Știri 11 august 2014

Biserica Ortodoxă Română cinsteşte astăzi pe Sfântul Ierarh Nifon, patriarhul Constantinopolului şi mitropolitul Ţării Româneşti, care a fost primul sfânt canonizat de biserica noastră.
Acesta a fost grec de origine, mitropolit al Tesalonicului între anii 1483-1486 şi patriarh al Constantinopolului, unde a păstorit în două rânduri,până în anul 1498, când a fost exilat la Adrianopol.
Aici l-a întâlnit pe voievodul muntean Radu cel Mare, care l-a rugat să păstorească în Ţara Românească.
Ajuns la Târgovişte, sfântul Nifon a înfiinţat două noi episcopii, a Râmnicului şi a Buzăului, şi a propovăduit cu vrednicie cuvântul Domnului.
În anul 1505, ierarhul grec a intrat în conflict cu Radu cel Mare, motiv pentru care a plecat în Sfântul Munte , unde s-a mutat către Domnul în ziua de 11 august a anului 1508, la vârsta de 90 de ani.
Capul şi o mână a sfântului au fost aduse în Ţara Românească, la mânăstirea Curtea de Argeş, după care, în 1949 au fost mutate la catedrala Mitropoliei Olteniei, unde se află şi astăzi.
În anul 1517 Sfântul Ierarh Nifon a fost canonizat de Sinodul Bisericii noastre.

Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia miercuri Taina Sfântului Maslu la Biserica Sf. Haralambie din Constanța.
Slujba va fi săvârșită de la orele 17, împreună cu un sobor de 12 preoți.
Biserica Sf. Haralambie se află în cartierul Tomis Nord, zona Boema.

Televiziunile vor fi obligate să interpreteze știrile pentru persoanele cu deficiență de auz din luna octombrie.
Potrivit unei legi publicată în Monitorul Oficial, cel puțin 30 de minute din buletinele de știri ale televiziunilor vor fi interpretate de un specialist în limbajul mimico-gestual.
Legea care va intra în vigoare pe 11 octombrie impune și televiziunilor locale aceeași politică, cu deosebirea că acestea pot să aleagă între a interpreta în limbaj mimico-gestual sau a titra știrile.

Pensionarii care au primit ilegal venituri mai mari vor returna banii eșalonat, în decurs de trei ani.
Potrivit Ministerului Muncii, banii vor fi calculați în tranșe lunare egale.
Până acum, au fost verificate în total peste 30.000 de dosare, iar o treime dintre acestea au fost greșite din cauză că pensionarii au adus acte false.

Și elevii de clasa a doua vor învăța după metoda de predare interdisciplinară, din această toamnă.
În plus, pe băncile școlarilor va apărea și un manual pentru șah.
Noutățile din sistemul de învățământ au fost anunțate de ministrul Educației, Remus Pricopie.
Metoda de predare interdisciplinară a fost introdusă deja în anul școlar 2013-2014 pentru clasa pregătitoare și pentru clasa I. Ministrul precizează că elevilor nu doar că li se va preda după o nouă metodă, dar ei vor învăța și după manuale noi, inclusiv în format digital.

România a obţinut şase medalii de aur la Olimpiada Internaţională de Astronomie de la Suceava.
Țara noastră a fost urmată de Iran cu patru medalii de aur, Singapore cu două medalii şi Serbia şi India cu câte o medalie.
Peste două sute de elevi din 37 de ţări au participat la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică organizată la Suceava și a fost cea mai mare prezenţă înregistrată la o olimpiadă internaţională în acest domeniu.

Tenismena Simona Halep ocupă locul al doilea în clasamentul celor mai bune jucătoare profesioniste de tenis din lume.
Actualul număr doi WTA, chinezoaica Na Li, indisponibilă pentru mai mult timp, a pierdut punctele câştigate anul trecut la Rogers Cup.
Românca de 22 de ani a urcat în premieră pe treapta a doua a podiumului, fapt ce reprezintă şi cea mai bună clasare a unei reprezentante a ţării noastre în clasamentul WTA.

Posibilitatea unei infecții cu Ebola în România este infirmată în proporție de 99%.
Declarația aparține prof.dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase “Matei Balș”.
Aceasta vine în contextul în care un bărbat în vârstă de 51 de ani a ajuns, ieri, la Spitalul de Boli Infecțioase din Ploiești cu vărsături, febră și diaree și s-a depistat faptul că bărbatul a lucrat o perioadă în Nigeria și s-a întors în România pe 25 iulie.
Ministerul Sănătății a anunțat ieri că pacientul din Ploiești este suspect de infecție virală, fără a se putea specifica diagnosticul etiologic.

O româncă se află printre primii 100 de cercetători ai lumii.
Rada Mihalcea a plecat din Cluj să studieze în Statele Unite, iar câţiva ani mai târziu a reuşit să exceleze în cercetare, în domeniul IT.
Pentru performanţele sale a fost premiată de preşedintele american Barack Obama.
De asemenea, primarul Emil Boc i-a oferit titlul de cetăţean de onoare al Clujului.
În prezent, Rada Mihalcea, lucrează pentru University of North Texas.

Statul român va deține maxim jumătate din compania ce va fi înființată pentru lucrările la Unitățile 3 și 4 de la Cernavodă.
Așa prevede strategia pentru continuarea Proiectului cu privire la cele două unități.
Aceasta are în vedere asigurarea obiectivelor energetice strategice pentru România pe termen lung, la cele mai mici costuri pentru consumatori, cu respectarea cerințelor de mediu stabilite de Comisia Europeană.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept