Ştiri 14 aprilie 2011

Astăzi la Constanţa, va avea loc lansarea filmului “Demascarea”.
La eveniment vor participa regizorul Nicolae Mărgineanu, domnul George Cuşa şi preşedintele Fundaţiei Arsenie Boca, Cristian Filip.
Detalii despre acest film ne oferă regizorul Nicolae Margineanu.

Evenimentul se va desfăşura de la ora 17, la sediul Curţii Brâncoveneşti iar intrarea va fi liberă.

Astăzi se încheie la Constanţa Gala filmului ortodox.
Astfel, de la ora 18, va fi proiectat filmul „In Memoriam părintele Ilie Cleopa”, în Sala Mare din Palatul Arhiepiscopal.
Evenimentul este organizat de ASCOR Constanţa, iar intrarea este liberă.

Astăzi debutează la Constanţa un congres internaţional de istorie a presei.
Tema acestei reuniuni ştiinţifice este „Presa română interbelică – între mitologizare şi recuperare critică”.
Începând de mâine, peste 100 de specialişti din România, Republica Moldova, Serbia, Olanda şi Israel vor participa, la lucrările Congresului.
Evenimentul este organizat de Asociaţia Română de Istorie a Presei şi Universitatea Ovidius, în parteneriat cu Academia Oamenilor de Ştiinţă.

Mâine va avea loc la Constanţa o manifestare cultural-artistică cu ocazia sărbătorilor Pascale.
Astfel, de la ora 13.00, Muzeul de Artă va găzdui evenimentul intitulat „În aşteptarea mieilor!”, la iniţiativa Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Dionisie Exiguul”, Constanţa.
Protagoniştii evenimentului artistic vor fi: soliştii vocali Alexandru Badea, Marius Brutaru şi Veronica Ciornea care vor interpreta piese ca „Iubite-voi, Doamne” , ,,Aiudul’’, şi ,,Colindul celui departe de ţară’’, elevii care vor recita poeme din lirica poeţilor-închisorii şi trupa de teatru a seminarului care va pune în scenă „Minunile Sfântului Apostol Andrei”.
În încheiere, membrii corului conduşi de dirijorul Sandu Ionuţ vor intona rugăciunea ,,Tatăl nostru’’.

Meteorologii au emis o informare de ploi torenţiale şi vânt puternic până mâine, în toată ţara.
Aceasta a intrat în vigoare ieri la ora 2 şi va fi valabilă până mâine la ora 12.00.
În intervalul menţionat, va ploua pe arii extinse, iar cantităţile de
apă vor depăşi local 15 l/mp şi izolat 20-25 l/mp.
În plus, în regiunile estice şi sud-estice, vântul va prezenta intensificări temporare, cu viteze ce vor depăşi 50 km/h.
La munte şi trecător în sudul Banatului, estul Transilvaniei şi nordul Moldovei vor fi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare.

Linia de transport Constanţa-Istanbul va fi inaugurată în luna mai.
Declaraţia a fost făcută de ambasadoarea Republicii Turcia la Bucureşti.
Ministrul afacerilor externe, Teodor Baconschi, a primit-o în audienţă pe ambasadoarea Turciei cu ocazia încheierii misiunii sale în România.
Ei au salutat nivelul foarte bun al cooperării în domeniul economic, cu accent pe sectorul energiei, fiind reiterat interesul comun pentru finalizarea proiectului Nabucco.

Guvernul va desfiinţa toate construcţiile ilegale din zona de coastă a Mării Negre.
De asemenea, va majora de zece ori cuantumul amenzilor aplicate pentru astfel de construcţii ilegale.
Desfiinţarea construcţiilor va fi dispusă printr-o ordonanţă de urgenţă care va intra în vigoare în termen de zece zile de la publicarea în Monitorul Oficial, avându-se în vedere că sezonul estival începe la 1 mai.
Ordonanţa este argumentată prin faptul că, în prezent, există „semnale alarmante“ de nerespectare a legislaţiei privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii în zona de coastă a Mării Negre.

Guvernul va elimina până în anul 2015, preţurile reglementate la energie.
Comisia Europeană a solicitat României, în urmă cu o săptămână, prin două avize motivate, să îşi alinieze la normele europene legislaţia naţională privind preţurile reglementate la energie pentru consumatorii finali.
Premierul Emil Boc a anunţat, în luna februarie, că tarifele la energia electrică şi gaze vor creşte în intervalul 2013-2015, după ce Guvernul va elimina preţurile reglementate, la cererea FMI.

Europa trebuie să se pregătească de fenomene meteo extreme.
Avertizarea a fost făcută de un specialist din cadrul Grupului interguvernamental de experţi al ONU privind evoluţia climatului.
Potrivit acestuia, sudul Europei ar urma să sufere mai mult decât nordul, studiile arătând deja o frecvenţă mai mare a temperaturilor ridicate şi perioade de secetă mai lungi, provocând deficit de apă în aceste regiuni.
Totodată, agricultura ar urma să fie afectată grav, în timp ce energia hidroelectrică ar urma să înregistreze o scădere a producţiei cu 20 până la 50 la sută.
În paralel, încălzirea climatică ar urma să conducă la o creştere a intensităţii episoadelor ploioase, accentuând riscurile de inundaţii bruşte ca cele din august 2002 în Europa de Est.

Absolvenţii facultăţilor neautorizate vor da examen cu 5 probe.
Ministerul Educaţiei a pregătit un ordin pentru ca studenţii de la facultăţi neautorizate sau în lichidare să-şi poată finaliza studiile.
Examenul de selecţie va consta din 5 probe scrise şi se va desfăşura numai în instituţii de învăţământ superior acreditate.
Ordinul mai prevede că rectorul poate anula un examen de finalizare a studiilor, un certificat sau o diplomă de studii atunci când se dovedeşte că s-a obţinut prin mijloace frauduloase.

Taxa auto ar putea fi modificată.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean a anunţat că o comisie de experţi din mai multe ministere va analiza în ce măsură s-ar impune modificarea legislaţiei.
Ea a precizat că din comisie vor face parte reprezentanţi ai Ministerului Mediului, Economiei, Justiţiei şi Transporturilor.
Declaraţia vine după ce, săptămâna trecută, Curtea Europeană de Justiţie a anunţat că taxa pe poluare care se aplică vehiculelor cu ocazia primei lor înmatriculări în România este contrară dreptului Uniunii Europene.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept