Știri 16 septembrie 2014

Patriarhia Română dezminte știrea conform căreia Mitropolitul Banatului ar fi trecut la cele veșnice.
Aceasta a precizat că știrile care au fost preluate de site-urile de știri naționale, sunt false și reprezintă o dezinformare.
Mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu, este internat de câteva zile, în stare foarte gravă la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timişoara.
Ştirea falsă a fost lansată de un jurnalist din Caraș-Severin.

Românii ar putea avea încă două zile libere.
Un proiect de lege, iniţiat de 25 de deputaţi şi senatori, prevede ca Ziua Înălţării Domnului şi ziua de 24 ianuarie să fie declarate nelucrătoare.
Camera Deputaților este for decizional pentru acest proiect de lege.
Potrivit unui studiu recent, România se află printre ţările europene cu cele mai puţine sărbători declarate zile libere prin lege, la nivelul Europei Centrale şi de Est.
Codul Muncii prevede 12 zile libere acordate cu ocazia sărbătorilor publice sau religioase.

Elevii de clasele a 11-a și a 12-a vor studia mai puține materii.
Ministrul Educației a declarat că își dorește să scadă numărul disciplinelor care se studiază în cei doi ani, de la 14 la 8 sau 9.
El a adăugat că elevii acestor clase trebuie să aibă timp să se pregătească pentru examenul de Bacalaureat.
Ministrul a spus că pentru o astfel de decizie sunt necesari trei-patru ani.

Numărul de elevi înscriși în învățământul profesional a crescut considerabil pe parcursul ultimilor trei ani.
Astfel, dacă pentru anul școlar 2012 – 2013, cifra era de 11.000, în acest an numărul elevilor s-a triplat și a ajuns la peste 35.000.
În învățământul profesional cu durata de 3 ani, cele mai căutate domenii de pregătire sunt: Mecanică, Turism și alimentație, Industrie textilă și pielărie, Construcții, instalații și lucrări publice.

Zahărul este mult mai periculos decât sarea în ceea ce priveşte riscul de boli cardiovasculare.
Potrivit unui studiu american, nivelul ridicat al acestuia în sânge afectează o zonă a creierului ce determină creşterea pulsului şi a tensiunii arteriale.
Aceștia mai spun că organismul produce, din cauza zahărului, mai multă insulină, un hormon care poate duce, de asemenea, la o creştere a ritmului cardiac.
Încurajarea populaţiei să reducă aportul de zahăr, nu de sare, ar putea fi o strategie nutriţională mai bună pentru controlarea tensiunii arteriale.

Fişa pacientului va fi trimisă din ambulanţă la unitatea de primiri urgenţe.
Potrivit dr. Raed Arafat, serviciile de ambulanţă vor dispune de un sistem de transmitere a datelor medicale ale pacienţilor preluaţi cu ambulanţa, direct către unitatea de primiri urgenţe care îl va prelua.
Sistemul este gândit pentru a reduce timpul de intervenţie medicală şi pentru a salva bolnavul aflat în stare critică.

Mai mulţi tineri angajaţi ai unei fabrici Apple din China au murit de leucemie.
Familiile și grupurile sindicale cred că boala a fost cauzată de expunerea la substanţele chimice folosite în liniile de producţie și susţin că este posibil să fie afectaţi mai mulţi angajaţi.
Compania Apple a anunţat că va analiza situaţia de la fabrica din China, unde sunt produse aproximativ doua milioane de iPhone-uri pe săptămână.
Detaliile cu privire la cazurile de leucemie au apărut după ce Apple a anunţat luna trecută interzicerea folosirii a două substanțe chimice potenţial toxice, benzen și n-hexan, la asamblarea finală a produselor iPhone și iPad.

ANAF a lansat o platformă online unde se pot afla date despre situația fiscală.
Aceasta este dedicată deocamdată persoanelor fizice, în cadrul unui proiect pilot pentru Bucureşti şi Ilfov, care urmează a fi extins de anul viitor în toată țara.
Persoanele fizice pot solicita, în urma înregistrării şi autentificării, informaţii precum situaţia obligaţiilor de plată, nivelul CAS declarat de angajator şi decizia de impunere.

Rusia reduce livrările de gaze către România cu 10% în această săptămână.
Aceasta este a doua decizie de reducere a livrărilor de gaze dinspre Rusia către România după cea de vineri când livrările au fost mai mici cu 5%.
Oficialii guvernului asigură însă că populaţia nu va avea de suferit la iarnă în cazul unei crize.
În acest moment, România are în depozite 2,5 miliarde de metri cubi de gaze și va avea 2,8 miliarde la sfârșitul ciclului de înmagazinare.

Aproape jumătate dintre români citesc maxim o carte pe an.
Așa reiese dintr-un studiu realizat de fundaţia lui Bill Gates.
De asemenea, statisticile spun că, în medie, în casa fiecărui român sunt cel mult 80 de cărţi.
Specialiştii spun că astfel se explică de ce rezultatele de la testele după model internaţional PISA sunt foarte slabe în România.
Peste un sfert din elevii din clasa a 6-a nu au știut să rezolve subiectele.
În clasamentul ţărilor din Europa care participă la aceste teste, doar în Bulgaria situaţia este mai rea decât în România.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept