Știri 21 iulie 2014

Biserica Ortodoxă Română îi cinstește astăzi pe Sfinţii Cuvioşi Rafael şi Partenie de la Agapia Veche.
Sfântul Rafael a trăit în secolul 16 și a avut o viaţă de sihastru.
Sfântul Partenie a trăit în secolul 17 și a sihăstrit în zonă, pe muntele Scaunele.
Datorită rugăciunii şi povăţuirii sale blânde, mulţi călugări şi pustnici s-au mântuit și a fost învrednicit cu darurile tămăduirii şi scoaterii demonilor.

Corala Armonia a Arhiepiscopiei Tomisului a obținut marele premiu și două medalii de aur la Olimpiada Internațională a Corurilor.
Corala a fost înscrisă la secțiunea Cor bărbătesc, unde a primit marele premiu și o medalie de aur și la secțiunea Muzică sacră, la care a obținut încă o medalie de aur.
Competiția s-a desfășurat în perioada 15-21 iulie, la Riga, în Letonia, unde au participat aproximativ 500 de ansambluri corale de pe toate continentele.

Biserica Ortodoxa o cinstește mâine pe Sfânta Mironosiță întocmai cu Apostolii, Maria Magdalena.
Cu acest prilej Înaltpresfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Maria Magdalena din apropierea localității Cobadin de la ora 8.30.

Constănțenii sunt invitați la o conferință duhovnicească.
Tema o constituie “Acasă unde locuieşte Viaţa – Sfânta Liturghie” și va fi susţinută de Pr. Răzvan Ionescu, coordonatorul Direcției ’’Teologie și Știință’’ din cadrul Centrului ortodox de Studii și de Cercetări ’’Dumitru Stăniloae’’ din Paris.
Evenimentul se va desfășura mâine, de la orele 18, la Casa de Cultură din Constanța.
Conferința este organizată de Mănăstirea Ioan Casian iar intrarea va fi liberă.

Sudanul interzice construirea de noi biserici creştine in țară.
Ministrul sudanez al Orientărilor și Dotărilor Religioase, a anunțat că guvernul nu va mai elibera permise, pentru construirea de biserici în țară.
Acesta a mai declarat că bisericile existente sunt suficiente pentru populația de creștini rămasă în Sudan după secesiunea Sudanului de Sud în 2011.
Secretarul General al Consiliului Sudanez al Bisericilor, Reverendul Kori El Ramli, a declarat că declarația făcută de ministru contrazice constituția țării.

Etnicii români din Timoc cer dublă cetăţenie şi învăţământ în limba română.
Preşedintele Asociaţiei pentru Tradiţie şi Cultură a Românilor „Dunărea“ din Kladova, Tihan Matasarevici, s-a arătat optimist în ceea ce priveşte introducerea limbii române în anul şcolar 2014-2015 în şcolile primare şi gimnaziale din Serbia de Nord-Est.
Această garanţie a fost dată recent minorităţii naţionale române din regiunile istorice Timoc, Morava şi sudul Dunării de premierul sârb Aleksandar Vucici în prezenţa omologului său român, Victor Ponta.
Totodată, Belgradul s-a arătat interesat de „implementarea la nivel european a drepturilor etnicilor“.

Trenurile Soarelui vor fi suplimentate cu mai multe vagoane.
CFR Călători anunţă că mai multe trenuri de la Timișoara, Sibiu, Oradea sau Suceava către Constanța sau Mangalia vor avea în plus vagoane cușetă sau vagoane etajate.
Creșterea capacității de transport la aceste trenuri se datorează cererilor numeroase primite din partea pasagerilor.

Aproximativ 2.000.000 de români suferă de hepatită B şi C.
Potrivit specialiștilor, rata mortalității cauzată de afecțiunile hepatice este de trei ori mai mare în țara noastră comparativ cu media europeană.
Peste 600.000 de persoane sunt infectate cu virusul hepatic C și aproape 1.000.000 de pacienți sunt infectați cu hepatita B.
Studiile efectuate între anii 2008-2010 arată că tinerii până în 30 de ani sunt categoria cea mai puțin infectată cu aceste virusuri.

Peste 4 milioane de români spun ca nu au ajuns niciodată in staţiunile de la Marea Neagră.
De asemenea, jumătate din populație nu a ajuns pe plajele românești în ultimii 10 ani.
Potrivit unui studiu, peste jumătate dintre respondenţi spun că anul trecut nu au fost plecaţi nicăieri pe perioada verii, 32% au rămas în România, iar 10% au fost plecaţi în străinătate.
Studiul a fost realizate pe un eșantion de aproximativ 1.500 de repondenţi.

România ocupă locul al doilea în Uniunea Europeană, din punct de vedere al numărului de fraude raportate în domeniul cheltuirii fondurilor europene.
În clasamentul pe anul 2013 suntem depăşiţi doar de Italia iar pe locul al 3-lea se află Bulgaria.
La nivelul Uniunii Europene, între 2009 şi 2013, numărul neregulilor în cheltuirea fondurilor europene a crescut cu 22%, în timp ce valoarea fondurilor afectate de fraudă s-a majorat cu 48%.

Google îl sărbătoreşte, astăzi, pe Vasile Alecsandri printr-un logo special.
Acesta marchează împlinirea a 193 de ani de la naşterea poetului.
Vasile Alecsandri este membru fondator al Academiei Române, personalitate marcantă a Moldovei şi apoi a României de-a lungul întregului secol al 19-lea.
Creaţia logoului dedicat lui Vasile Alecsandri este semnată de artistul Roman Tolici.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept