Știri 5 august 2014

Biserica Ortodoxă Română cinsteşte astăzi pe Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ Hozevitul.
S-a născut în anul 1913, în satul Crăiniceni din judeţul Botoşani şi a primit din botez numele Ilie.
La vârsta de 19 ani a plecat la mânăstirea Neamţ, unde timp de 4 ani a fost bibliotecar şi îngrijitor la bolniţă.
În anul 1936 a fost tuns în monahism cu numele Ioan, după care a plecat în Ţara Sfântă, unde s-a nevoit timp de 10 ani la mânăstirea Sfântul Sava de lângă Bethleem.
În anul 1947 a fost hirotonit diacon şi apoi preot, după care a fost numit egumen al schitului românesc Sfântul Ioan Botezătorul de pe valea Iordanului.
Aici, timp de 5 ani a tradus scrieri ale Sfinţilor Părinţi şi a compus un volum de versuri duhovniceşti.
În 1952 s-a mutat la mânăstirea Sfântului Gheorghe Hozevitul din pustia Hozevei, iar după un an s-a retras ca pustnic în peştera Sfintei Ana din apropierea mânăstirii.
Aici a petrecut timp de 7 ani în aspre nevoinţe şi rugăciuni neîncetate, după care, în data de 5 august 1960 s-a mutat către Domnul, şi a fost înmormântat în peşteră.
După 20 de ani, în anul 1980, trupul sfântului a fost aflat neputrezit şi plin de bună mireasmă, motiv pentru care a fost depus la mânăstirea Sfântului Gheorghe Hozevitul.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat pe Sfântul Ioan în luna iunie a anului 1992, şi este cinstit de credincioşii din România, Grecia, Cipru şi Ţara Sfântă.

Biserica Ortodoxă va prăznui mâine Schimbarea la Faţă a Domnului nostru Iisus Hristos.
Cu acest prilej, Biserica Schimbarea la Faţă din Constanţa, cunoscută şi sub numele de Biserica Greacă îşi va sărbători hramul.
Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi la această biserică, de la ora 8.30, sfânta liturghie arhierească.
Totodată, până sâmbătă, credincioşii se vor putea închina la moaştele Sfântului Apostol Andrei, aduse de la Mănăstirea Sfântul Andrei din judeţul Constanţa.

Biserica dezaprobă confruntarea politică motivată religios.
Patriarhia Română face un apel către reprezentanții clasei politice ca în dezbaterile electorale cu privire la alegerile prezidențiale din toamnă, să evite confruntările politice motivate religios.
Potrivit legilor României, cultele religioase sunt factori ai păcii sociale, nu motive pentru învrăjbirea populației.
Patriarhia susține că, în ultimele zile, în dezbaterile politice din media pentru alegerile prezidențiale, au fost făcute referiri nedrepte și nedemne la adresa Bisericii Ortodoxe Române și au fost exprimate opinii nefondate despre o presupusă implicare a acesteia în confruntările electorale.

TVA-ul la pâine ar putea reveni la 24%.
Reprezentanți din Ministerul Finanțelor au declarat că TVA de 9% la pâine este o măsură temporară.
Efectele acestei taxe reduse urmează să fie analizate în mai puțin de o lună, la un an de la introducere.
Dacă impactul nu este pozitiv, cota riscă să revină la 24%.
Ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu a afirmat că au apărut mai multe firme în domeniul panificaţiei şi că datele pe trei luni arată satisfăcător.

Senatorii vor să declare zi nelucrătoare vinerea care precede o sărbătoare legală.
Astfel, dacă între o sărbătoare legală şi zilele de week-end se află doar o zi de lucru, aceasta va fi declarată automat zi nelucrătoare.
Propunerea legislativă poate fi consultată până duminică.
Conform iniţiatorilor, România încă se află la mijlocul clasamentului statelor Uniunii Europene referitor la numărul zilelor de sărbătoare legală, “alături de Germania si Belgia, cu 12 zile”.

Prețul gigacaloriei va rămâne neschimbat la Constanța în această iarnă.
Astfel, gigacaloria va costa în continuare 358 de lei.
O treime din această sumă reprezintă tariful de redistribuire al RADET, iar restul este costul apei fierbinţi cumpărate de la CET.
Potrivit conducerii RADET Constanţa, numai fuziunea dintre CET Palas şi RADET ar putea atrage ieftinirea gigacaloriei.

Datornicii ar putea scăpa de executarea silită a imobilelor.
Potrivit unei inițiative legislative, persoanele care au luat credite ipotecare și nu le pot achita ar putea beneficia de suspendarea temporară a executării silite a imobilelor, până la redresarea financiară, fără a plăti cauţiune.
De asemenea, proiectul stabilește ca în contractele de credit ipotecar, creditorul să nu poată extinde executarea silită asupra altor bunuri care aparţin debitorului său.
Propunerea urmează să intre în dezbaterea Senatului, care este prima Cameră sesizată.

Parlamentul României ocupă locul 3 în topul celor mai impresionante 10 clădiri din lume.
Clasamentul celor mai impresionante zece clădiri din lume a fost publicat de ziarul englez “The Independent”.
Pe primul loc în această listă figurează Pantheonul din Roma, urmat de mănăstirea medievală Rocamadour din sudul Franței.
Mezquita de Cordoba, construită ca moschee și transformată ulterior în catedrală, se situează pe poziția a patra.

Jocurile video violente sporesc riscul de delincvenţă şi de alte comportamente nocive, precum fumatul şi consumul abuziv de alcool în rândul adolescenţilor.
Potrivit unui studiu american, aceste jocuri video, destinate de fapt adulţilor, promovează ideea potrivit căreia tinerii din jocurile video reuşesc întotdeauna prin propriile puteri.
Cercetătorii afirmă că acest fapt poate să influenţeze personalitatea utilizatorilor tineri din lumea reală.
Un studiu anterior, a demonstrat faptul că astfel de jocuri video au potenţialul de a-i incita pe adolescenţi să devină imprudenţi în timp ce se află la volan.

Românii pot alege din timpul vieţii dacă vor o ceremonie religioasă sau una laică.
Așa prevede noua lege funerară care mai specifică faptul că aceștia pot decide dacă vor să fie incineraţi.
Reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române sunt rezervați însă atunci când vine vorba despre acest subiect.
Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului, Bogdan Ivanov, a declarat că pentru cei care nu doresc să fie înmormântați cu preot sunt liberi să aleagă.
Acesta a adăugat că, cităm: “Totul depinde de semnificația pe care o are moartea pentru fiecare’’.

În Rusia, orice utilizator de internet, care are mai mult de 3.000 de accesări pe zi, este obligat să se înregistreze într-un registru al autorității de supraveghere.
Legea este justificată ca măsură anti-teroristă, în urma atentatelor sinucigaşe ce au avut loc anul trecut la Volgograd.
Totodată, legea ar avea ca scop limitarea difuzării de materiale cu caracter extremist.
Aceasta a fost aprobată de Duma de Stat a Federaţiei Ruse și a intrat în vigoare la 1 august.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept