Știri 8 august 2014

Duminică, Biserica Ortodoxă se va afla în duminica a 9-a după Rusalii.
IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 8.45 sfânta liturghie la Catedrala Arhiepiscopală Sfinții Ap. Petru și Pavel.
După slujbă, ierarhul nostru va rosti un cuvânt de învățătură la Evanghelia despre Umblarea pe mare și Potolirea furtunii.

Constănțenii sunt invitați la un simpozion dedicat împlinirii a 100 de ani de la nașterea părintelui Arsenie Papacioc.
Acesta se va desfășura duminică, de la orele 18:00, la Casa de Cultură din Constanța.
În cadrul evenimentului va fi lansat volumul de evocări și fotografii: „Părintele Arsenie Papacioc – 1914-2014 – o sută de ani de la naștere”.
Personalitatea părintelui Arsenie Papacioc va fi evocată de:
Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, arhim. Andrei Tudor, starețul Mănăstirii Dervent, protos. Ieronim Gheorghiță, duhovnicul Mănăstirii „Sfânta Maria”, Techirghiol și ierom. Ilarion Dan, duhovnicul Mănăstirii „Sfânta Cruce”.
De asemenea, în cadrul evenimentului, Corala „Armonia”, a Arhiepiscopiei Tomisului va susține un concert.
Simpozionul este organizat de Mănăstirea „Sfânta Maria” Techirghiol și Arhiepiscopia Tomisului.
Intrarea va fi liberă.

Călătorii care vor să meargă în weekend la mare îşi pot achiziţiona bilete CFR Călători la preţuri ce pornesc de la 19,9 lei.
Prin oferta “Bilet de Weekend”, din Bucureşti spre şi dinspre litoral tariful este de 19,9 lei cu trenurile Regio sau 37,7 lei cu InterRegio.
Programul estival de transport feroviar Trenurile Soarelui 2014 este valabil până la data de 15 septembrie şi cuprinde peste 44 de trenuri spre şi dinspre litoral şi Delta Dunării.

Prigoana creştinilor continuă în Irak.
Jihadistii care au ocupat părţi importante din Irak au forţat 100.000 de creştini să își părăsească locuinţele și au ocupat bisericile, au îndepărtat crucile și au distrus manuscrisele.
Conducătorul ritului caldeean, cea mai mare comunitate creştină din Irak, Sako, a făcut un apel la toţi oamenii de bună credinţă, Consiliul de Securitate al ONU, Uniunea Europeană și organizaţiile umanitare, sa îi ajute pe cei care se confruntă cu pericolul de moarte.

Cea mai spectaculoasă ploaie de stele a anului va avea loc pe cerul României, duminică seară.
Astfel, după ora 21, va putea fi observat curentul de meteori Perseide sau, popular, „ploaia de stele”.
Cerul va fi străbătut de până la 80 de “stele căzătoare” pe oră.
Potrivit specialiştilor, perioada de activitate a Perseidelor este între 17 iulie şi 24 august, iar maximul curentului poate fi observat pe 12 august.
Totodată, duminică noapte, luna va fi plină, va străluci foarte puternic și va părea cu 14% mai mare decât de obicei.

Festivităţile dedicate Zilei Marinei încep de astăzi.
Astfel, între orele 19,00 – 21,00, în staţiunea Mamaia, pe faleza Cazinoului, fanfara Forţelor Navale va susţine un spectacol.
Mâine în portul militar Constanţa, între orele 9,00 – 17,00, se va desfăşura Ziua Porţilor Deschise.
Cei interesaţi vor putea vizita navele militare maritime şi fluviale, dar şi bricul „Mircea”, velierul „Adornate” sau submarinul „Delfinul”.
Vor fi organizate expoziţii de armament şi echipament militar, dar şi un spectacol susţinut de ansambluri artistice şi fanfara Forţelor Navale.
De asemenea, în aceeaşi zi, intrarea va fi gratuită la Muzeul Marinei Române în intervalul orar 9,00 – 17,00.

Gazele naturale se vor scumpi iar curentul se va ieftini în iarnă.
Prețul curentului electric va scădea cu 1%, după scăderea unei taxe care era inclusă până acum în factură iar cel al gazelor naturale va crește cu 3 procente.
Pe de altă parte, tarifele la gazele naturale destinate sectorului non-casnic nu vor creşte.
România dispune pentru această iarnă peste 2 miliarde de metri cub de gaze, comparativ cu 1,6 miliarde de metri cubi cât avea în anii trecuți.

România se află printre statele cel mai puțin afectate de sancțiunile Rusiei.
Rusia a răspuns sancțiunilor decise de statele occidentale prin interzicerea importurilor majorității produselor agroalimentare provenite din țările care au adoptat aceste sancțiuni.
România va fi printre cele mai puțin afectate, unde exporturile românești de astfel de produse către Federația Rusă au avut anul trecut valoarea de numai șapte milioane de dolari.
Această decizie a Moscovei va priva consumatorii ruși de multe dintre produsele alimentare la care au acces în prezent, dar va afecta sever și economiile țărilor exportatoare.

Taxa pe podul Cernavodă a fost eliminată complet până în septembrie.
Șeful Departamentului pentru Proiecte de Infrastructură, Alexandru Năstase a declarat că există aglomeraţie inclusiv în timpul săptămânii, iar măsura de sistare a taxei doar pe perioada week-endului nu este suficientă.
Măsura eliminării taxei vine după ce premierul Victor Ponta a criticat, săptămâna trecută, în Guvern, faptul că CNADNR nu a fost capabilă să introducă un sistem prin care şoferii să poată achita taxa rapid, fără să aştepte la rând.

Aproape jumătate din copiii români au dantura afectată de carii.
Copiii cu o stare de sănătate orală deficitară sunt de până la 12 ori mai predispuși la restricții de activitate, lipsă de concentrare la școală, ceea ce conduce la afectarea rezultatelor școlare și a relațiilor sociale.
Totodată problemele care pot fi cauzate sau agravate de starea de sănătate dentară precară includ: afecțiunile cardiace, accidentul vascular cerebral, diabetul, afecțiunile respiratorii, nașterea prematură și greutatea scăzută la naștere.
Conform studiilor, aproape toți românii consideră că „mai devreme sau mai târziu, oricine va avea carii dentare”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept