Știri 13 august 2014

Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia astăzi Taina Sfântului Maslu la Biserica Sf. Haralambie din Constanța.
Slujba va fi săvârșită de la orele 17, împreună cu un sobor de 12 preoți.
Biserica Sf. Haralambie se află în cartierul Tomis Nord, zona Boema.

Biserica Ortodoxă va prăznui vineri Adormirea Maicii Domnului.
Cu acest prilej, mâine, de la ora 11.20, la Crucea Marinarilor de pe Faleza Constanța, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia ceremonialul religios de pomenire a marinarilor.
Tot mâine, de la ora 17.00, Ierarhul nostru va oficia slujba Vecerniei la biserica „Adormirea Maicii Domnului II” din Constanţa (zona Dacia).
Apoi, de la ora 19.30, la mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din apropierea localității 23 August, va oficia slujba Privegherii, urmată de cea a Prohodului Maicii Domnului și de călugărirea unui viețuitor al mănăstirii.
Vineri, la ora 7.00, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi Sfânta Liturghie la biserica „Adormirea Maicii Domnului – I” din Constanţa (în spatele magazinului Tomis).
Biserica este monument istoric de clasă A și se află într-un proces de restaurare generală.
Apoi, de la ora 10.00 ierarhul nostru va fi prezent la manifestările dedicate Zilei Marinei.
La ora 11.15, Înaltpreasfinţitul Teodosie va oficia Taina Sfântului Botez pentru patru copii instituționalizați, la parohia „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Cumpăna.

Constănțenii sunt invitați la ’’Zilele Sfinților Brâncoveni’’.
Astfel, vineri, 15 august, de la orele 18, la Casa de Cultură, va avea loc un concert de muzică veche intitulat ’’La Curtea lui Brâncoveanu’’ susținut de formația Trei Parale, unde intrarea va fi liberă.
La miezul nopții, la Peștera Sf. Ioan Casian se va oficia sfânta liturghie.
De asemenea, sâmbătă, de la orele 18, la teatrul de vară Soveja de lângă City Park Mall, va avea loc spectacolul de teatru ’’Plecarea fără întoarcere’’ susținut de Compania de teatru ’’Civic Art’’ din București, iar intrarea va fi liberă.
Evenimentele sunt organizate de Mănăstirea Sf. Ioan Casian și Institutul Ortodox de Științe ’’Învierea’’ pentru Om și Societate.

Parlamentul iranian interzice formele de contracepţie permanentă.
Legea reprezintă o materializare a apelului liderului suprem, Ali Khamenei, de a se naşte mai mulţi copii în ţară.
Aceasta interzice vasectomiile şi sterilizarea feminină și are ca scop creşterea numărului populaţiei pentru “consolidarea identităţii naţionale” şi contracararea “aspectelor indezirabile ale stilului de viaţă occidental”.

Constănțenii vor avea parte de noi servicii medicale în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei”, de luna viitoare.
Acestea vor fi întreprinse în cadrul unui cabinet ultramodern de gastroenterologie intervențională.
În cadrul cabinetului vor profesa patru medici care au competențe în efectuarea intervențiilor de ultimă oră în domeniul menționat.
Valoarea totală a investiției se ridică la 150.000 de euro.

Un ingredient din pasta de dinți a fost asociat cu dereglările hormonale şi riscul de apariţie a unor tipuri de cancer.
În urma unor teste şi studii realizate pe animale, s-a demonstrat că Triclosanul, un ingredient folosit și la fabricarea săpunului, a planşelor pentru tăiat legume şi a jucăriilor, ar fi periculos pentru sănătate.
Companiile care produc aceste obiecte au decis să le retragă treptat din circulaţie.
Alte studii au asociat triclosanul cu scăderea fertilităţii şi cu afectarea funcţiilor musculare.

Trenurile vor circula cu restricții din cauza temperaturilor caniculare.
Astfel, de ieri, viteza de circulaţie a trenurilor de marfă şi de călători se reduce cu 10 până la 50 km/h faţă de viteza normală, pe anumite secţii de cale ferată.
Din acest motiv, trenurile de călători vor avea întârzieri la destinaţie, în medie, de 30 – 40 de minute.
În cazul trenurilor de lung parcurs, care tranzitează mai multe judeţe aflate sub avertizarea ANM de caniculă, este posibil să apară întârzieri mai mari, de până la 50 – 60 de minute.

Astăzi este Ziua Internaţională a Stângacilor.
Aceasta a fost iniţiată în anul 1976 şi are ca scop sensibilizarea opiniei publice cu privire la dificultăţile cu care stângacii se confruntă în viața de zi cu zi.
Aproximativ 13% din populaţia globului este stângace.
Printre cei mai cunoscuţi stângaci se numără: Iulius Cezar, Charlie Chaplin sau preşedintele american Barack Obama.

Tinerii ajung să aibă deformări ale degetelor din cauza SMS-urilor trimise.
Potrivit şefului clinicii de psihiatrie la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, dr Florian Tudose, sunt tineri care trimit între 800 şi 1000 de SMS-uri pe zi.
Medicul mai spune ca părinţii, şcoala si societatea ar trebui să-i educe pe tineri şi să le explice că telefonia și internetul sunt unelte, care pot oferi satisfacţii uriaşe, dar trebuie prudenţă în utilizarea lor.

Consumul de băuturi gazoase, energizante și sucuri de fructe poate altera smalțul dinților.
Aceste lichide foarte acide pot avea acest efect, mai ales la copii și tineri, într-un timp extrem de scurt, de numai 30 de secunde.
Specialiștii recomandă celor care consumă astfel de băuturi să se spele pe dinţi după maxim 30 de minute.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept