Știri 10 septembrie 2014

O nouă biserica va fi sfințită în localitatea Satu Nou, comuna Oltina.
Astfel, sâmbătă, de la ora 7:45, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși sfinţirea mare a Bisericii cu hramul Sfinții Apostoli Petru și Pavel.
Localitatea Satu Nou este situată pe malul lacului Oltina.
Duminica, ierarhul nostru va răspunde invitației PF Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și va participa la slujba de sfințire a Bisericii Mănăstirii Caraiman.
Lăcașul de cult va avea hramul Sfânta Cruce.

PreaFericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române cere Senatului să amâne intrarea în vigoare a Legii cimitirelor.
Patriarhul BOR a trimis o scrisoare președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu prin care reclamă instabilitatea cimitirelor deținute de operatorii economici, precum și faptul că un obiectiv de interes public local a fost lăsat în gestiunea unor ”entități efemere și fără responsabilitate comunitară”.
El critică și riscul permanent de tulburare a păcii confesionale în perimetrul cimitirelor private, din cauza inexistenței obligației de a crea sectoare confesionale în acestea, așa cum au obligația autoritățile publice locale și cultele în cimitirele pe care le dețin.

Delta Dunării va deveni laborator natural de cercetare.
Comisia Europeană finanţează un proiect strategic de cercetare, coordonat de Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare GEOECOMAR din România.
Proiectul urmăreşte să dezvolte cercetarea legată de apă în Regiunea Dunării, ceea ce înseamnă tot traseul fluviului, zona Deltei, dar şi Marea Neagră.
Comisia Europeană a alocat 1 milion de euro pentru proiectul la care participă cercetători din întreaga Europă.
Este vorba de cel mai mare laborator de cercetare a ecosistemului apei, laborator dotat la cel mai înalt nivel, care va avea sediul central la Murighiol, în Delta Dunării, dar şi o serie de filiale în diferite ţări europene.

Pensionarii cu venituri de până la 1.000 de lei pe lună vor beneficia de gratuitate pentru transportul în comun.
Măsura a fost luată în ultima şedinţă a Consiliului Local Constanţa.
Astfel, persoanele vizate pot procura abonamentele gratuite de la toate chioşcurile RATC Constanţa, în baza buletinului sau cărţii de identitate în original, precum şi a ultimului talon de pensie în original.

Cazinoul din Constanța ar putea fi reabilitat cu bani guvernamentali.
Anunțul a fost făcut de primarul Radu Mazăre care a precizat în prezent se poartă discuții cu ministrul Administraţiei în acest sens.
Pentru renovarea Cazinoului este nevoie de circa 10 – 12 milioane de euro, după care se va decide ce va funcţiona în respectiva clădire: muzeu, salon de nunţi sau cazino.
În plus, primarul a mai discutat şi despre etapa a doua a şoselei de coastă, despre un bazin de înot în Tomis Nord şi despre teleschiul din Mamaia.

Astăzi este Ziua mondială pentru prevenirea suicidului.
Această zi este marcată de către Asociația Internațională pentru Prevenirea Sinuciderii, Organizația Mondială a Sănătății și alți parteneri.
Conform statisticilor OMS, in anul 2012, la nivel mondial, aproximativ 800.000 de oameni și-au pus capăt vieții.
Aceasta echivalează cu o sinucidere la fiecare 40 de secunde. Potrivit ultimelor rapoarte, rata sinuciderilor a crescut în ultimii 50 de ani cu 60% în majoritatea țărilor.
Anul acesta, tema Zilei mondiale pentru prevenirea suicidului este dată de mesajul “O lume unită pentru prevenirea suicidului”, care reflectă importanța conexiunilor la mai multe niveluri pentru combaterea acestui fenomen.

Reducerea CAS cu 5% a fost adoptată de deputați.
Astfel, cererea preşedintelui Traian Băsescu de reexaminare a acestui act normativ, a fost respinsă cu 307 voturi “pentru”, 7 “împotrivă” şi 5 abţineri.
Camera Deputaţilor este for decizional.
Conform Constituţiei, preşedintele trebuie sa promulge proiectul de lege in termen de cel mult 20 de zile de la primire.

Camera deputaților a adoptat ieri amnistia fiscală pentru pensionari și mame.
Astfel, circa 100.000 de români vor beneficia de ștergerea datoriilor către stat.
În plus, aceștia vor primi înapoi sumele deja plătite, în tranşe egale, timp de cinci ani.
Totodată, deputații au dat vot pozitiv și pe revenirea la pensiile de dinainte de tăieri în cazul aviatorilor și a personalului din aviație.

Grădiniţele vor fi deschise tot anul.
Anunțul a fost făcut de ministrul Educației, Remus Pricopie.
In noul Regulament şcolar, s-a decis că grădiniţele cu program prelungit și săptămânal pot fi închise temporar, doar cu acordul inspectoratului şcolar si cu atenţionarea părinţilor, dar nu mai mult de 60 de zile intr-un an, pentru curățenie, reparaţii si dezinsecţie.
In perioada închiderii acestor unități, inspectoratul şcolar si conducerea grădiniţei vor lua masuri de preluare a copiilor in unități preşcolare apropiate.

71% dintre elevii de clasa a 12-a, care s-au prezentat la examenele de bacalaureat din acest an, au promovat.
Comparativ cu ultimii ani, procentul celor admiși este mai mare cu 10%.
Rata de promovare cea mai ridicată pentru absolvenţii din promoţia 2014 s-a înregistrat în Cluj, Brăila, Iaşi și Suceava.
La polul opus, cele mai scăzute rezultate pentru promoţia din 2014 s-au înregistrat în judeţele Ilfov şi Giurgiu.

Plata la paușal va dispărea.
Potrivit unui act normativ, care a intrat în vigoare la 4 august, se are în vedere reducerea consumului de energie cu 19% până în anul 2020.
Astfel, toți locatarii vor fi obligați să-și monteze repartitoare de costuri sau contoare individuale în fața ușii, ceea ce va duce la dispariția plății la paușal.

Gazele cu efect de seră au atins, în 2013, concentraţii-record.
Anunțul a fost făcut de Organizaţia Meteorologică Mondială.
Potrivit reprezentanților organizației, acest lucru va avea repercusiuni asupra atmosferei şi oceanelor.
Clima este pe cale să se schimbe, iar condiţiile meteorologice devin tot mai extreme din cauza activităţilor umane, precum, exploatarea combustibililor fosili”.
Observaţiile efectuate de experţi arată că nivelul concentrării dioxidului de carbon, metanului şi protoxidului de azot a atins noi recorduri în 2013.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept