Știri 4 august 2014

Biserica Ortodoxă Română va cinsti mâine pe Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ Hozevitul.
Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși sfânta liturghie arhiereasca de la ora 23.30, la biserica Sfântul Ioan Iacob Hozevitul din localitatea Mihail Kogălniceanu, cu prilejul hramului.

Cele mai scumpe poliţe RCA sunt în prezent în Constanţa, Galaţi şi Iaşi.
În aceste judeţe preţul mediu al asigurării depăşeşte 700 de lei pe an, deoarece riscul de accident este mai mare decât în alte zone ale ţării.
La polul opus sunt judeţele Hunedoara şi Giurgiu, unde o poliţă RCA costă mai puţin de 400 de lei pe an.

ANM a emis o informare meteorologică de caniculă și disconfort termic.
Astăzi vremea va fi călduroasă în toate regiunile, caniculară în cursul după-amiezelor, în special în sudul şi estul Moldovei, Dobrogea şi cea mai mare parte a Munteniei unde se vor înregistra temperaturi maxime de 35…36 de grade, iar izolat chiar 37 de grade.
Indicele temperatură-umezeală va atinge şi depăşi uşor pragul critic de 80 al disconfortului termic în zonele de câmpie şi pe arii restrânse în cele de deal şi de podiş.
De asemenea, în cursul zilei de mâine în sud-estul ţării vremea se va menţine caniculară, cu temperaturi maxime în jurul valorii de 35 de grade şi disconfort termic ridicat.

Programul „Zile gratuite de vacanţă” se va desfășura în perioada 18-31 august.
Acesta cumulează oferte de genul „plăteşti cinci nopţi şi stai şase” sau „plăteşti şase nopţi şi stai şapte”, pentru a veni în sprijinul turiştilor care vor să petreacă o vacanţă pe litoral în condiţii avantajoase de preţ.
Pachetele pornesc de la 518 lei/persoană, la un hotel de două stele din staţiunea Venus şi de la 975 de lei/persoană, la un hotel de patru stele din staţiunea Mamaia.

Administrația pentru Fondul de Mediu a distribuit peste 1.500 de tichete pentru programul „Rabla”.
Toate persoanele juridice sau instituțiile publice care doresc să afle dacă au obținut sau nu tichetul „Rabla” pot accesa site-ul www.afm.ro.
Firmele care au fost respinse mai au posibilitatea să depună contestaţii de astăzi, în termen de 5 zile.
Una dintre condițiile elementare pe care trebuie să le îndeplinească toți cei care doresc să beneficieze de o reducere de 6.500 de lei la achiziția unui autoturism nou este de a oferi spre casare un autovehicul mai vechi de opt ani.

Femeile care iau pilule contraceptive prezintă risc dublu de a dezvolta cancer de sân.
Potrivit unui studiu, acest risc crește în funcție de doza de hormoni conținută de tablete.
Astfel, femeile care au luat pilula care conține estrogen și progesteron în ultimul an au fost cu 50% mai predispuse să dezvolte cancer, comparativ cu cele care nu au folosit-o niciodată sau încetaseră să o mai ia de mai mult de un an.

Angajatorii trebuie să ia măsuri suplimentare de protecție a salariaților în perioadele cu temperaturi extreme.
Astfel, pe timp de caniculă, angajatorii sunt obligaţi să reducă intensitatea şi ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static și alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite.
Totodată, în perioada caniculară, angajaţilor trebuie să li se ofere de la doi la patru litri de apă.
Angajatorii care nu respectă aceste prevederi legale pot fi sancţionaţi cu amendă de la 1.500 la 2.500 de lei.

Un test de sânge ar putea prezice riscul de sinucidere.
Cercetătorii americani au descoperit un indicator genetic al vulnerabilităţii creierului la efectele stresului şi anxietăţii.
Specialiștii au studiat modul în care anumite substanţe chimice acţionează asupra genei care joacă un rol cheie în suprimarea efectelor hormonilor stresului.
Potrivit experților, dacă funcţionarea acestei gene este afectată de o modificare chimică, creierul este incapabil să elimine efectele hormonilor secretaţi în momentele de stres şi anxietate, fapt care poate determina o persoană să se sinucidă.

Călătorii care își rezervă online biletul de tren vor plăti mai puţin.
CFR Călători lansează serviciul online „Cumpără Bilete CFR”.
Astfel, călătorii se pot înregistra pe adresa www.cfrcalatori.ro, cumpăra biletul, iar detaliile le vor primi prin email.
Termenul minim de achiziţionare al biletelor este de 12 ore, iar pentru cei care aleg să cumpere de pe Internet, CFR Călători oferă şi pachete promoţionale.
Prin biletul dus-întors Opţional sau Open, reducerile sunt de 10% din preţul întreg al biletului pentru adulţi şi 50% pentru copiii în vârstă de până la 10 ani.

Mamele vor putea obţine alte venituri, pe lângă indemnizaţia de creştere a copilului.
Anunțul a fost făcut de ministrul Muncii, Rovana Plumb care a adăugat că veniturile obținute suplimentar nu trebuie să depășească 1.500 de lei anual.
Rovana Plumb a mai spus că, în urma unei decizii a Curţii de Conturi de verificare a dosarelor pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului, s-a stabilit că peste douăsprezece mii de mame au încasat venituri suplimentare, pe lângă indemnizaţia de creştere a copilului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept