Știri 18 iulie 2014

Biserica Ortodoxă cinsteşte astăzi pe Sfântul Mucenic Emilian de la Durostor.
Acesta a fost fiul lui Sabbatianus din oraşul Durostorum, Silistra de astăzi şi a primit cununa muceniciei în timpul împăratului Iulian Apostatul, în secolul 4.
A fost unul din sfinţii ieşiţi din rândurile strămoşilor noştri, unul din mucenicii care au pătimit pentru Mântuitorul Iisus Hristos pe pământ daco-roman.
În timpul prigoanei anticreştine, sfântul Emilian a distrus idolii din templul cetăţii Durostor, iar pentru aceasta, a fost supus la chinuri şi în cele din urmă aruncat în foc.
După stingerea focului, trupul i-a fost găsit nears şi a fost îngropat în locul numit Gedina.
O parte din sfintele moaşte se găsesc în Catedrala mitropolitană din Silistra, în Bulgaria.
Pe teritoriul ţării noastre, părticele din moaştele Sfântului Mucenic Emilian se găsesc la Galaţi, la Catedrala episcopală din Slobozia şi în Biserica “Naşterea Maicii Domnului” din Capitală.
Cu acest prilej, mâine, de la ora 8.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Dumbrăveni, al cărui ocrotitor spiritual este Sf. Emilian de la Durostorum.

La mănăstirea Dervent are loc astăzi o serie de evenimente dedicate împlinirii a trei ani de la trecerea la cele veșnice a părintelui Arsenie Papacioc.
Astfel, de la ora 17.00 este programat vernisajul expoziției Taberei Internaţionale de Creaţie „Dunărea şi Dobrogea creştină”.
Tabăra a debutat în data de 7 iulie și reunește artiști plastici din România, Bulgaria, Turcia, Spania și Egipt.
Al doilea eveniment constă în lansarea volumului „Am înțeles rostul meu. Părintele Arsenie în dosarele Securității”.
Pentru ilustrarea vieții marelui duhovnic va fi organizată o expoziție de fotografie și documente din arhiva CNSAS, intitulată: „Iubirea cu fapta: Părintele Arsenie Papacioc”.
La manifestările culturale, alături de IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va participa preşedintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, Radu Preda.

Moaștele Sfântului Andrei Șaguna vor fi aduse la Techirghiol.
Mâine, la ora 15.30, IPS Teodosie va aduce, spre închinare la Biserica „Sf. Ilie” din Techirghiol moaștele Sfântului Andrei Șaguna.
Acestea sunt dăruite de către IPS Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului, și vor rămâne definitiv la biserica din Techirghiol.
La ora 17.00, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba Vecerniei la Mănăstirea „Sfântul Ilie” din apropierea cetății Histria.
Duminică, în ziua cinstirii Sfântului Ilie Tesviteanul, Ierarhul nostru va oficia de la ora 8.45, Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Ilie” din cartierul constănțean Viile Noi.

România este prima ţară din Europa, în ce priveşte telemedicina.
În prezent, 85 de ambulanţe sunt în curs de dotare cu tablete care transmit imagini video şi informaţii medicale.
De asemenea, există 1.200 – 1.400 ambulanţe de tip B care au posibilitatea de transmitere a datelor de pe teren.
Preşedintele Fundaţiei pentru SMURD, dr. Raed Arafat a spus că, în momentul de față, se lucrează la dezvoltarea a două aplicaţii noi, una care va permite apelarea voluntarilor din Bucureşti, Sibiu, Târgu Mureş, Cluj şi cea de-a doua care va permite alertarea serviciului 112 şi transmiterea locului exact prin GPS.

Ministerul Educației are mandat oficial să tipărească diplome.
Miercuri a fost aprobată o hotărâre prin care diplomele sunt gestionate 100% de Ministerul Educației şi vor fi tipărite de Imprimeria Naţională.
Ministrul Remus Pricopie nu a estimat o dată de la care va începe tipărirea diplomelor, dar a precizat că demersurile au început.
Candidaţii care au promovat Bacalaureatul anul acesta vor primi adeverinţe, în locul diplomelor, după ce DNA a demarat o anchetă cu privire la monopolul unei companii private pe această activitate.

Elevii claselor I şi a II-a vor avea, la 15 septembrie, manuale noi, inclusiv în format electronic.
Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie a precizat că ieri a început procesul de evaluare a ofertelor.
Totodată, el a dat asigurări că este timp pentru ca manulalele să fie gata la începutul noului an şcolar.

98 de programe noi de masterat vor fi disponibile din toamnă.
De asemenea, alte 52 de programe au fost eliminate, la solicitarea instituţiilor de învăţământ superior, ca urmare a restructurării ofertei de şcolarizare.
Hotărârea de Guvern aprobată miercuri actualizează domeniile și programele de studii universitare în urma evaluărilor efectuate de Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior.

România se află pe primul loc în rândul țărilor europene la numărul total de cazuri de hepatită.
Un studiu internațional relevă că situația pentru România în 2013 indica faptul că peste 1 milion de locuitori ar fi infectați cu virus hepatitic B și 635.000 ar putea fi infectați cu virus hepatitic C.
În cazul hepatitei virale de tip A, raportul pe anul 2013 situa România pe primul loc între statele europene ca rată a incidenței cazurilor raportate, de 12,05% la suta de mii de locuitori.

Ministerul Mediului va achiziţiona un sistem informaţional de prevenire a inundațiilor.
Valoarea acestuia este de 77 milioane de euro.
Proiectul Ministerul Mediului este finanţat din fonduri europene și are ca obiectiv stabilirea unei baze de infrastructuri adecvate la nivel naţional pentru prevenirea și reducerea consecinţelor distructive ale inundaţiilor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept