Știri 19 august 2014

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a întrunit ieri, în şedinţă de lucru.
Sfântul Sinod a luat act cu îngrijorare de adoptarea Legii privind cimitirele, act normativ deficitar şi ambiguu în multe privinţe.
Acesta are ca principală motivaţie crearea cadrului legislativ pentru înfiinţarea de cimitire private, de către operatori economici, dar care nu reglementează corespunzător problemele generate prin noutăţile aduse.
Din acest motiv, Sfântul Sinod solicită Guvernului şi Parlamentului României să amâne intrarea în vigoare a acestei legi în vederea modificării şi completării acestui act normativ.
De asemenea, la cererea Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România, Sfântul Mcenic Hristofor a fost declarat ocrotitor al transportatorilor rutieri din România.

Românii vor fi imunizați cu vaccin din import.
Institutul ”Cantacuzino” nu a fost repus în funcțiune din cauza problemelor tehnice.
Totodată, institutul se confruntă cu lipsa personalului calificat, la care se adaugă faptul că nu au fost implementate recomandările obligatorii ale Organizației Mondiale a Sănătății. Astfel, Ministerul Sănătății a dermarat procedurile pentru a cumpăra vaccinuri de peste hotare.
Reprezentanții ministerului de resort au decis că peste 500.000 de doze vor ajunge în această toamnă la populație, prin direcțiile de sănătate publică.

Reexaminarea legii cu privire la reducerea CAS a fost amânată cu o săptămână.
Senatorii au precizat că aceasta va putea fi promulgată în 6 septembrie.
Președintele Traian Băsescu a solicitat Legislativului reexaminarea proiectului de lege până la 1 octombrie.
El a motivat decizia prin faptul că nu cunoaște sursele de finanțare care pot contribui la reducerea CAS cu 5%.

Oamenii pot fi spionați de propriile telefoane inteligente.
Telefonul mobil se poate transforma într-un microfon, fără ca posesorul să fie de acord sau să știe acest lucru.
Sistemul de giroscop care asigură localizarea este singurul lucru de care are nevoie un telefon cu sistem de operare Android pentru a funcționa ca microfon pentru alții.
Acest lucru a fost descoperit de o echipă de cercetători de la Universitatea Stanford.
Deocamdată, sistemul de interceptare a conversațiilor unei persoane prin intermediul propriului telefon mobil funcționează numai pentru Android, dar specialiștii susțin că în timp, sistemul va fi extins la toate tipurile de telefoane mobile.

Românii sunt pe primul loc în Europa la consumul de pâine.
Un sondaj arată că în medie un român consumă zilnic aproape 300 de grame produse de panificaţiev și ajunge să mănânce într-un an în jur de 100 de kilograme de produse de panificaţie, mult peste media europeană.
Nutriţioniştii ne recomandă să nu consumăm pâinea proaspăt scoasă din cuptor, fierbinte, deoarece aceasta se lipeşte de pereţii gastrici şi îngreunează digestia.
Pe lângă alegerea unei reţete sănătoase de pâine, specialiştii recomandă citirea etichetei pentru că pe piaţă există pâine care conţine şi 14 E-uri.

Noile manuale pentru clasele I și a II-a vor fi alese zilele acestea.
Învățătorii și profesorii au la dispoziție trei zile pentru a comanda noile manuale.
În termen de 3 săptămâni editurile câștigătoare trebuie să le realizeze și să le distribuie în școli.
Profesorii spun că elevii ar putea avea dificultăți la caligrafie, deoarece multe exerciții care implicau scrisul vor fi eliminate odată cu introducerea noilor manuale digitale.

Legumicultorii români vor primi despăgubiri de la Comisia Europeană.
Potrivit reprezentantului Delegaţiei României pe lângă Comisia Europeană, Achim Irimescu, sectorul de legume şi fructe din România este singurul sector afectat de embargoul Federaţiei Ruse.
Până în prezent, pagubele sunt estimate la circa 10 milioane de euro pentru 22.000 tone de legume.
De asemenea, preţurile s-au redus cu circa 16 eurocenţi pe kilogram.

Ziarele britanice i-au numit pe români “ţigani, vagabonzi şi hoţi”.
Bulgarii au fost insultați mult mai puţin, în anul care a precedat eliminarea restricţiilor de muncă pentru cetăţenii europeni.
Românii au fost asociaţi în mod repetat de presă cu activităţile infracţionale, dar nu şi bulgarii, conform unui raport al Observatorului pentru Imigraţie de la Universitatea Oxford.
Acesta a analizat relatările din presă din perioada 2012-2013.
Raportul a constatat că românii au fost incluşi într-un “singur grup” de persoane care creează probleme, iar majoritatea tabloidelor i-a denumit membri ai bandelor infracţionale, cerşetori, hoţi sau persoane care ocupă clădiri ilegal.
Limbajul folosit pentru a-i descrie pe bulgari a fost însă mult mai blând, fără a crea o legătură cu o anumită problemă socială.

Programul Rabla ar trebui sistat.
Un comunicat al APIA arată că interesul pentru el este în scădere, astfel că media zilnică a înscrierilor a scăzut constant, de la 162 unități în luna aprilie la 87 în luna iulie.
Reprezentanţii asociaţiei afirmă că un factor favorabil pe piaţa auto este creşterea disponibilității unor instituţii bancare de a acorda credite pentru achiziţia de autovehicule, situaţie care nu are totuşi la bază un cadru de reglementare îmbunătăţit față de cel de anul trecut.

Europenii folosesc din ce in ce mai mult transportul public.
Conform unui studiu, gradul de frecventare a transportului public urban în țările Uniunii Europene a crescut cu 8% între 2000 și 2012, an in care au fost efectuate 49,5 miliarde de călătorii cu autobuzul, tramvaiul sau metroul.
Studiul mai notează ca “șase dintre cele opt țări în care utilizarea transportului public pe cap de locuitor în zona urbană a fost cea mai ridicată în 2012 – cu peste 150 de călătorii de persoană – s-au alăturat Uniunii Europene după 2000: Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Polonia și România”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept