Știri 25 iulie 2014

Biserica Ortodoxă va cinsti duminică pe Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia mâine, de la ora 17.00, slujba Vecerniei la Catedrala Arhiepiscopală.
Apoi va avea loc procesiunea religioasă cu moaştele Sfântului Pantelimon şi ale Sfinţilor Epictet şi Astion, cu plecare de la Catedrală.
Traseul va cuprinde Valea Portului – str. Traian, bd. Tomis, bd. Ferdinand, str. Mircea cel Bătrân, bd. Mamaia, str. Nicolae Iorga, bd. Tomis – Capela Militară, Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”.
Duminică, de la ora 8.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi Sfânta Liturghie Arhierească la Catedrala Arhiepiscopală.

Corala Armonia va susține duminică un concert extraordinar.
Evenimentul va avea loc de la orele 18, la Casa de Cultură din Constanța și este organizat în colaborare cu Institutul Cultural Român.
Corul Arhiepiscopiei Tomisului a obținut marele premiu și două medalii de aur la Olimpiada Internațională a Corurilor, desfășurată la Riga în Letonia, în perioada 15-21 iulie.
Intrarea va fi liberă.

Programul ’’Prima mașină’’ ar putea demara din această toamnă.
Programul este similar celui prin care tinerii își pot cumpăra prima casă și se adresează tinerilor cu vârsta până în 30 de ani care pot obține o finanțare de la bancă pentru a-și cumpăra un autoturism nou.
Dealerii atrag însă atenția că impactul unui astfel de program ar putea fi nesemnificativ, dacă nu este însoțit de costuri de finanțare mai mici.

Punerea în funcțiune a noului pod de la Agigea ar putea avea loc la sfârșitul lunii octombrie.
Acesta traversează Canalul Dunăre – Marea Neagră și face legătura între autostrada București – Constanța și Portul Constanța.
Finalizarea celui mai mare pod rutier cu hobane din România ar duce la descongestionarea traficului rutier spre port, dar și spre stațiunea Eforie.

Toate comunele cu peste 2.000 de locuitori vor avea canalizare.
Conform unui studiu întocmit anul trecut, la nivel național, rețeaua de canalizare a fost extinsă cu 1.800 km, dar numărul românilor care au locuințe conectate la rețea a scăzut.
În mediul rural, gradul de conectare a fost de 4,7%.
Potrivit regelmentărilor europene, până în 2018, toate autoritățile locale din comunele mari trebuie să introducă sisteme de canalizare menajeră.

Ministerul Sănătății va demara un proiect pentru controlul tuberculozei în România în următorii doi ani.
Acesta este în valoare de peste 5 milioane de euro și presupune achiziția de medicamente anti-tuberculoză, aparatură și echipamente de laborator de înaltă performanță, dar și pregătirea a peste 600 de medici.
Peste 10.000 dintre aceștia vor beneficia de testare rapidă pentru tuberculoză multidrog rezistentă, iar 1000 de bolnavi diagnosticați cu tuberculoză multidrog rezistentă vor beneficia de tratament integral de linia a 2-a.

Noi modificări au apărut în Codul Rutier.
Astfel, permisul de conducere ar putea fi bazat pe un model unic european.
De asemenea, pentru ca o persoană să poată solicita şi obţine un permis auto trebuie să aibă domiciliul sau reşedinţa în România sau să poată dovedi că se află la studii în România de minim 6 luni.
O altă modificare vizează recoltarea probelor biologice care presupune că aceasta se va putea face şi de către ambulanţe, pentru obţinerea mai rapidă a rezultatelor.
Totodată, noul Cod Rutier stipulează faptul că vehiculele care se deplasează pe şine, precum şi tractoarele agricole sau forestiere, nu sunt considerate autovehicule.

Peste 2,2 miliarde de persoane sunt sărace sau în pragul sărăciei în lume.
În raportul său pe anul 2014, Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare nominalizează preţurile alimentelor şi conflictele violente ca alte surse ce contribuie la agravarea sărăciei.
Raportul mai avertizează împotriva inegalităţilor aflate în creștere, precum şi a ‘vulnerabilităţilor structurale’ care reprezintă ameninţări serioase în lupta împotriva acestui flagel.
Potrivit agenției Națiunilor Unite, asigurarea unei protecţii de bază pentru persoanele nevoiaşe din întreaga lume ar costa cel puţin 2% din PIB-ul mondial.

Olimpiada internaţională de astronomie şi astrofizică va începe la 1 august, la Suceava.
La cea de a 8-a ediție a olimpiadei, vor participa 225 de concurenţi din 50 de ţări.
Anul trecut, România a ocupat locul I, poziţie care a confirmat rezultatele pe echipe înregistrate în urmă cu doi ani, în Polonia.

Olimpicii internaționali români au primit premii în valoare totală de 163.000 de lei.
Au fost premiați olimpicii internaționali la Matematică, Informatică și Fizică, în cadrul unei gale desfășurate la Biblioteca Centrală Universitară din București.
Cei medaliați cu aur au primit premii în valoare de câte 10.000 de lei, cei medaliați cu argint, 8.000 de lei, iar cei medaliați cu bronz, 6.000 de lei.
De asemenea, profesorii pregătitori au primit premii în valoare de câte 3.000 de lei.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept