Știri 18 august 2014

Astăzi începe cea de-a doua sesiune a Bacalaureatului.
Peste 63.000 de absolvenţi s-au înscris la această sesiune.
Astăzi va avea loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română.
Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională se va susţine mâine, iar cea a competenţelor digitale, pe 21 şi 22 august.
Probele scrise vor începe luni, 25 august, cu limba şi literatura română.
Afişarea rezultatelor la cea de-a doua sesiune a bacalaureatului 2014 va avea loc pe 1 septembrie.

Importul de haine şi încălţăminte a fost interzis în Rusia.
Guvernul rus a adoptat un decret ce interzice includerea în achiziţiile publice a importurilor de bunuri ale industriei uşoare.
Potrivit unui comunicat, priorităţile statului sunt dezvoltarea producţiei interne și creşterea procentului de bunuri produse în Federaţia Rusă.

Facebook a donat 10 mii dolari pentru lupta impotriva legalizarii căsătoriilor gay.
Donaţia a fost făcută în timpul campaniei de realegere a lui Sean Reyes în funcţia de procuror general al statului american Utah.
Acesta a devenit celebru după ce a contestat o hotărâre judecatorească care ar putea duce la legalizarea căsătoriilor persoanelor de acelaşi sex în statul Utah.

Navigarea pe internet previne îmbătrânirea creierului.
La această concluzie au ajuns cercetătorii din India, în colaborare cu cei britanici, care au stabilit că uzura prematură a creierului se datorează in mare măsura lipsei de exerciţiu.
Internetul obligă utilizatorul la o gândire rapidă, necesară căutării informaţiilor și asimilării lor, iar acestea au un efect asemănător cu cel al exerciţiilor fizice.
Aceasta menține sănătoasă musculatura și asigură funcţionarea sistemului osos.
Totodată, prin exerciţii zilnice desfăşurate pe internet, crește rezerva cognitiva a creierului si chiar se extinde reţeaua de neuroni care asigura buna lui funcţionare.

De astăzi turiștii pot petrece mai mult timp la mare, cu mai puțini bani.
Până pe 31 august se va desfășura programul Zile gratuite de vacanță, inițiat de Asociația Națională a Agențiilor de Turism, Federația Patronatelor din Turismul Românesc și Asociația de Promovare Litoral-Delta Dunării.
Pentru șase nopți de cazare plătite la un hotel de două stele din stațiunea Venus, turiștii primesc una gratuită.
Pachetul costă 518 lei de persoană și include mic dejun. Tarifele cresc în funcție de numărul de stele al unității de cazare.

Peştii din Dunăre, în special sturionii, pot fi cancerigeni.
Cercetătorii susţin că principala cauză ar putea fi acumularea masivă de metale grele pe fundul Dunării, care afectează populaţia de peşti.
Potrivit specialiștilor, toată zona de pe Dunăre cuprinsă între Baziaş şi Sulina are un nivel crescut de cadmin, care este cancerigen.
Ei mai spun că toţi peştii care se hrănesc de pe fundul Dunării, cum ar fi somnul, crapul sau mreana acumulează metale grele.

Persoanele care nu dorm suficient au tendinţa de a se îngrăşa.
Studii recente au arătat că lipsa somnului alterează producţia de hormoni regulatori ai apetitului.
Totodată, somnul insuficient ar modifica gustul, astfel că îi determină pe oameni să cumpere alimente grase şi dulci, mai bogate în calorii.
Potrivit specialiştilor, lipsa somnului este un element care marchează degradarea ritmului de viaţă, asociat cu creşterea timpului petrecut în faţa ecranului şi cu mâncatul excesiv – comportamente ce ar putea avea un impact asupra luării în greutate.

Copiii care se joacă prea mult pe telefoane sau tablete riscă depresia infantilă.
Mai multe studii arată că eşecul şcolar este direct proporţional cu timpul alocat utilizării acestor aparate.
De asemenea, cu cât un copil petrece mai mult timp în faţa calculatorului, cu atât este mai predispus la boli metabolice.
Specialiştii spun că tabletele si telefoanele folosite excesiv de copii duc la depresie infantilă, la abilităţi sociale sărace şi dăunează capacităţii de a empatiza.

Cadrele didactice nu vor mai avea voie să-și mediteze proprii elevi.
De asemenea, ei nu vor avea voie să solicite sau să accepte cadouri, bani sau servicii.
Așa prevede codul etic care include o serie de interdicții pentru profesori.
Ministrul Educației, Remus Pricopie, a anunțat că dacă aceștia nu respectă regulile vor fi excluși din sistem chiar de la prima abatere.

Pesticidele din legume şi fructe sunt responsabile de sindromul ADHD la copii.
Aşa arată un studiu efectuat de oamenii de ştiinţă americani.
În cadrul cercetărilor, specialiştii au stabilit o legătură directă între comportamentul copiilor care suferă de hiperactivitate şi conţinutul de substanţe chimice din compoziţia pesticidelor.
Astfel, cu cât concentraţia de substanţe toxice îngurgitate de organism este mai mare, cu atât sporeşte riscul dezvoltării ADHD şi a altor tulburări psihice grave.
Experţii au explicat că astfel de substanţe se găsesc şi în produsele obţinute din culturi tratate, cum ar fi pâinea.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept