Știri 27 august 2014

Sâmbătă va avea loc sfințirea cea mare a bisericii Sfântul Mare Mucenic Gheorghe de la Dobromiru Deal.
Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba de târnosire de la ora 7.30.
Apoi, ierarhul nostru, împreuna cu un sobor de preoți și diaconi va săvârși Sfânta Liturghie arhierească.
De la ora 12, ierarhul nostru va săvârși slujba de parastas la 10 ani de la mutarea către Domnul a Inaltpreasfințitului Lucian, Arhiepiscopul Tomisului.
Credincioşii vor avea ocazia de a intra în altarul bisericii nou sfințite și se vor putea închina la moaștele prezente aici.

Parohia Așezarea în racla a brâului Maicii Domnului din Constanța iși va sărbători duminică hramul.
Cu acest prilej, astăzi au fost aduse spre închinare la această biserică moaștele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Sfantului Haralambie, Sfântului Constantin și Sfântului Dimitrie cel Nou din Basarabi.
Totodată, vineri de la orele 17 va fi săvârșită slujba Sfântului Maslu de un număr de 7 preoti, iar la miezul nopții se va oficia Sfânta Liturghie.
Sâmbătă, de la orele 18, Înaltpreasfințitul Teodosie; Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba privegherii.
Duminică, în ziua cinstirii Așezării în raclă a Brâului Maicii Domnului, de la ora 8:30 va fi săvârșit Paraclisul Maicii Domnului iar de la ora 10, va fi oficiată Sfânta Liturghie.
Biserica este situată pe strada Merișor, numărul 13 din zona Trocadero.

Transsexualismul reprezinta o “tulburare mentala”.
Afirmația aparține unui cunoscut psihiatru al spitalului Johns Hopkins din Statele Unite care a adăugat că această afecțiune necesită tratament.
Acesta a mai declarat că schimbarea de sex este “imposibila din punct de vedere biologic” si ca persoanele care promoveaza interventiile chirurgicale de schimbare de sex sustin si promoveaza o tulburare mentala.”.
De asemenea, el a vorbit despre rezultatele unui studiu recent care arata ca rata sinuciderilor in randul persoanelor transsexuale care au suferit o operatie de schimbare de sex este de 20 de ori mai mare decat rata de suicid in randul persoanelor non-transsexuale.

Plafonul pentru gratuitate la transportul în comun pentru pensionarii din municipiul Constanţa se majorează.
Astfel, de la 1 septembrie, vârstnicii care au o pensie de 1.000 de lei vor beneficia de abonamente gratuite RATC.
În prezent, gratuitatea se acordă în baza cuponului de pensie, dacă venitul nu depăşeşte 950 lei/lună.

Gazele naturale nu se mai scumpesc la 1 octombrie
Potrivit unui comunicat al Departamentului pentru Energie, statul român își rezervă dreptul de a amâna aplicarea calendarului de liberalizare a gazelor naturale pentru populație, până la rezolvarea unui diferend cu Comisia Europeană.
Potrivit calendarului de liberalizare asumat de România, în 2012, gazele pentru populație ar fi trebuit să se scumpească cu 3% la 1 octombrie 2014.

Românii nu vor plăti taxe suplimentare pentru centralele de apartament.
Anunțul a fost făcut ieri de prim-ministrul Victor Ponta.
Taxa de poluare pentru deținătorii de astfel de centrale este cerută de Uniunea Europeană, însă negocierile în această privință nu s-au încheiat deocamdată.
În România, folosirea centralelor termice este mai economică față de utilizarea sistemului centralizat de termoficare, motiv pentru care mulți dintre români aleg să-și monteze o centrală proprie în apartament.

Ministerul Muncii a lansat un număr de telefon gratuit pentru informarea cetăţenilor.
Serviciul de telefonie 0 800 86 86 22 este apelabil din oricare reţea și este disponibil de luni până vineri, între orele 9.00 — 22.00.
Persoanele interesate pot obţine informaţii cu privire la politici publice, pensii şi asigurări sociale, asistenţă socială, protecţia persoanelor cu dizabilităţi, protecţia drepturilor lucrătorilor, protecţia sănătăţii şi securităţii în muncă, protecţia drepturilor copilului, adopţii, sau legislaţia muncii.

Farmaciile vor putea vinde medicamente online.
Așa prevede un proiect al Ministerului Sănătăţii pus în dezbatere publică.
Acesta dă posibilitatea farmaciilor autorizate să vândă online medicamente, dar numai din cele care pot fi eliberate fără prescripţie medicală.
O altă prevedere a proiectului de ordonanţă se referă la menţinerea criteriului demografic în înfiinţarea de farmacii.
În prezent, o farmacie se poate înfiinţa în funcţie de populaţia zonei, numărul locuitorilor din oraş sau municipiu.

România are nevoie de investiții majore în sistemele de apă și canalizare.
Declarația aparține Ministrului Mediului și Schimbărilor Climatice, Attila Korodi.
Acesta a adăugat că, la acest capitol, țara noastră este la cel puțin 10 ani distanță de Uniunea Europeană.
Ministrul este de părere că partea cea mai grea vine în exercițiul financiar 2014 – 2020, când lucrările vor începe în zona rurală, adiacentă marilor aglomerări.

Salariaţii vor primi vouchere sau tichete de vacanţă abia de anul viitor.
De la 1 ianuarie 2015, voucherele de vacanţă vor putea fi emise numai în sistem online, de către Autoritatea Naţională pentru Turism.
Măsura modificării datei de aplicare a emiterii voucherelor a fost publicată în Monitorul Oficial, în urmă cu câteva zile.
Potrivit legii, tichetele de vacanţă pentru salariaţi sunt scutite de la plata impozitului pe venit şi a asigurărilor sociale aferente.

Taximetriştii care circulă fără licenţă vor primi amenzi usturătoare.
Guvernul a adoptat în şedinţa de ieri, şi a transmis spre aprobare Parlamentului un proiect cu privire la transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere.
Conform proiectului, cei care efectuează transport public de persoane cu un autoturism fără a avea autorizaţie vor putea fi amendaţi cu sume între 1.000 şi 5.000 de lei.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă interzicerea vânzării de țigari electronice minorilor.
Experții s-au pronunțat și pentru interzicerea țigarilor electronice in spațiile publice inchise, ‘cel puțin pana cand se va dovedi ca vaporii emanați nu sunt periculoși pentru persoanele din jur’.
Potrivit OMS, exista probe suficiente pentru a avertiza ‘copiii, adolescenții, femeile insarcinate sau cele care vor sa aiba copii’ asupra consecințelor pe care le poate avea pe termen lung asupra ‘dezvoltarii creierului’ fumatul țigarilor electrice.

Aspiratoarele puternice vor fi interzise.
Peste aproximativ o săptămână, multe dintre aspiratoarele performante nu vor mai fi fabricate.
Potrivit unei reglementări a Uniunii Europene, care va intra în vigoare la începutul lunii viitoare, toate aparatele de putere mare vor fi interzise, pentru a se micşora consumul de energie electrică.
Astfel, din anul 2017 în magazine nu se vor mai găsi aspiratoare mai mari de 900 W.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept