Știri 11 septembrie 2014

O nouă biserica va fi sfințită în localitatea Satu Nou, comuna Oltina.
Astfel, sâmbătă, de la ora 7:45, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși sfinţirea mare a Bisericii cu hramul Sfinții Apostoli Petru și Pavel.
Localitatea Satu Nou este situată pe malul lacului Oltina.
Duminica, Ierarhul nostru va răspunde invitației PF Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și va participa la slujba de sfințire a Bisericii Mănăstirii Caraiman.
Lăcașul de cult va avea hramul Sfânta Cruce.

Aproximativ 200 de copii au fost abandonați în maternitatea din Constanța de la începutul anului.
Potrivit reprezentanților Spitalului Județean Constanța, majoritatea mamelor care iși lasă nou-născuții în spital au doar 12-13 ani, și provin din familii dezorganizate.
In prezent, instituţiile sanitare au 5 zile la dispoziţie ca să anunţe Direcţiile pentru Protecţia Copilului, însă trec luni până când cei mici sunt daţi in plasament.
Un studiu realizat de cercetătorii americani arată că instituționalizarea produce modificări în structura creierului copilului ceea ce duce, printre altele, și la un un coeficient de inteligență scăzut.

Populaţia României a crescut în luna iulie, pentru prima dată în acest an.
Potrivit Institutului Național de Statistică, au fost înregistrate 19.305 naşteri, cu peste 3.200 mai mult faţă de iunie.
Totodată în iulie s-au înregistrat cu 5.500 mai multe căsătorii decât în iunie, iar numărul divorţurilor a scăzut cu 300 decât în luna precedentă.

Salariile medicilor și ale personalului medical vor crește.
Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu,
Acesta a declarat că lefurile acestora vor crește cu 10% până în primăvara viitoare, în două tranșe.
Prima, de 5%, va fi de la 1 decembrie, iar a doua, tot 5%, de la 1 martie.
Mărirea se aplică doar celor cu salarii sub 1.500 lei.

Toate dosarele pentru tratament în străinătate au fost aprobate de Ministerul Sănătății.
Pacienţii cu afecţiuni grave pot deconta, prin bugetul Ministerului, costul operaţiilor sau tratamentului, la recomandarea comisiilor de specialitate teritoriale.
Procedura se adresează doar tratamentelor care nu pot fi efectuate în ţară şi nu pot fi decontate în baza formularelor europene dedicate serviciilor medicale incluse în pachetul de servicii de bază.
Ministerul Sănătății a alocat până în prezent 10,6 milioane de lei pentru aceste tratamente.

Elevii care nu au promovat examenul de Bacalaureat se pot înscrie la facultate.
Ministerul Educaţiei a publicat în Monitorul Oficial metodologia de organizare a colegiilor care primesc absolvenți de liceu fără examenul de bacalaureat.
Ordinul semnat de ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie prevede că aceste colegii vor avea o durată de 1-3 ani, însă nu precizează care este nivelul de calificare pe care îl primesc absolvenţii acestora, fără diplomă de bacalaureat.

Copiii vor primi fructe proaspete la școală.
Peste 1,7 milioane de copii vor beneficia de programul care a fost aprobat ieri și care va fi cofinanțat prin fonduri europene. Astfel, costurile acestuia se ridică la aproximativ 65 de milioane de lei.
Hotărârea de Guvern menține valoarea zilnică de 0.37 lei pe elev și distribuția de mere pentru 86 de zile.

România este printre țările cu cele mai puține zile libere.
Potrivit unui studiu, Finlanda ocupă primul loc din Europa, cu 15 zile libere, iar Marea Britanie, Olanda şi Ungaria sunt pe ultimul loc, cu 8 zile libere.
Codul Muncii din țara noastră prevede 12 zile libere acordate cu ocazia sărbătorilor publice sau religioase din an.
Studiul a fost efectuat în peste 64 de țări din toată lumea.

CFR Călători va menţine 14 trenuri pe zi între Bucureşti şi Constanţa şi după încheierea sezonului estival.
Astfel, din 15 septembrie, legătura dintre București și litoral va continua să fie asigurată zilnic de 7 trenuri InterRegio.
În comparație cu perioada de extrasezon a anului trecut, în această perioadă vor fi cu 6 trenuri mai mult.
Patru dintre ele vor circula cu o viteză de 160 kilometri pe oră, iar celelalte cu 150 kilometri pe oră.

Turcia va îngrădi accesul la internet.
Parlamentul turc a adoptat o lege care sporește controlul guvernamental asupra Internetului şi care extinde, în acelaşi timp, puterile Autorităţii în Telecomunicaţii.
Documentul permite blocarea anumitor pagini de Internet chiar şi în lipsa unui ordin judecătoresc, dacă acestea amenință securitatea națională.
Decizia luată în Parlament stârnește îngrijorări cu privire la libertatea de expresie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept