Știri 5 septembrie 2014

La sfârșitul acestei săptămâni se vor desfășura Zilele religioase ale municipiului Mangalia.
Cu acest prilej mâine seara, la invitația IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va sosi din Grecia IPS Serafim, Mitropolit de Pireu.
Acesta va ajunge în Portul turistic Mangalia, la ora 19.30 împreună cu moaștele Sf. Ierarh Nectarie, vindecătorul de cancer.
Apoi, de la ora 20.00, locuitorii Mangaliei sunt invitați la o procesiune religioasă, pe traseul: Portul turistic, str. Ștefan cel Mare, șos. Constanței, sens giratoriu, biserica „Sf. Mina”.
Duminică, de la ora 8.30, ÎnaltpreaSfințitul Teodosie și IPS Serafim, vor oficia Sfânta Liturghie Arhierească la biserica „Sf. Mina” din Mangalia.
Slujba va fi transmisă în direct de postul nostru de radio.

Luni, 8 septembrie, Biserica Ortodoxă va prăznui Nașterea Maicii Domnului.
Cu acest prilej, biserica Sfânta Maria din Constanța își va sărbători hramul.
Astfel, duminică seară de la ora 19.30, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului și IPS Serafim, Mitropolit de Pireu vor oficia slujba Vecerniei și a Sfântului Maslu.
Biserica este situată pe Bulevardul 1 mai, în zona Far.
Apoi luni, în ziua praznicului, cei doi ierarhi vor săvârși slujba Sfințirii mari a bisericii cu hramul Adormirea Maicii Domnului, de la Mănăstirea Sfântul Ierarh Nicolae de lângă localitatea 23 August.
După târnosire, IPS Teodosie și IPS Serafim vor oficia Sfânta Liturghie Arhierească.

Constănțenii sunt invitați să doneze rechizite școlare pentru copiii săraci din mediul rural.
Asociația Tinerilor pentru România desfășoară până pe 14 septembrie, la nivel național, a doua ediție a campaniei “Trimitem copiii la școală”, în parteneriat cu Librăriile Diverta și Consiliul Şcolar al Elevilor din Liceul “George Emil Palade”
Constănțenii pot aduce rechizitele în punctele de colectare aflate în Librăriile Diverta din mall-urile Maritimo și City-Park, după cum ne-a spus președintele asociației, Cristian Tănase:

ANM a emis o atenționare cod galben de intensificări ale vântului pentru zona Dobrogei.
Astfel până la ora 15 se vor semnala intensificări ale vântului ce vor atinge şi depăşi la rafală 55- 65 km/h.

Jumătate din locuitorii Constanței vor rămâne fără apă caldă.
Astfel, de luni de la ora 0.00, și până pe 14 septembrie, ora 7.00, nu vor avea apă caldă consumatorii din zonele CET, Pod Butelii, Brătianu, Palas, Medeea, Inel II, Inel I, Marvimex, Institutul de Marină, Catanga, Eden, Tomis III, Tomis Nord, Brotăcei, Badea Cârţan, Boema, Tic Tac, Cireşica, City Mall, Dacia, Delfinariu și Faleză Nord.

Mai multe secții de poliție din Constanța își vor schimba temporar sediile.
De mâine comanda Poliției Municipiului Constanța și Secția 3 de Poliție își vor avea sediul la Secția 1 Poliție Constanța, situată pe Strada Chiliei din municipiu.
De asemenea, Biroul Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Constanța se va muta la Garda de Coastă, pe Aleea Zmeurei, Nr. 3.

Taxa pe podul de la Feteşti a intrat din nou în vigoare.
La 1 septembrie a expirat perioada în care CNADNR decisese să suspende taxa de traversare a podului peste Dunăre de la Fetești, pe Autostrada Soarelui, pentru fluidizarea traficului către şi dinspre mare.
Tarifele pentru o singură trecere a acestui pod pornesc de la 13 lei pentru autoturisme şi ajung până la 91 lei în cazul vehiculelor rutiere cu masa totală maximă autorizată mai mare sau egală cu 12 tone.

Românii sunt mai atenţi în ceea ce priveşte sănătatea lor.
Potrivit unui studiu, trei sferturi din populaţie a mers cel puţin o dată la medic în ultimul an, în creştere cu 10% faţă de anul trecut.
Astfel, daca in 2011 procentul celor care nu mergeau la medic era de 35%, în 2014 acest procent a ajuns la 9%.
Rezultatele aceluiaşi studiu releva faptul ca cele mai utilizate servicii medicale sunt cele stomatologice, ginecologice, medicina interna si medicina muncii.

Elevii din școlile românești vor asculta zilnic cinci minute de muzică clasică.
Din această toamnă, Ministerul Educației în parteneriat cu Radio România Muzical va implementa un program național în școli.
Postul de radio va pune la dispoziţia profesorilor cele mai importante piese muzicale din repertoriul românesc şi universal. Acestea sunt însoţite de explicaţii al căror scop este familiarizarea elevilor cu muzica clasică.

Agenţii de Poliție cu studii superioare vor beneficia de un spor salarial de 25%.
Reprezentanții MAI, au anunţat ca aceasta măsură reparatorie a intrat în vigoare de ieri si vizează exclusiv agenţii de Politie cu studii superioare care nu si-au schimbat domeniul de activitate pe care îl aveau in 31 decembrie 2009, atunci când au fost suspendate sporurile pentru personalul bugetar.

Angajaţii care lucrează în condiţii speciale sau grupa I de muncă se pot pensiona mai devreme.
Potrivit unui proiect de lege, aceste categorii de angajați vor beneficia de o reducere a vârstei de pensionare de un an.
Proiectul de lege a primit, săptămâna aceasta, raport favorabil în Comisia de muncă din Senat.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept