pot fi cumpărate în continuare fără buletin.
Curtea Constituţională a decis ieri, că legea cu privire la comunicaţiile electronice nu este constituţională. Reglementarea ar fi urmat să intre în vigoare la 1 ianuarie 2015, iar până la 1 ianuarie 2016 toţi posesorii de cartele preplătite să îşi comunice datele din buletin către operatorii de telefonie mobilă, pentru a putea fi identificaţi.

Peste două treimi dintre români îşi achită cu greu la timp facturile.
Potrivit unui studiu, alături de bulgari, românii sunt cei mai puţin punctuali plătitori din Europa.
Persoanele fizice au la dispoziţie un termen de plată de 33 de zile, faţă de 29 de zile în Europa de Est, în timp ce firmele pot achita facturile în 40 de zile, comparativ cu 42 de zile în regiune. La studiu au participat 2.600 de persoane cu funcţie de conducere din 12 ţări europene.

Noi specii de cartofi vor fi cultivați în România.
Împreună cu specialiști ai Universității din Cluj, dar și din Coreea, se lucrează la un proiect pentru producerea semințelor de cartof dulce, o cultură propice solului țării noastre.
De asemenea, se are în plan și producerea seminței de cartof violet, care conține antioxidanți în cantități mai mari decât fructele de pădure.

Deșeurile menajere reprezintă mai mult de jumătate din totalul generat în România.
Astfel, un locuitor din zona urbană generează anual 346 kg de deșeu menajer, de trei ori mai mult față de un locuitor din mediul rural.
Obiectivul care trebuie atins la nivel național vizează reciclarea a minim 55% din greutatea totală a materialelor din ambalaj conținute în deșeurile de ambalaje.

Copiii cu tați care fumează se confruntă cu un risc crescut de a suferi de astmă.
Potrivit unui studiu realizat de specialiști norvegieni, acest risc este valabil chiar dacă tații s-au lăsat de fumat cu mult timp înainte de concepție.
Conform concluziilor acestui studiu, cu cât vârsta la care un bărbat începe să fumeze este mai mică, cu atât este mai mare riscul ca urmașii săi să sufere de astm non-alergic.

“Ziua Bunicilor” ar putea fi sărbătorită la 1 octombrie.
Potrivit proiectului, la această dată ar urma să fie organizate evenimente publice finanțate din bugetul autorităților locale sau centrale.
În expunerea de motive se arată că toate statele membre ONU sărbătoresc, pe 1 octombrie, “Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice’’.
Inițiativa legislativă a fost adoptată de Senat, dar forul decizional este Camera Deputaţilor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept